Multă lume consideră saga „Harry Potter” drept cartea definitorie a generației noastre. Indiferent de sentimentele pe care le nutrești față de existența vrăjitorului cu cicatrice în formă de fulger, nu poți contesta faptul că J.K.Rowling a reanimat genul fantasy și a format noi cititori, punând în continuare o piedică importantă în calea timpului petrecut în social media și garantând rezistența cărților în favoarea Internetului. Tot lui Joanne îi pot mulțumi alte nume mari precum Stephenie Meyer, Suzanne Collins, Richelle Mead, Cassandra Clare, care au pornit pe urmele britanicei și au lansat la rândul lor bestsellere cu priză la public. Să spunem că dragostea pentru Ron, Hermione și Harry nu e murit este o afirmație modestă: cărțile continuă să domine topurile de vânzări pentru copii la peste 20 de ani de la lansare, iar prequel-ul „Animale fantastice și unde le poți găsi”, realizat sub forma unui scenariu pentru film, face la rândul său furori. Prin urmare, e mai mult decât natural ca azi să ne adresăm admiratorilor fenomenului și să le recomandăm 4 cărți pentru fanii „Harry Potter”! Descoperă-ți favorita în rândurile de mai jos!

Ți e dor de Harry Potter? 4 cărți pe care să le citești dacă ești fan al epopeii cu vrăjitoriOrice fan „Harry Potter” îl cunoaște pe Nicholas Flamel, cel care a descoperit piatra filosofală și, pe cale de consecință, secretul vieții veșnice. În „Magicianul” de Michael Scott, acesta e un alchimist mort în 1418, despre care legenda spune însă că e nemuritor. Bineînțeles, așa cum ne așteptam, miturile sunt adevărate, iar Flamel trăiește în America, acolo unde are un job cât se poate de normal. Totul amenință să se schimbe însă atunci când Cartea Profetului Avraam, ce deține secretul nemuririi, e furată de maleficul Dr John Dee, iar gemenii Sophie și Josh sunt singurii care pot salva lumea. „Magicianul” are în comun cu „Harry Potter” nu doar un personaj, dar și ideea profeției că adolescenții sunt singurii care au puterea de a înclina balanța binelui și de a învinge răul suprem. Puternic ancorată în prezent, cu aluzii la supereroi și la iPod-uri, prima carte de pe lista noastră te va fascina însă cu atenția pe care o acordă trecutului, cu inserțiile de mitologie și de istorie ce îți vor îmbunătăți cunoștințele. Cartea se va transforma în favorita ta și dacă ți-a plăcut seria „Percy Jackson”, cu care deține de asemenea destul de multe elemente în comun.

Succesul modest al filmului „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”, lansat acum Ți e dor de Harry Potter? 4 cărți pe care să le citești dacă ești fan al epopeii cu vrăjitoridoi ani, nu ar trebui să te țină departe de cartea cu același nume. Dimpotrivă! Ca în majoritatea cazurilor, literatura se dovedește mai valoroasă decât cinematografia, iar romanele de debut ale lui Ransom Riggs reprezintă cu siguranță titluri pe care toți fanii Harry Potter le vor aprecia. Jacob Magellan Portman a fost fascinat de mic de poveștile bunicului său Abraham, care supravieţuise naziștilor în goana după evrei, adăpostit fiind într-o reședință cu copii „deosebiți”, vegheată de o pasăre. Pe măsură ce crește, Jacob începe să se îndoiască de istorisirile magice, iar la moartea bunicului deja nu mai crede. Însă, în urma pierderii, băiatul începe să aibă coșmaruri, să vadă monștri și să sufere traume ce îl trimit direct la psihiatru. Specialistul recomandă ca Jacob să viziteze Cairnholm, locul din legendele bunicului, acolo unde un orfelinat distrus de bombardamente, despre care localnicii consideră că e bântuit, îi atrage imediat atenția. De aici și până la descoperirea adevărului din mit nu mai e decât un pas. Saga Miss Peregrine are în comun cu „Harry Potter” prezența grupului de copii dotați cu super puteri, a profesorilor ce se pot transforma în animale și utilizarea motivului călătoriei în timp, precum și iubirea adolescentină. Magia rămâne nealterată, dar epopeea lui Riggs te va fascina și prin intermediul fotografiilor vintage utilizate de autor pentru a susținea narațiunea, ce îți vor da fiori pe spate. E un titlu care a supraviețuit în galeria de bestsellere pentru copii New York Times, acolo unde a petrecut 45 de săptămâni pe locul întâi, demn de savurat de către orice fan Harry Potter!

