Tradus în 48 de limbi, cu cărți vândute în zeci de milioane de exemplare din Europa și până în Statele Unite, unele dintre ele urmând să fie ecranizate de prestigioase case de producție americane, Simon Sebag Montefiore este unul dintre scriitorii britanici cu cel mai mare succes pe plan internațional. Surprinzătoare nu este atât cariera sa de romancier și om de televiziune, cât faptul că – și pentru aceasta îi suntem recunoscători – ne-a făcut să citim istoria ca pe un palpitant roman de aventuri.

Cărțile sale impresionant documentate i-au adus aprecierea criticilor și istoricilor, iar harul său de mare povestitor a sedus cititori de toate naționalitățile. Pentru Bill Clinton „Ierusalim – Biografia unui oraș” a fost cartea anului, iar Oprah Winfrey își sfătuia publicul să uite de intrigile mondene și de familia Kardashian ca să-l aleagă pe Montefiore. Angelina Jolie s-a grăbit la începutul acestui an să achiziționeze drepturile pentru „Ecaterina cea mare & Potemkin. O poveste de dragoste imperială”, în timp ce casa de producție Lionsgate și-a anunțat intenția de a transforma „Ierusalim – Biografia unui oraș” într-un serial, o poveste despre credință, sacrificiu și trădare, război, fanatism și persecuție. „Ordinul Iepurilor Regali din Londra”, o carte pentru copii scrisă de Simon Sebag Montefiore împreună cu soția sa, Santa Montefiore, va fi ecranizată într-o serie de filme de animație, după cum anunță Twenty First Century Fox.

 Cine este Simon Sebag Montefiore? Astăzi îl știm ca pe istoricul care ne-a făcut să pătrundem în intimitatea unora dintre figurile celebre ale Rusiei imperiale, să citim cu pasiune despre intrigi politice, iubiri secrete, trădări și ambiții. Este cel care ne-a vorbit despre „Tânărul Stalin” și a continuat povestea fascinantului și diabolicului personaj istoric în „Stalin. Curtea țarului roșu”, devenită imediat bestseller internațional. Simon Sebag Montefiore ne-a amintit despre puterea pe care o au cuvintele în „Discursuri care au schimbat lumea” sau ne-a provocat să fim martorii unor jocuri ale conspirației și seducției în romane ca „Sașenka” și „Într-o noapte de iarnă”.

Însă meseria de romancier nu a fost prima opțiune a lui Simon Sebag Montefiore. Provenind dintr-o familie bogată de bancheri și diplomați, cu origini italiene și marocane, Montefiore a fost întâi bancher – cu o solidă reputație de playboy. A abandonat însă rapid finanțele pentru a deveni corespondent de război în state din fosta Uniune Sovietică. „Pe vremuri eram cea mai dezorganizată persoană din lume. Încercam să fac prea multe lucruri în același timp, mă întâlneam cu 10 fete odată, călătoream haotic, pierdem avioanele, nu respectam termenele-limită, nu mă focalizam pe niciun lucru. Am fost un dezastru complet” mărturisește scriitorul.

Cea care i-a schimbat total traiectoria vieții și l-a făcut să se „reinventeze” ca istoric de reputație internațională a fost soția sa Santa. Un prieten i-a povestit despre o fată uimitoare, care lucra într-o parfumerie de pe strada Walton. Și așa a început totul. „Santa m-a făcut să fiu cu picioarele pe pământ, iar acum sunt foarte disciplinat. N-aș fi putut să scriu niciodată cărțile mele fără ea. În mod cert, cel mai inteligent lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să mă căsătoresc cu ea” povestește cu umor scriitorul. Cu toate acestea, pasiunea pe care Montefiore o pune în tot ce face a rămas intactă, iar lucrul acesta îl simțim și noi, cititorii cărților sale. Și, bineînțeles, familia sa. „Îmi este rușine să spun că amândoi copiii mei au știut cine este Stalin înainte să afle de Locomotiva Thomas și prietenii săi” dezvăluie scriitorul britanic.

Romanovii (1613-1918)”, ultimul volum al lui Simon Sebag Montefiore lansat pe piața cărții din România, este descris de autor ca „un studiu despre efectul distorsionant al puterii absolute asupra personalității”. „Romanovii (1613-1918)” este o incursiune prin cei 300 de ani de istorie a dinastiei Romanovilor, marcată de momente de genialitate politică, brutalitate, atrocități de neimaginat, iubiri și trădări – în sânul aceleiași familii, măreție și decadență.

Voi ați citit vreo carte scrisă de Simon Sebag Montefiore? Cum vi s-a părut?