Cultura cititului se însușește, în multe cazuri, de la o vârstă fragedă și este încurajată adesea de societate prin diverse mecanisme. În același timp, și poziția ca națiune este definită, printre altele, de numărul de cărți pe care populația îl citește, de investițiile făcute în biblioteci publice și în sistemul de educație și, nu în ultimul rând, de politica statului respectiv. Cu aceste gânduri în minte, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos care sunt țările care citesc cel mai mult! Unde în lume crezi că vei găsi cel mai prielnic ambient pentru ca o carte să se simtă în largul ei?

Țările care citesc cel mai mult: un top asiatic

Vom lua în considerare, în rândurile de mai jos, rezultatele obținute de studiul efectuat de NOP World, parte a gigantului GfK, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață pe scară mondială. NOP World a inițiat în 2005 un studiu care ne-a devenit drag, ce sondează adânc în obiceiurile literare ale locuitorilor lumii, dar care analizează și modul în care statele se implică în cultivarea cititului, ca obicei considerat benefic, de dezvoltare individuală.

Ești curios cine a ocupat primul loc? Nu noi, din păcate, ci India (cu aproape 11 ore dedicate cititului, de către o persoană, per săptămână)! Statul asiatic este urmat de alte trei țări localizate pe același continent: Thailanda (9 ore și 24 de minute), China (8 ore) și Filipine (7 ore și 36 de minute). Topul cinci este completat de Egipt. Prima țară europeană din clasamentul celor care citesc cel mai mult este Republica Cehă, pe a șasea poziție, cu 7 ore și 24/săptămână, urmată de Rusia (7 ore și 6 minute), Suedia și Franța, aflate la egalitate (6 ore și 54 de minute), Ungaria și Arabia Saudită (6 ore și 48), care încheie topul 10. În top 20 mai intră Hong Kong, Polonia, Venezuela, Africa de Sud, Australia, Indonezia, Argentina, Turcia, Spania, Canada. Din păcate pentru Dickens și Shakespeare, dar și pentru Hemingway și Fitzgerald, Marea Britanie și Statele Unite citesc sub media mondială, abia bifând cinci ore de lectură per săptămână pe cap de locuitor intervievat.

În cazul în care ești dispus să suferi o dezamăgire și mai mare, nici Eminescu și Eliade nu au mai multe motive să se simtă mândri, deoarece România nici măcar nu a fost inclusă în top.

Dacă ar fi să analizăm puțin rezultatele oferite de institutul de analiză, am putea trage câteva concluzii, animați de curiozitate…literară. Am conchide că superioritatea culturilor orientale, mai aplecate spre disciplină și introspecție, determină o mai mare apropiere de cărți, în timp ce avansul tehnologic și rapiditatea cu care occidentalii gustă din era informației îi trimite mai des în compania smartphone-ului decât a unei cărți. Pe de altă parte, China, stat care integrează ambele caracteristici de mai sus, este bine plasată în clasament.

Statele care investesc cel mai mult în educație: un top european

Am descoperit mai sus marii iubitori de cărți ai mapamondului, să investigăm mai jos și care sunt statele care propagă cel mai intens, la nivel național, dragostea de cuvântul scris. De data aceasta, plonjăm în rezultatele unui studiu realizat de John Miller, Președinte al Central Connecticut State University. Ca să decidă care este „cea mai literată țară”, autorul cercetării a luat în calcul indici precum rezultatele testelor la citire și literatură, dar și așa-numitele „caracteristici de comportament literat”, printre care a inclus numărul de biblioteci, de ziare, anii de școală și disponibilitatea calculatoarelor în locuințe. Miller a luat în calcul informații din 200 de țări, bazându-se pe surse de încredere precum UNESCO și Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), și s-a limitat în cele din urmă la a studia 61 de țări, din lipsă de date relevante pentru celelalte.

Spre deosebire de topul de mai sus, care ne-a uimit, recunoaștem, de data aceasta țările nordice, aproape absente din clasamentul țărilor care citesc cel mai mult, au încheiat competiția celor mai literate țări pe primele locuri. Finlanda, renumită pentru cultura sa educațională, este regina încoronată, urmată de Norvegia, Islanda, Danemarca și Suedia: un adevărat tur de forță al nordului continentului european. Pe următoarele locuri se clasează Elveția, Statele Unite, Germania, Letonia și Olanda; prin urmare, o singură țară, SUA, intervine în calea unei dominații europene totale.

Cum e lesne de observat, statele puternice, solide, cu economii de succes și stabilitate, conduc și clasamentul națiunilor „literate”. Este exact observația pe care a făcut-o și autorul John Miller, spunând „ceea ce clasamentul sugerează este că acest gen de comportamente literate sunt esențiale pentru succesul indivizilor și națiunilor într-o economie bazată pe cunoștințe, cum este cea care ne definește viitorul global”, citat de The Guardian.

Miller a luat și alți factori în considerare, realizând topuri referitoare la investițiile în educație (Brazilia conduce, urmată de Israel, Mexic, Belgia și Argentina), numărul de biblioteci (Estonia, Letonia, Norvegia, Islanda și Polonia), numărul de ziare (Finlanda, Norvegia, Germania, Elveția și Cehia) și de case dotate cu computere (Olanda, Islanda, Danemarca, Luxemburg și Norvegia, din nou).

Există o singură excepție care pune în pericol supremația literară a statelor nordice: rezultatele de la testele de lectură (reading assessment results), unde primul loc este din nou ocupat de asiatici (Singapore, urmată de Coreea de Sud, Japonia și China), cu doar o intervenţie europeană, Finlanda, care împarte locul al doilea din top cu Coreea de Sud.

Ceea ce ne conduce spre o singură concluzie: intervenția statului în stimularea gustului pentru lectură este, cu siguranță, crucială, dar apetitul, dragostea pentru cuvântul scris sunt întotdeauna cultivate la nivel individual.

Tu ce părere ai despre țările care citesc cel mai mult? Absența României de pe aceste liste ți se pare incorectă, sau conformă cu realitatea?

Ca să schimbăm acum această realitate, nu ne rămâne decât să citim mai mult: „Hoțul de cărți” sau „Omul obsedat de cărți” sunt titluri care ne vor răspunde întotdeauna cu plăcere la această năzuință!