La 23 de ani valora 1 milion de dolari, un an mai târziu, peste 10, iar la 25 de ani, peste 100 de milioane de dolari „Dar nu mi-a păsat niciodată, pentru că nu am lucrat niciodată pestru bani”. Aceasta este uimitoarea declarație pe care o făcea în 1996 Steve Jobs, cel care a fondat cea mai admirată și valoroasă companie din lume și ne-a redefinit civilizația prin linia de produse inovatoare pe care le-a creat. Se împlinesc astăzi șapte ani de când Steve Jobs, „Părintele revoluției digitale”, a plecat dintre noi, lăsând moștenire nu numai obiecte care au transformat viețile a miliarde de pământeni, ci și un set de principii de viață care lui i-au adus succesul.

Prin personalitatea sa magnetică și nonconformistă, creativitate, inventivitate și dorința constantă de a umbla pe drumuri nebătute, Steve Jobs a stârnit mereu interesul jurnaliștilor și al scriitorilor. S-a spus despre el că „a devenit un Edison, un Ford, un Disney și un Elvis al generației noastre, toți adunați într-un singur om”, „o mașină de învățat – și tot ceea ce a strâns a pus la inimă”. La șapte ani de la dispariția fondatorului Apple, vă propunem și noi să explorăm o formidabilă poveste de viață prin trei cărți despre Steve Jobs, așa cum a fost.

„Înţelegerea faptului că voi muri curând este cel mai puternic instrument care mi-a fost dat vreodată pentru a mă ajuta să fac marile alegeri ale vieţii. Pentru că aproape totul – toate speranţele deşarte, mândria, teama de ruşine sau de eşec – păleşte în faţa morţii, lăsând doar ce este cu adevărat important. A-ţi aminti că vei muri este cea mai bună metodă pe care o cunosc pentru a evita capcana de a crede că ai ceva de pierdut. Eşti deja gol. Nu ai niciun motiv să nu-ţi urmezi inima”.

Cuvintele de mai sus au fost rostite de Steve Jobs în discursul de deschidere a ceremoniei de absolvire de la Universitatea Stanford, cu șase ani înainte de a fi răpus de cancerul pancreatic de care a suferit. A fost un discurs elegant, simplu, provocator prin onestitatea vorbitorului, un discurs altfel, diferit de tot ce auziseră promoții la rând de studenți la Stanford. Însă lucrul acesta nu ne miră venind de la Steve Jobs, cel care s-a străduit întreaga sa viață să-și fie loial lui însuși și nu convențiilor sociale. Trebuie să recunoaștem: să vorbești în fața unor tineri absolvenți despre acceptarea morții ca despre ceea ce îți poate da curaj în viață este un lucru destul de neobișnuit.

Acest Steve Jobs provocator, original, care te scoate din zona de confort prin opiniile sale este poate cel mai bine conturat în „Steve Jobs. Biografia autorizată” de Walter Isaacson. Autor al biografiilor lui Da Vinci, Einstein și Benjamin Franklin devenite imediat bestselleruri, Walter Isaacson a captat în biografia lui Steve Jobs imaginea fidelă a personalității inovativului antreprenor. Biografia autorizată chiar de Steve Jobs nu este una întru totul flatantă, pentru că pe CEO-ul Apple nu l-a interesat acest aspect, ci fidelitatea față de crezul său. Timp de doi ani, Walter Isaacson a realizat peste 40 de interviuri cu Jobs, a stat de vorbă cu familia, colegii, prietenii și cei mai puțin prieteni – pentru că nu toată lumea tolera cu ușurință temperamentul lui Jobs, personalitatea sa cu accente autoritariste și manipulatoare. Însă chiar și aceștia recunosc creativitatea extraordinară, spiritul inovator, inventivitatea și îndrăzneala care-l caracterizau pe cofondatorul Apple. Autorul surprinde portretul tânărului Jobs încă din copilărie – rebel față de părinții care l-au crescut și disprețuitor față de cei care l-au dat spre adopție.

Walter Isaacson urmărește preocupările CEO Apple pentru înțelepciunea orientală, care i-au schimbat la un moment dat cursul vieții și dragostea sa pentru simplitate, frumusețe și utilitatea – atât de evidentă în creațiile sale. Nu putea lipsi din povestea vieții lui Jobs nici episodul Apple, până la prima sa retragere din companie și nici aventurile NeXT și Pixar, următoarele companii asupra cărora acesta și-a pus amprenta. Personalitatea uluitoare a lui Jobs transpare cu forță din poveștile lui Walter Isaacson. Scriitorul american realizează portretul unei minți geniale, care a avut mereu puterea de a merge contra curentului. Un profesor de la Harvard a afirmat că iPod-ul va fi doar un produs de nișă, iar realitatea l-a contrazis. „Înalta tehnologie nu poate fi concepută și vândută ca produs de masă” credea John Sculley, CEO-ul Apple care l-a determinat pe Jobs să părăsească afacerea pe care o fondase. Și încă o dată realitatea ulterioară i-a dat dreptate vizionarului Steve Jobs. „Steve Jobs. Biografia autorizată” este una dintre biografiile care merită citite atât pentru a cunoaște personalitatea fascinată a fondatorului Apple, cât și pentru maniera în care este scrisă.

