Probabil că sunt mulți cei cărora le-ar plăcea să dea o raită prin toate casele acelor scriitori care le-au răvășit viețile cu cărțile lor tulburătoare. Locurile unde și-au petrecut ei viața de dincolo de librării și lansări atrag ca un magnet și te fac să își dorești să știi toate detaliile existenței lor domestice, așezate. Poate și pentru că fiecare dintre noi are ceva de voyeur: felul cum trăiește Celălalt a fost dintotdeauna o sursă de fascinație, iar când e vorba de o persoană pe care o admirăm – oricare ar fi motivul simpatiei noastre – atracția e încă și mai puternică.

800px-Hermann_Hesse_House

Casa unde s-a născut Herman Hesse

Totul a început, cel mai probabil, în adolescența timpurie când vizitele cu clasa la casele memoriale precum cea a lui Nichita Stănescu, Liviu Rebreanu sau Emil Cioran erau un obicei. Case mai mari sau mai mici, la țară sau în oraș, din lemn sau piatră, cu verandă sau pridvor, adevărate conace în stil neoromânesc sau case simple de oameni gospodari. “Microbul” intră în vene, totuși, chiar și în timpul unor excursii gălăgioase adolescentine și rămâne în stare latentă până când devii destul de copt ca să apreciezi tot ce se desfășoară în fața ochilor tăi.

Dacă ești norocos și curios, ajungi la casa albastră a lui Kafka din Praga, în apartamentul lui Dostoievski din Sankt-Petersburg sau la Monk’s House, casa din Sussex a Virginiei Woolf. Te vei simți incredibil de privilegiat când te vei plimba prin pădurea de mesteceni de la Iasnaia Poliana și vei simți o mândrie de nedescris în timp ce-ți vei șopti, zâmbind: “Pe aici mergea și Lev Tolstoi într-una din plimbările lui solitare”.

1024px-House_of_Mark_Twain

Casa lui Mark Twain

Astfel, vă propunem un tur al unora dintre cele mai frumoase case de scriitori care să vă dea poftă de citit și explorat. În fond, o casă este un fel de autobiografie și, vizitând locurile unde au fost scrise capodopere ale literaturii, vei înțelege mai bine atât cartea respectivă, cât și personalitatea celui care a scris-o.

Mark Twain și-a trăit cei mai frumoși ani în această casă din Hartford, Connecticut, alături de soția și fiicele sale și a scris aici aproape toate capodoperele sale, inclusiv Aventurile lui Huckleberry Finn. Sunt acolo aproape 16,000 de obiecte din epoca victoriană care au aparținut familiei Clemens (numele real al lui Mark Twain era Samuel Clemens) sau obiecte special concepute pentru restaurarea casei.

 

rsz_beatrix

Casa autoarei Beatrix Potter

Beatrix Potter este una dintre cele mai îndrăgite autoare de cărți pentru copii din lume, iar locul unde le-a creat pe cele mai multe dintre personajele sale (fie că vorbim despre Peter Iepurașul, Tom Pisicel, Rățușca Jemima sau Doamna Arici Scrobelici) este magicul Hill Top din Lake District. Această casă și împrejurimile ei au servit întotdeauna ca fundal pentru ilustrațiile ei încântătoare. Pentru mai multe detalii despre viața fascinantă a lui Beatrix Potter, casa, grădina și peisaje care taie respirația, recomandăm și filmul Miss Potter (2006).

Jane_Austen_(House_in_Chawton)

Casa îndrăgitei Jane Austen

Chawton House este locul unde Jane Austen a creat poveștile de neuitat din Mândrie și Prejudecată, Rațiune și Simțire sau Mansfield Park. Casa este acum muzeu și păstreză intactă atmosfera de secol 17 unde autoarea britanică a conceput unele din cele mai inteligente dialoguri din istoria literară. Chawton House adăpostește camera pe care autoarea o împărțea cu sora ei, Cassandra (întocmai ca personajele Elizabeth și Jane Bennett), scrisori ale acesteia către membrii familiei și, mai ales, masa îngustă și rotundă unde Jane Austen a conturat cu talent atâtea personaje memorabile.

Newstead_Abbey,_England byron

Reşedinţa Lordului Byron

Lord Byron a moștenit Newstead Abbey la vârsta de 10 ani, dar impresionanta reședință era, la momentul acela, o ruină. Casa a fost la începuturi o mănăstire și își păstrează și astăzi caracterul medieval. Colecția de la Newstead conține obiecte și mobilier care au aparținut poetului romantic, scrisori ale acestuia, manuscrise și portrete, patul pe care și l-a adus din camerele studențești de la Cambridge, pistolul și biroul la care Byron și-a scris mare parte din opera poetică. De vizitat și pentru gărdinile impresionante, dintre care cea japoneză iese cel mai mult în evidență.

lev tolstoi

Frumoasa reşedinţă a lui Lev Tolstoi

Casa lui Lev Tolstoi de la Iasnaia Poliana are un aer prietenos și-ți poți închipui cu ușurință mesele la care erau invitați alți scriitori de seamă, printre care și Turgheniev sau Cehov. Una dintre atracțiile principale este biroul scriitorului, păstrat intact, la fel ca și obiectele personale, fotografiile sau clopoțelul cu care își chema secretarul. Impresionante sunt și biblioteca cu peste 20.000 de volume și sofaua pe care s-au născut atât el, cât și frații și mulți dintre copiii lui. Una din devizele școlii lui Tolstoi, Fă ce-ți place!, e bine reprezentată și în filmul The Last Station, care recreează cu multă eleganță interioarele și exterioarele de la Iasnaia Poliana.

Casa lui Ernest Hemingway

Casa lui Ernest Hemingway

Ideea de a vizita casa lui Ernest Hemingway din Key West, la 150 de km de Cuba, are la bază niște curiozități care fac mare cinste scriitorului american. Aici a avut el cea mai productivă perioadă a carierei de scriitor și tot în această casă sunt depozitate unele obiecte pe cât de originale, pe atât de năstrușnice. Construită în stil colonial spaniol, casa păstrează încă mobila, cărțile și mașina de scris ale lui Hemingway, dar și o varietate de alte obiecte bizare: o piscină uriașă, 50 de pisici polidactile (o specie rară de felină care are șase degete), descendente ale pisicilor lui Hemingway și un pisoar pe care l-a luat din baia barului său preferat și pe care l-a montat în curtea casei și transformat, ulterior, în fântână de grădină.

Ce alte case de scriitori vă inspiră și pe care ați vrea să le vizitați?