Tradiția festivalurilor de vară, în care muzica bună se împletește cu distracția și mâncarea delicioasă, în locații aflate în sânul naturii, a prins din fericire și la noi, după modelul occidental. Fie că te duci la Jazz in the Park, la Neversea, Electric Castel sau la Untold, cert este că te vei bucura de clipe cu totul și cu totul speciale în perioada care urmează. Și cum te-ai pregăti mai bine pentru momentele muzicale ale verii decât cu o carte bună? Noi îți recomandăm mai jos 3 titluri în care sunetul se află în prim plan: cărți pentru fanii festivalurilor de muzică în aer liber!

Te pregăteşti pentru sezonul festivalurilor în aer liber? 3 cărți pe care să le citeştiDacă îți plac festivalurile în aer liber de acum, imaginează-ți cum erau extraordinarele demonstrații de muzică din anii 70. Și cine altcineva e mai potrivit pentru a evoca tumultul, magia, intensitatea muzicii din anii hippie decât Janis Joplin? Da, știm, cântăreața a dispărut în mod tragic și din păcate nu avem posibilitatea de a ne delecta cu o relatare din punctul ei de vedere, dar din fericire ne este disponibilă biografia On the Road with Janis Joplin, ce îl are drept autor pe John Byrne Cooke, managerul său de turner. Cooke i-a stat alături lui Joplin la Woodstock și Festival Express, din Monterey până în Europa, dar și în cele mai dificile zile, atunci când s-a reunit cu colegii de liceu sau la petrecerile prietenilor săi. Ceea ce obținem este o confesiune emoționantă a unui om care a iubit-o poate pe Janis mai puțin decât fanii săi ardenți, dar a înțeles-o cu siguranță mai bine decât aceștia. De la culisele marilor sale succese muzicale, împreună cu formația Big Brother and the Holding Company, la decizia controversată de a merge în turneu prin Europa cu Kozmic Blues Band, autorul nu uită nimic și ne face părtași ai unor experiențe intime și atât de speciale. Biografia e de citit de către toți cei care o iubesc pe Janis Joplin, dar și de către fanii festivalurilor, care vor să invoce clipele de aur ale muzicii rock ’n’ roll.

Te pregăteşti pentru sezonul festivalurilor în aer liber? 3 cărți pe care să le citeşti

Înainte de a deveni celebru cu „Cântec de gheață și foc”, G.R.R.Martin era mai degrabă apreciat pentru operele sale SF. Ce l-a determinat pe autor să schimbe direcția și să devină cel mai cunoscut scriitor fantasy după J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis? Deși nu am putea indica cu exactitate motivul, se poate ca o mică parte de responsabilitate să fi aparținut și romanului The Armageddon Rag. Vei realiza că povestea cu iz supranatural ce pictează scena rock ’n’ roll a anilor 60, regăsită în decada 80, e cu totul și cu totul specială când îți vom spune că, chiar și după monumentalul A Song of Ice and Fire, Martin consideră că al doilea titlu de pe lista noastră este cel mai ambițios proiect al său. În ciuda dedicației și a pasiunii cu care scriitorul a rememorat o perioadă atât de iubită (sau poate tocmai din acest motiv), cartea a reprezentat un fiasco comercial și l-a determinat să schimbe meseria de autor cu cea de scenarist. Cu toate acestea, în urma popularității Game of Thrones, generația tânără a redescoperit The Armageddon Rag. Eroul său, Sandy Blair, este un scriitor ce și-a câștigat o viață tihnită, dar se simte în continuare un ratat. Atunci când o fostă cunoștință, implicată în industria muzicii, este ucisă în mod violent, Sandy decide să investigheze crima, iar curând inițiativa sa devine mai mult personală decât profesională. Firul analizei îl duce pe protagonist la formația Nazgûl, una dintre cele mai de succes din anii 60, care s-a destrămat însă după ce solistul și liderul său Patrick Henry Hobbins a fost ucis. Ceea ce nu știe Sandy e că legătura dintre crime și cântece e mult mai puternică decât își imaginează, și că în fruntea trupei va reveni un nou salvator, identic cu cel ucis, care poate descătușa Armageddon-ul pe pământ. Atuul ce cucerește la al doilea titlu de pe lista de cărți pentru fanii festivalurilor este, din nou, imaginația debordantă a lui Martin: acesta descrie playlist-urile formației, activitatea lor scenică, concertele cu atâta acuratețe încât ne vine greu să credem că totul e doar o invenție. The Armageddon Rag te va face să te simți ca pe scenă oriunde te-ai afla la festival, și te va înfiora cu valențele sale supranaturale. E de citit de către orice fan al muzicii rock!

Te pregăteşti pentru sezonul festivalurilor în aer liber? 3 cărți pe care să le citeştiÎți place muzica, dar și o poveste bună, în același timp? Preferi să frecventezi festivalurile nu doar datorită calității vibrante a sunetului live, dar și pentru prieteniile care se leagă și emoțiile care se trăiesc la intensitate maximă? Sunt exact „darurile” pe care ți le va oferi I Have Lost My Way de Gayle Forman. Știam deja că autorul hitului If I Stay e perfect capabil să ne ofere o poveste profundă, dar parcă s-a depășit pe sine în ultimul titlu de pe lista noastră. Acțiunea propriu-zisă din I Have Lost My Way se desfășoară pe durata unei singure zile, însă flashback-urile reușesc să contureze în mod impresionant poveștile a trei tineri care și-au pierdut drumul, așa cum spune și titlul cărții. Freya e o adolescentă pe cale să devină o senzație pop de succes, dar chiar înainte de albumul său de debut, își pierde vocea. Și mai tragică e povestea lui Harun, un tânăr de origine musulmană, homosexual, al cărui iubit l-a părăsit și a fugit la New York. Trioul este completat de Nathaniel, mânat de o tragedie pe băncile solitare din Central Park West, acolo unde se întâlnește cu Freya și Harun. Pierdere, durere, relații complexe și emoționante de familie, dar și speranță, dragoste și capacitatea de a salva pe care o are apropierea umană, prietenia, toate sunt pictate cu emoție dozată și cizelată de către Forman, care îți va dovedi de ce e unul dintre cei mai talentați autori Young Adult ai zilelor noastre.

Tu ce părere ai despre aceste cărți pentru fanii festivalurilor? Vei alege vreunul dintre titlurile de mai sus pentru a te delecta înainte de concertele epice ale verii?