Ca gen, Young Adult a devenit popular în anii 60, ceea ce îl cotează printre cele mai noi adiţii în universul literaturii. Bineînţeles, cărţile cu tematică juvenilă au existat dintotdeauna, titluri precum „De veghe în lanul de secară” sau „Fiicele Doctorului March” fiind perfect încadrate în titulatura Young Adult în cazul în care ar fi publicate azi. Azi ne referim însă strict la acele opere literare lansate în categoria „tineri adulţi”, şi care s-au bucurat de un succes formidabil la critică şi de vânzări uriaşe. Notă: vom exclude din această listă fenomenul Harry Potter, dat fiind faptul că operele sale sunt în general incluse în literatura pentru copii, şi te lăsăm să te bucuri în rândurile de mai jos strict de cele cărţi Young Adult care au făcut istorie, devansând competiţia şi spărgând recorduri de vânzări.

Titluri care au facut istorie: cele mai celebre cărţi Young Adult ale tuturor timpurilorDacă J.K.Rowling era „naşa” unei întregi generaţii de cititori, revitalizând de la rădăcină genul fantasy, aproape paralel cu fenomenul Harry Potter se năştea un alt uriaş Young Adult, unul a cărui popularitate nu a fost însă neapărat cimentată de adolescenţi, ci de…mamele lor. „Amurg” era lansată în 2005, fiind inspirată de un vis al autoarei Stephenie Meyer, şi păşea iniţial timid pe urmele fratelui mai mare Harry Potter, devenind în cursul publicării celor 4 cărţi din serie un fenomen de sine stătător. Deşi azi mulţi dintre vechii adoratori ai perechii Edward şi Bella se simt ruşinaţi de pasiunea lor, în momentele de glorie a vampirilor, au existat voci care au afirmat chiar că gaşca din Forks va reuşi să depăşească în popularitate universul magicienilor. Nu a fost aşa, desigur, iar azi povestea adolescentei îndrăgostite de un vampir de peste 100 de ani nu mai spune multe adolescenţilor. Chiar şi steaua lui Stephenie Meyer a apus: după încheierea seriei „Amurg”, autoarea americană lansa „Gazda”, cu un succes comparabil, dar ultima ei carte, „Chimista”, nu a mai avut nici pe departe aceleaşi încasări. Ceea ce nu înseamnă că minimizăm impactul pe care l-a avut „Twilight” asupra lumii: cu cinci filme de succes, cu actori deveniţi vedete după ce i-au portretizat personajele, încasări record (seria a vândut peste 120 de milioane de cărţi în întreaga lume) şi un cult pentru vampiri care a atras publicarea a numeroase alte titluri, nu putem nega faptul că epopeea lui Edward şi a Bellei a făcut istorie.

Titluri care au facut istorie: cele mai celebre cărţi Young Adult ale tuturor timpurilor

După ce ne-am ascuţit dinţii de vampiri, ştiam că era cazul să renunţăm la cărţile Young Adult cu fete influenţabile şi iubiţi dominatori. Era 2008 şi, deşi lumea nu uitase cu totul de Bella şi Edward, avea nevoie de o altfel de protagonistă: una puternică, pornită să salveze lumea, nu să se îndrăgostească fără speranţă şi să sacrifice totul pentru iubire. „Jocurile foamei” avea tot ceea ce lipsise fenomenului „Amurg” şi reuşea să bifeze note înalte în toate aspectele în care epopeea cu vampiri dăduse greş lamentabil: eroina nu era deloc o Mary Sue, aventura nu lipsea, şi nici implicaţiile profunde asupra lumii. Katniss Everdeen vâna pentru a-şi întreţine familia, se sacrifica oferindu-se voluntar într-un joc televizat pe viaţă şi pe moarte, pentru a-şi salva sora, şi nu avea nici în clin nici în mânecă cu romantismul. Seria a fost ecranizată în 4 filme cu succes la public, a transformat-o pe Jennifer Lawrence într-un star şi a vândut nu mai puţin de 65 de milioane de ediţii doar în America. Până la urmă, şi aici au apărut critici: Suzanne Collins a fost acuzată de plagiat, iar deznodământul tragic al ultimei cărţi a avut parte de numeroase opinii refractare. Ceea ce nu a oprit, per total, „Hunger Games” să devină una dintre cele mai celebre cărţi Young Adult ale tuturor timpurilor!