Ți e dor de Harry Potter? 4 cărți pe care să le citești dacă ești fan al epopeii cu vrăjitoriAl treilea titlu de pe lista noastră de cărți pentru fanii Harry Potter a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai tradus roman de debut al tuturor timpurilor: în pre-publicare, era deja vândut în 45 de limbi! Este vorba despre „Jumătatea rea” de Sally Green, prima carte dintr-o serie de 3, dintre care ultimul volum a fost publicat în martie 2016. Nathan, protagonistul nostru de aproape 17 ani, trăiește în Anglia modernă, acolo unde vrăjitoarele albe coexistă alături de cele negre și de oameni, într-o stare ce nu poate fi deloc descrisă drept armonioasă: orice practicant al magiei „bune” are dreptul de a-i ucide pe cei răi pe loc. Marea problemă cu Nathan este că mama sa a fost o vrăjitoare albă, care s-a sinucis, iar tatăl nici mai mult, nici mai puțin decât cel mai rău vrăjitor al tuturor timpurilor, un personaj care l-ar face și pe Voldemort să roșească, dat fiind faptul că legenda spune că își mănâncă victimele. Nathan este ținut prizonier într-o cușcă și abuzat, deoarece o profeție spune că va deveni mai rău decât tatăl său. Dacă nu reușește să scape până la 17 ani, atunci când va deveni vrăjitor cu puteri depline și va primi 3 daruri de la cel care i-a dat naștere, va muri. „Jumătatea rea” se remarcă prin scenele brutale, întunecate, care te vor îngrozi la un moment dat, dar și prin ritmul alert, conferit de utilizarea narațiunii la persoana întâi și de verbele la timpul prezent. Vom fi „vrăjiți” și de elemente pozitive, așa cum e povestea de dragoste interzisă și relația dintre Nathan și fratele său. Drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de producătoarea care ne-a dăruit Twilight, așa că această carte pentru fanii Harry Potter ar trebui se regăsească pe lista ta de lectură.

Ursula K. Le Guin și John Green sunt fani declarați ai ultimei cărți pentru fanii Harry Potter de pe lista noastră! Akata Witch de Nnedi Ți e dor de Harry Potter? 4 cărți pe care să le citești dacă ești fan al epopeii cu vrăjitoriOkorafor combină suspansul cu magia și fantezia, fiind deja declarată urmașa nigeriană a vrăjitorului britanic. Sunny s-a născut în America, dar trăiește în Nigeria. Are 12 ani și e o albinoasă cu trăsături africane: ce alt motiv mai bun pentru a fi discriminată peste tot pe unde merge? Bunica sa e un personaj misterios despre care toți membrii familiei refuză să vorbească, iar Sunny are viziuni în flăcări care indică spre un viitor apocaliptic. Curând, eroina noastră află că are puteri magice și face parte dintr-un grup de oameni legați de lumea spiritelor. Alături de alți copii dotați cu sânge magic, va trebui să anihileze răul, ce deține, așa cum te așteptai, puteri mult mai mari decât ale ei. Cartea are și o continuare, Akata Warrior, ce a primit recenzii chiar mai pozitive decât prima parte!

Tu ce părere ai despre aceste cărți pentru fanii Harry Potter? Dacă te numeri printre cititorii îndrăgostiți de imaginația fabuloasă a lui J.K.Rowling, ești tentat să încerci și titlurile propuse de noi? Care dintre ele se află pe lista ta?