Se spune despre online că a schimbat fața lumii și, firește, în majoritatea cazurilor nu contenim să ne referim la consecințele sale negative. Deși nu putem contesta faptul că abuzul de timp petrecut pe Internet sau pe rețele sociale are numeroase efecte periculoase asupra sănătății, apariția online-ului are și aspecte pozitive. Dintre acestea, accesibilitatea mai mare a titlurilor tale preferate e doar unul dintre ele. Pentru cititori, online-ul e ca o bibliotecă imensă, în care pot regăsi mai ușor operele care îi încântă sau cărțile noi care îi interesează. Dar online-ul face și altceva: naște o nouă generație de scriitori. Dacă până acum autorii în devenire erau obligați să convingă critici și edituri aproape intangibile de potențialul lor succes, scriitorii din ziua de azi pot lua contact direct cu publicul. Una dintre cele mai proeminente platforme online din acest punct de vedere este Wattpad. Descrisă drept o comunitate online de cititori și scriitori care publică povești din genuri diverse, de la clasici la nonficțiune, Wattpad este și gazda unora dintre numele de succes din domeniul literaturii ultimilor ani. Cu mesajul „Where Stories Live” (tr.red. „Acolo unde trăiesc poveștile”), Wattpad e disponibil în mai mult de 50 de limbi și are în prezent peste 70 de milioane de utilizatori. Cel mai bun moment pentru a începe să scrii? Acum, îți vor spune autorii de mai jos, numele care au schimbat regulile succesului: scriitori cu debutul pe Wattpad.

Succesul are noi reguli: 3 scriitorii care au debutat pe WattpadCu siguranță, cel mai faimos nume care ne vine în minte atunci când ne gândim la senzații de pe Wattpad este Anna Todd. Autoarea seriei After a debutat pe Wattpad cu un fanfiction inspirat de dragostea sa pentru Harry Styles, membrul trupei britanice One Direction, care a devenit protagonistul Hardin din „După ce ne-am întâlnit”. Povestea Tessei, o studentă cuminte care se îndrăgostește de un bad boy cu accent delicios și piercinguri „sălbatice” , a făcut senzație, fiind accesată de nu mai puțin de un miliard și jumătate de ori, Todd lansându-și apoi cartea cu surle și trâmbițe. After a devenit rapid un fenomen, fiind betseller The New York Times și tradusă în peste 30 de limbi. Mai mult, cartea a fost ecranizată în acest an, rolul lui Hardin fiind jucat de nepotul lui Ralph Fiennes! Anna Todd a început să scrie seria „After” pe telefon și, ca într-o poveste, a fost contactată de reprezentanții Wattpad la o săptămână după ce fusese concediată. Firește, tânăra de 25 de ani nu a crezut la început în norocul său, dar cecul cu șase zerouri a convins-o în curând că romanele sale vor prinde viață. Todd este reprezentată literar de către Wattpad, care a devenit astfel și agent, o nouă piatră de temelie pusă de americancă. Seria inspirată de „Mândrie și prejudecată” conține cinci titluri traduse în limba română, iar singura „pată” de pe CV-ul Annei Todd pare să fie faptul că Harry Styles a blocat-o pe Twitter, nefiind deloc mândru de legătura pe care o are cu succesul scriitoarei!

Dacă Anna Todd este cel mai impresionant succes marca Wattpad, Beth Reekles este unul dintre cele mai timpurii. La doar 15 ani, Succesul are noi reguli: 3 scriitorii care au debutat pe Wattpadbritanica scria o poveste romantică care era accesată de nu mai puțin de 19 milioane de ori (da, aproximativ cât populația României) și care era prin urmare publicată rapid de Random House. Succesul se închega frumos, Reekles apărând în 2013 pe lista celor mai influenți adolescenți din lume, iar în 2014 figura în topul „25 under 20” alcătuit de revista Times. „Cabina de săruturi”, căci așa se numește bestseller-ul apărut inițial pe Wattpad, spune povestea unei adolescente care încalcă pactul făcut cu prietenul ei cel mai bun după ce îl sărută pe fratele bad boy al acestuia. Recent ecranizată de Netflix într-un film cu priză la public, „Cabina de săruturi” dovedește faptul că literatura poate avea un viitor frumos în online.

Succesul are noi reguli: 3 scriitorii care au debutat pe WattpadTot o poveste frumoasă este și succesul înregistrat de Abigail Gibbs, la rândul ei unul dintre cei mai faimoși scriitori cu debutul pe Wattpad. Precum ceilalți scriitori cu debutul pe Wattpad, și britanica născută în întunecatul Devon a devenit celebră la o vârstă fragedă. La numai 18 ani, Gibbs avea prima carte publicată, după ce „The Dark Heroine: Dinner with a Vampire” era accesată de 17 milioane de ori pe platforma online. Harper Collins a încheiat rapid un contract pentru întreaga trilogie și a răsplătit-o pe adolescentă cu o sumă cu 6 zerouri, suficiente pentru a demonstra din plin că acum este cea mai bună perioadă pentru a-ți urma visurile. Azi, Gibbs este studentă la Oxford și își împarte timpul între familie și creația literară, fiind deja considerată una dintre contracandidatele la tronul lui Stephenie Meyer de regină a literaturii cu vampiri. Spre deosebire de „strălucitorul” Edward și familia sa „vegetariană”, vampirii lui Gibbs sunt întunecați, o schimbare mult-așteptată de fanii monștrilor gotici. De partea cealaltă, eroina din The Dark Heroine: Dinner with a Vampire este londoneza Violet Lee, care ajunge prizonieră a familiei regale a vampirilor și se îndrăgostește de moștenitorul tronului, enigmaticul Kaspar Varn. Firește, pasiunea lor e cum nu se poate mai interzisă, iar pedeapsa nu va întârzia să apară. Seria este completată de Autumn Rose, dar din păcate al treilea titlu este încă așteptat de către fani, întârziat de problemele grave de sămătate anunțate de Gibbs pe Twitter în acest an.

Tu ce părere ai: se poate schimba fațeta lumii publicisticii? Ești de părere că cei 3 scriitori cu debutul pe Wattpad au meritat faima primită sau vei continua să citești numai cărți cate sunt lansate în „formatul clasic”, prin intermediul unui editor „atotcunoscător” și fără a ține cont de reacția inițială a publicului?