Titluri care au facut istorie: cele mai celebre cărţi Young Adult ale tuturor timpurilorDupă ce distopia se bucura de partea sa de succes, adolescenţii păreau să îşi dorească din nou serii fantasy, şi era momentul perfect pentru ca „Instrumente mortale” să intre în scenă. Revedeam vampirii şi vârcolacii cu care ne întreţinuserăm în seria „Amurg”, dar povestea Cassandrei Clare aducea în plus demoni, îngeri căzuţi, nefilimi şi tot soiul de creaturi într-un decor urban cu nimic diferit de lumea în care trăim. La vârsta de 15 ani, adolescenta Clare capătă darul de a vedea membrii lumii supranaturale, angrenaţi într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Bineînţeles, descoperă că are puteri proprii şi se îndrăgosteşte de un vânător de fiinţe întunecate pe nume Jace. „Instrumente mortale” numără nu mai puţin de 6 titluri, cu 36 de milioane de ediţii vândute, dar şi 3 spin-off-uri şi un prequel, ceea ce înseamnă că ai la dispoziţie un întreg univers în care să te pierzi. Deşi filmul cu Lily Collins şi Jamie Campbell Bower nu a făcut furori, în 2016 a fost lansat serialul Shadowhunters: The Mortal Instruments, aflat deja la cel de-al treilea sezon, şi care nu dă semne că s-ar opri.

Titluri care au facut istorie: cele mai celebre cărţi Young Adult ale tuturor timpurilor

Putem intui evoluţia popularităţii în universul Young Adult: după un titlu fantasy, urmează imediat o distopie.Din nou sătui de demoni şi de vampiri, adolescenţii se îndrăgosteau (şi întreaga lume, alături de ei) de o poveste setată înt-un viitor utopic atunci când vedea lumina tiparului „Divergent” de Veronica Roth, prima carte dintr-o serie de 4. De data aceasta, eroina Tris trăia într-o societate distopică în care oamenii erau împărţiţi pe facţiuni, în funcţie de o trăsătură de caracter dominantă. Despărţită de familie atunci când alege Curajul în locul Abnegaţiei, protagonista noastră descoperă curând că e mult mai mult de atât: e un divergent, o personalitate unică. Seria a fost comparată rapid cu „Jocurile foamei”, deşi popularitatea ei nu a mers atât de departe: cărţile au vândut aproximativ 20 de milioane de exemplare, iar filmele au fost aspru contestate de critică şi nu au putut să o transforme pe Shailene Woodley într-un star de mărimea lui Jennifer Lawrence. Cu toate acestea, impactul la public a cotat Divergent printre cele mai de succes cărţi Young Adult, chiar dacă a stins oarecum interesul pentru distopii, cel puţin pentru o perioadă.

Titluri care au facut istorie: cele mai celebre cărţi Young Adult ale tuturor timpurilorAm analizat în rândurile de mai sus serii de cărţi, dar nu trebuie să crezi că literatura pentru tineri vine numai în această formă. John Green dovedea în 2012 că un singur roman poate să spulbere concurenţa şi să devină obsesia tinerilor de pretutindeni. De data aceasta, nu mai existau nici doze de fantastic, nici tuşe de distopie, ci o dramă impresionantă şi o poveste cu iz de Romeo şi Julieta. Hazel Grace Lancaster are cancer în fază terminală şi s-a resemnat cu soarta ei, găsindu-şi alinare în paginile unei cărţi despre o fată care moare. Lucrurile se schimbă însă atunci când îl întâlneşte pe Augustus Waters: optimist, plin de viaţă, charismatic, şi, în plus, supravieţuitor al cancerului. Augustus îi arată că viaţa merită trăită şi ne seduce şi pe noi cu aceeaşi intensitate. „Sub aceeaşi stea” a înlăcrimat nu mai puţin de 18,5 milioane de cititori, iar filmul cu aceeaşi Shailene Woodley s-a bucurat de un succes imens.

Tu câte dintre aceste cărţi Young Adult cu priză la public ai citit? Care dintre ele este favorita ta, şi pe care o consideri „nedemnă” de popularitatea uluitoare de care s-a bucurat?