„Sunt singura persoană pe care o cunosc care să fi pierdut un sfert de miliard de dolari într-un an… şi este o experienţă constructivă pentru caracter”

Steve Jobs ne surprinde încă o dată! Dar oare nu asta a făcut mereu? Cei care nu cunosc prea multe despre persoana Steve Jobs se bucură în viețile personale de inovațiile sale (computere ultraperformante, iTunes și iPod, iPhone, iBook și iPad). „Părintele revoluției digitale” a fost o personalitate care a reușit să inspire oamenii prin exemplul său, să ofere un model, să ne îmbie la meditație. Din acest punct de vedere, „ISteve – Steve Jobs despre Steve Jobs”, culegerea de citate realizată de George Beahm, este un volum care surprinde personalitatea vizionarului întreprinzător prin însăși cuvintele acestuia.

Selectate din discursuri și interviuri ținute de Steve Jobs pe parcursul a mai bine de treizeci de ani, citatele selectate de George Beahm reușesc să recompună perspectiva pe care „Maestrul ivovației” a avut-o asupra a diferite domenii: de la modul în care trebuie privită viața și speculată fiecare oportunitate, până la idei de afaceri, inovație, modernitate, device-uri sau motivarea angajaților dintr-o mare companie. Astfel, volumul semnat de George Beahm este util tuturor celor care sunt interesați de o filozofie originală asupra vieții, cât și celor care sunt în căutarea unor soluții inovatoare pentru afacerile lor.

„Nu ai prea mult timp la dispoziție, așa că nu-l pierde trăind viața altcuiva. Nu lăsa zgomotul opiniilor celorlalți să-ți reducă la tăcere vocea interioară. Dar, mai presus de toate, ai curajul să procedezi cum îți dictează inima și intuiția. Acestea știu deja ce vrei cu adevărat să devii. Orice altceva contează mai puțin”.

Numărul 1 pe lista bestsellerurilor New York Times, „Becoming Steve Jobs. Din aventurier în vizionar”, biografia scrisă de jurnaliștii Brent Schlender și Rick Tetzeli, este o altă carte excepțional documentată și utilă tuturor celor interesați să descopere personalitatea și principiile care au călăuzit viața titanului de la Apple. Deși Brent Schlender a fost legat printr-o prietenie de un sfert de secol de Steve Jobs, portretul pe care îl realizează acestuia este unul fidel imaginii originale. Coleric, impulsiv și arogant, Jobs nu era o persoană cu care să interacționezi ușor. Brent Schlender amintește chiar că, la primul interviu cu Jobs, a fost sfătuit de colegi să își ia și vesta antiglonț, pentru că un dialog cu acesta semăna foarte mult cu o încăierare.

Descris ca „superstarul arhetipal al tehnologiei, un prototip splendid, cu un palmares amuțitor, imposibil de ignorat”, cei doi autori ai volumului încearcă să treacă dincolo de imaginea plină de stereotipuri creată de presă și să spună „o poveste shakespeariană, plină de aroganță, intrigă și vanitate, una despre oameni etichetați drept nemernici și nebuni stângaci, despre noroc nerușinat, intenții bune și consecințe de neimaginat”. Grație legăturii pe care a avut-o cu Jobs timp de 25 de ani, Brent Schlender se concentrează asupra unor aspecte definitorii ale personalității acestui om „deviat de la medie”, cum a fost caracterizat Jobs de Ed Catmull, președintele companiei Pixar. Povestea gigantului de la Apple este scrisă cu pasiune, într-un ritm alert, o istorie captivantă a celui care a influențat viețile a miliarde de oameni prin inovațiile sale.

Pentru cei interesați de viața și modelul fostului CEO Apple, „Steve Jobs for Kids: A Biography of Steve Jobs Just for Kids!” de Sam Rogers este o lectură foarte instructivă pentru cei mai tineri. De asemenea, „What Would Steve Jobs Do? How the Steve Jobs Way Can Inspire Anyone to Think Differently and Win” de Peter Sander este o carte în care orice antreprenor își poate găsi inspirația pentru afacerea sa.

Voi ce părere aveți despre modelul pe care l-a reprezentat Steve Jobs?