Din păcate, literatura română nu este nici pe departe atât de bine reprezentată pe cât ne dorim la nivel european și internațional, așa că vestea că site-ul The Culture Trip a selectat 11 romane autohtone pentru a le recomanda cititorilor ne-a încântat peste măsură. Axându-se mai ales pe literatura modernă și contemporană cu mesaj social și politic (nu o să îi regăsești pe Eminescu și pe Sadoveanu în lista de mai jos, dar în schimb Mircea Eliade este elogiat cu două titluri), editorii site-ului au apreciat modul în care scriitorii noștri au reușit să facă pace măcar pe pagină cu sentimentele contradictorii trezite de un trecut atât de tenebros din multe puncte de vedere. Noi am selectat 3 dintre titlurile propuse de The Culture Trip și sperăm că vei lua aceeași decizie ca noi: să le (re)descoperi cu mândrie, mai ales acum, în preajma Zilei naționale. Iată care sunt cele 3 romane românești recomandate!

The Culture Trip recomandă romane româneşti: 3 titluri aleseCea mai glorioasă distincție acordată vreodată unui scriitor român este Nobelul care i-a fost oferit Hertei Muller în 2009, chiar dacă pentru o operă scrisă în limba germană. Cu toate că din 1987 încoace Herta Muller a trăit în Berlin, cărțile sale sunt inspirate în mare parte de experiențele tragice pe care le-a trăit pe pământ românesc sub regimul comunist. Din incredibila serie de titluri a lui Muller, The Culture Trip a selectat „Leagănul respirației” ca fiind opera cea mai reprezentativă pentru literatura română, așa cum este ea văzută din afara granițelor țării. Cartea spune povestea tragică a lui Leo Auberg, un adolescent homosexual de 17 ani deportat într-un gulag din URSS pentru singura crimă că s-a născut vorbind germana. Înfometat, închis într-un spațiu atât de limitat încât numai prin evadarea spiritului va mai putea supraviețui, Leo are un singur companion, pe „îngerul foamei”. Lirismul prozei reușește să exprime cu atât de multă profunzime ororile lagărelor de muncă sovietice încât vei tremura, la propriu, citind ceea ce este un crâmpei din istoria noastră, dar vocea detașată, resemnată a protagonistului este cea care îți va da fiori. Povestea este inspirată de un caz real și de experiența unui prieten al Hertei Muller, ceea ce o face înmiit mai emoționantă. Acest roman românesc va acompania un nou 1 decembrie pe care îl sperăm mai aproape de definirea noastră ca nație în analele luminoase ale istoriei.

The Culture Trip recomandă romane româneşti: 3 titluri alese

Nici pe departe la fel de cunoscut precum Muller, al doilea autor de pe lista noastră este o prezență atât de reconfortantă și de inedită în peisajul cel mai adesea sumbru al literaturii române contemporane. Ovidiu Verdeș abia începe să fi redescoperit de o generație care, pentru prima dată din anii 80 încoace, cumpără mai multe vinil-uri decât CD-uri. Al doilea titlu de pe lista de romane românești recomandate este savurosul „Muzici și faze”, opera care i-a atras lui Verdeș comparația binemeritată cu Salinger. Deși suntem în anii 70, protagonistul nostru adolescent nu suferă de pe urma opresiunii comuniste, ci are o viață comparabilă cu a oricărui alt tânăr din epoca respectivă, cu câteva mici excepții, firește. Tinuț are 15 ani și iubește muzica, însă nu orice fel de muzică, ci pe cea bună, delectându-se cu discuri de vinil originale cu Queen, Led Zeppelin, AC/DC, Yes sau The Doors. Celelalte forțe care îi guvernează destinul sunt pasiunea pentru o colegă de clasă, Hari, fotbalul și prietenii, iar peisajul atât de tandru și de efervescent al tinereții este surprins cu o prospețime delicioasă pe care o vei regăsi rareori în literatura română ce evocă perioada comunismului. Cu un limbaj colocvial și un stil oral care face ca titlul să fie încă și mai ușor de citit, Verdeș a creat o operă de o spontaneitate aparte, distinsă cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România și subiect de controversă câțiva ani mai târziu, când a fost studiată la liceu într-un manual alternativ. Sfatul nostru este să nu ratezi „Muzici și faze”, care poate funcționa minunat pe post de antidot la perioadele de tristețe acaparatoare, când consideri că a fost o așa mare nedreptate să te naști român.

The Culture Trip recomandă romane româneşti: 3 titluri aleseDacă Muller este cea mai apreciată scriitoare română a momentului, cu siguranță Eliade este cel mai cunoscut la nivel mondial, cu toate că mai degrabă pentru uluitoarea sa activitate de istoric al religiilor. Nu îi uita însă uimitoarele opere literare și ascultă recomandarea venită din partea The Culture Trip, care include „Noaptea de Sânziene” pe lista de romane româneşti care merită cunoscute de o lume întreagă. Eliade însuși a mărturisit că ultimul titlu de pe lista noastră a reprezentat marea provocare a talentului său, „piatra de hotar între trecut și viitor”, romanul la care a lucrat cu cea mai multă îndârjire și atenție și pe care l-a considerat chiar un fel de test al capacităților sale creatoare. Definit de critici drept un roman-mit sau un roman-roman, așa cum îi plăcea marelui nostru scriitor să spună, „Noaptea de Sânziene” este construit în jurul dualității dintre sacru și profan, dar conține de fap inserții din toate marile teme ale operei lui Eliade. Surprinzând o etapă definitorie din istoria românilor, cea cuprinsă între 1936 și 1948, cu tot cu Marele război, dictatura comunistă și opresiunea intelectualilor, ultimul titlu de pe lista de romane românești recomandate de The Culture Trip îl are drept protagonist pe Ștefan Viziru. Sigur că viața i-a deraiat de la făgașul normal într-o seară din Sânziene din 1936, de când „nu a mai trăit viața sa”, bărbatul este sfâșiat între dragostea loială față de soția sa Ioana și atracția pe care o simte față de o ființă mistică. Cuprins apoi în mrejele istoriei de care vrea să scape, Viziru e poate cel mai complex personaj al lui Eliade, și datorită mediului mai mult decât fascinant în care este surprins: într-o perioadă cu statut de legendă, peregrinând prin mai multe orașe, simbol al unui univers în miniatură.

Am reușit să îți umplem sufletul de mândrie în timpuri atât de complicate? Care dintre cele 3 romane românești recomandate de The Culture Trip se numără și printre favoritele tale? Ai de gând să îl recitești pe vreunul dintre ele cu ocazia Zilei naționale de 1 decembrie?

Sursa foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 1371038912