Copiii care au crescut în anii 90 au toate motivele să fie fericiți, deoarece lor li se adresează acum magnatul Disney, care aduce la viață cele mai celebre animații ale sale, din epoca de aur, în filme cu actori în carne și oase. Peliculele live action sunt marele hit al momentului, iar industria cinematografiei a dovedit că Disney nu se înșală, reeditarea Aladdin fiind în acest moment obsesia cinefililor. Cu decoruri exotice și vibrante, parfum de condimente, un Duh al lămpii interpretat genial de Will Smith și o pereche talentată de actori în rolurile celor doi îndrăgostiți Aladdin și Jasmine, noul film se află pe buzele tuturor și a primit elogii pe bandă rulantă din partea publicului. Fiindcă nouă ne place să dublăm orice bucurie cu o carte bună, azi îți recomandăm 4 cărți pentru fanii Aladdin! Descoperă-le în rândurile de mai jos!

Ți a plăcut Aladdin? 4 cărți care captează spiritul poveștiiDacă deșerturile nesfârșite în care Aladdin găsește lampa fermecată te-au fascinat încă de când erai prea mic pentru a le înțelege, atunci „Rebelul nisipurilor” este cartea care poate vorbi sufletului tău. Recompensată cu premiul Goodreads Choice Awards în 2016 și deja pe cale să fie ecranizată, opera spune povestea lui Amani Al’Hiza,o fată săracă cu o țintă perfectă ce trăiește în deșertul magic Miraji, peste care oamenii sunt stăpânitori, dar care e populat de ființe mitice cu puteri nebănuite. Motivul fetei speciale, dotate cu puteri, care trebuie însă să își părăsească căminul pentru a-și descoperi drumul în viață și care ajunge să călătorească cu un interes amoros este ultra uzitat în literatură, dar debordează de prospețime în primul titlu de pe lista noastră. Cartea de debut a lui Alwyn Hamilton impresionează cu melange-ul de mituri orientale și iz de Western: Amani nu e o prințesă a deșerturilor precum Jasmine, ci o cowgirl curajoasă, războinică și plină de compasiune, care va ajunge să te cucerească de la primele scene. „Rebelul nisipurilor” este prima carte dintr-o trilogie încheiată în 2017 cu „Hero at the Fall”, așa că, dacă ți-e poftă de un strop de nisip, ai ce citi în perioada următoare.

Covoare zburătoare, dorințe îndeplinite de ființe magice, lămpi fermecate: dacă fantasticul din Aladdin vorbește sufletului tău, atunci Ți a plăcut Aladdin? 4 cărți care captează spiritul poveștiialeasa ar trebui să îți fie The City of Brass de S. A Chakraborty. Al doilea titlu de pe lista noastră de cărți pentru fanii Aladdin ne prezintă o protagonistă ce pare, la prima vedere, bucățică ruptă din hoțul cu zâmbet fermecător din „O mie și una de nopți”. Din multe puncte de vedere, Nahri este Aladdin: fata își câștigă existența în Cairo-ul secolului al XVIII-lea prin mici înșelăciuni, care se bazează de fapt pe abilitatea sa naturală de a simți când cineva este bolnav. Cu toate acestea, brava noastră protagonistă nu crede defel în magie și își execută toate scamatoriile cu cinism. Firește, soarta îi dă peste nas și Nahri va ajunge în compania unui duh pe numele său prescurtat Dara, care o conduce spre Daevabad, orașul mitic a cărei ultimă reprezentantă este eroina noastră și unde aceasta va primi răspuns la toate întrebările legate de descendența sa magică. The City of Brass impresionează prin complexitatea poveștii, în care magia se întrepătrunde cu mașinațiuni politice, în care nimeni nu e în siguranță și în care memoria ta va fi aprig provocată să-și amintească nume de populații, alianțe și dușmani. Cu o structură magistral imaginată, cu hărți detaliate și personaje complexe, The City of Brass ne promite să devină rapid următoarea noastră favorită.

Ți a plăcut Aladdin? 4 cărți care captează spiritul poveștiiSă îl uităm puțin pe Aladdin și a sa Jasmine și să ne întoarcem acum către „creatoarea sa”, Șeherezada. Dacă ceea ce așteptai de la literatura ultimilor ani este o combinație de O mie și una de nopți și Urzeala tronurilor, atunci o vei descoperi vrăjit în „Urgia și zorile” de Renee Ahdieh. Dacă în varianta tradițională a basmului arab violența califului ce curmă vieți este rapid trecută cu vederea, în a treia carte de pe lista noastră ea devine un punct central al intrigii. Conducătorul-băiat de 18 ani din Khorasan e un monstru: Khalid se căsătorește în fiecare noapte cu o fată pentru a o executa apoi la răsărit. Famiile îndoliate acceptă, dar o adolescentă hotărăște să se răzvrătească. Atunci când cea mai bună prietenă a Șeherezadei este ucisă, fata se oferă mireasă pentru rege, dar își ia un angajament față de acesta: în fiecare seară îi va spune o poveste, însă finalul va fi dezvăluit abia în următoarea. Legenda din „O mie și una de nopți” este reinterpretată de Renee Ahdieh într-un bestseller New York Times plin de pasiune, aventură și romantism, în care dragostea este însă de multe ori subordonată dorinței de a face dreptate: exact ceea ce așteptam de la o repovestire în ton cu vremurile moderne..

Încheiem lista de cărți pentru fanii Aladdin cu A Whole New World: A Twisted Tale de Liz Braswell. Autoarea și-a asumat o misiune pe Ți a plăcut Aladdin? 4 cărți care captează spiritul poveștiicare mulți ar considera-o cel puțin îndrăzneață, aceea de a relua basmele clasice și de a schimba un singur moment definitoriu, pentru a imagina astfel o desfășurare a acțiunii mult mai întunecată. Te-ai întrebat vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă lampa fermecată ar fi ajuns direct la Jafar? A Whole New World: A Twisted Tale îți răspunde cu bunăvoință. Vizirul și-a asigurat primele două dorințe și este acum sultan și cel mai puternic vrăjitor din lume, iar tot ce le rămâne lui Aladdin și lui Jasmine este să unească populația din Agrabah într-un război civil care se poate îneca în sânge. Dacă nu te deranjează ca basmul mult iubit să capete o întorsătură dramatică, atunci Whole New World: A Twisted Tale de Liz Braswell e de adăugat pe lista de cărți pentru fanii Aladdin.

Tu te numeri printre cei care au degustat povestea lui Aladdin și a lămpii sale? Dacă da, ce părere ai despre aceste cărți pentru fanii Aladdin? Cu ce altceva ai completa lista noastră?