Cu siguranță unul dintre cei mai prolifici scriitori ai timpurilor noastre și rege încoronat al literaturii horror, Stephen King scrie cărți a căror tranziție către marele ecran e asigurată. Cu un stil imaginativ, „vizual”, cu descrieri amănunțite și povești fascinante, King e unul dintre autorii contemporani cei mai prieteni cu adaptările. Personajele complexe, dar totuși accesibile numeroșilor cititori, ușurează la rândul lor transformarea operelor literare în filme și seriale. Cu siguranță, ai auzit, dacă nu ai și văzut câteva dintre adaptările TV și din cinematografe marca „maestrului groazei”: IT, Jocul lui Gerald, miniseria The Shining și filmul cu același nume, Carrie, sunt numai câteva dintre titlurile autorului american care au făcut furori în print și pe sticlă. Azi mergem însă mai departe și îți povestim despre câteva realizări mai puțin cunoscute. Nu îți vom evoca filme sau seriale de care nu a auzit nimeni, ci producții celebre, despre care însă puțini știu că se bazează pe opere ale lui King. O miniserie faimoasă și două drame de Oscar sunt cele mai bune dintre aceste exemple: 3 cărți de Stephen King ecranizate cu succes, dar despre a căror apartenență literară puțini știu.

Ştiai că aceste filme celebre sunt bazate pe cărți de Stephen King?Site-ul imdb.com îl cotează în continuare ca pe cel mai bun film al tuturor timpurilor: „The Shawshank Redemption” are nota 9,3 din peste 2 milioane de votanți, devansând producții precum seria „Nașul”, „Cavalerul întunecat” sau „Lista lui Schindler” în topul celor mai iubite și mai apreciate pelicule. Nominalizat pentru 7 premii Oscar (fără a câștiga totuși niciunul), filmul regizat de Frank Darabont a făcut istorie și este privit în continuare ca fiind ecranizarea care l-a propulsat pe Morgan Freeman la statutul de geniu în actorie. Îți vine sau nu să crezi, filmul despre un bancher închis pe nedrept și acuzat de a-și fi ucis soția infidelă e bazat pe o povestire de Stephen King, Rita Hayworth and Shawshank Redemption, inclusă în volumul Different Seasons și publicată în 1982. Inspirată la rândul ei de o povestire scrisă de Tolstoi, opera nu are nimic în comun cu stilul gory pentru care King este celebru, dovedind că maestrul horror e, înainte de toate, un scriitor genial. Acțiunea palpitantă, personajele fascinante și suspansul îl dau însă de gol pe autorul american. Dacă mai aveai nevoie de o ultimă confirmare că, prin Rita Hayworth and Shawshank Redemption, King a ajuns la un cu totul alt nivel, aceasta poate veni din partea lui Morgan Freeman, actorul afirmând că este vorba despre cartea sa preferată, din toate timpurile.

Ştiai că aceste filme celebre sunt bazate pe cărți de Stephen King?A doua carte de pe lista noastră reia motivele specifice, horror, din cărțile lui Stephen King. Este vorba și de această dată însă tot de o povestire, probabil motivul pentru care „paternitatea” lui Stephen King asupra francizei „Children of the Corn” e relativ puțin cunoscută. În opera literară cu același nume, autorul ni-i prezintă pe Vicky și Burt, un cuplu ce încearcă să își salveze mariajul mutându-se în California. Pe drum, cei doi lovesc cu mașina cadavrul unui tânăr ce fusese ucis violent. Hotărând că nu îl pot abandona și că trebuie să îl ducă la o secție de poliție, Vicky și soțul tău ajung într-un orășel retras, Gaitlin, în care toate clădirile par să fie părăsite și neglijate, mai puțin biserica. Constatând că toate decesele locuitorilor surveniseră la 19 ani, cei doi realizează că toți adulții orașului fuseseră masacrați de copii și că acum aceștia se ucideau reciproc când atingeau pragul fatal de ani. Firește, ceea ce urmează după șocanta descoperire e o urmărire disperată și încercarea tragică a soților de a scăpa din mâinile ucigașilor copii. Deși King nu a dezvoltat prea tare acest subiect captivant, preferând să îl rezume la povestirea Children of the Corn, inclusă în volumul Night Shift, capetele de la Hollywood au considerat firul naratorial mult mai ofertant de atât. Primul film din serie a apărut în 1984, avându-i în rolurile principale pe Peter Horton și Linda Hamilton (trivia: filmul horror era lansat în același an cu marele hit Terminator,  a cărui protagonistă era Hamilton), iar de atunci Cetatea filmului s-a reîntors la subiectul lui King. Inclusiv anul trecut am avut parte de un nou film marca Children of the Corn, Runaway, ceea ce dovedește că această franciză pur și simplu nu vrea să dispară.

Ştiai că aceste filme celebre sunt bazate pe cărți de Stephen King?Încheiem lista de cărți de Stephen King ecranizate cu succes cu un alt titlu la care puțini s-ar aștepta, o dramă ce are prea puține în comun cu genul horror: The Green Mile. Un favorit al cinefililor (filmul are nota 8,5 din aproape un milion de utilizatori) și al criticilor (nominalizat pentru 4 premii Oscar, din care nu a câştigat însă niciunul), The Green Mile îl are drept regizor pe același Frank Darabont, care a înțeles că formula „poveste de Stephen King transformată în film” nu poate decât să genereze un succes uriaș. De data acesta, la baza filmului stă un roman, publicat inițial în 6 volume, ce îl are drept protagonist pe Paul Edgecombe, un gardian într-o închisoare ce adăpostește cei mai teribili și mai violenți criminali. Atunci când îl întâlnește pe John Coffey, un uriaș cu minte de copil închis pentru viol și uciderea unui minor, Edgecombe nu e șocat, nici măcar uimit, deoarece consideră că le-a văzut pe toate. Ceea ce îl așteaptă e însă o revelație în toate puterea cuvântului, o descoperire care îi va scutura din temelii toate credințele. The Green Mile i-a avut drept protagoniști pe Tom Hanks și David Morse și ne-a demonstrat încă o dată că nu putem pretinde că îl cunoaștem pe Stephen King și că e mai mult decât apt nu doar să ne înfioare, dar și să ne miște până la lacrimi cu un roman aparținând realismului magic.

Tu ce părere ai despre aceste cărți de Stephen King ecranizate cu succes? Abia așteptăm să aflăm dacă știai că aceste titluri îl au drept autor pe maestrul horror-ului!