Câștigătoare a patru Globuri de Aur, Claire Danes este o actriță populară la noi datorită rolului pe care l-a interpretat în serialul „Homeland: Rețeaua terorii”. Actrița americană este însă și o pasionată cititoare. A moștenit dragostea față de cărți de la tatăl ei, un cititor „vorace”, cum îl descrie Claire Danes. Acesta îi furnizează romane și, de asemenea, prieteni care au gusturi comune cu ea în materie de literatură. „Am prieteni care citesc romane întregi în baie. Mie nu-mi place lucrul acesta – nu citesc cărțile „pe diagonală”, ci mă cufund total în ele” spune actrița. Cât privește temele preferate, Claire Danes mărturisește: „Sunt foarte interesată de intimitate – cum relaționează oamenii unul cu celălalt, ce rețineri există în modul cum alegem să iubim o persoană și cum suntem foarte limitați în eforturile de a scăpa de singurătate. Cred că este un foarte puternic filon al singurătății în romanele pe care le aleg”. Cum descrierea pare incitantă, să descoperim Top 3 cărțile preferate ale actriței Claire Danes.

O carte controversată la momentul apariției, „Un bărbat la singular” de Christopher Isherwood este unul dintre romanele preferate ale lui Claire Danes. De fapt, tema cărții se înscrie între subiectele favorite ale actriței: încercarea de a depăși sentimentul de însingurare. „Un bărbat la singular” este considerată cea mai bună carte a lui Isherwood și o capodoperă a literaturii de limbă engleză. Protagonistul romanului este George Falconer, un englez între două vârste, care ajunge să predea la o universitate din Los Angeles. După moartea partenerului său, Jim, care i-a fost alături vreme îndelungată, George trăiește o adevărată tragedie, pe care se străduiește să o mascheze și să o depășească. Dorința sa este să ducă fiecare zi până la capăt, fără să fie îngenunchiat de sentimentul acut de izolare care-l tulbură. „Un bărbat la singular” este în esență o carte tristă, dar Christopher Isherwood contrabalansează acest sentiment cu pasaje pline de umor. Marele merit al romanului este profunzimea cu care autorul pătrunde în conștiința personajului său. Chiar dacă nu-l vom simpatiza întotdeuna pe George, pentru că experimentăm alături de el durerea din trecut, îndoielile, teama față de viitor, dar și micile bucurii vom deveni empatici cu acest personaj. Probabil că cititorii vor fi impresionați cel mai mult de eforturile lui George de a se conecta cu oamenii și lumea din jur. „L-am descoperit pe Christopher Isherwood în facultate” spune Claire Danes. „Stilul său este foarte direct, cald și profund. Există un pasaj în cartea publicată în 1964, care mi-a rămas în minte – descrierea Americii” mai spune actrița.

Zăpezile de pe Kilimanjaro și alte povestiri” și „Noaptea dinaintea bătaliei și alte povestiri”, integrala prozei scurte semnate de Ernest Hemingway, sunt alte volume aflate în top 3 cărți preferate de Claire Danes. Povestirea favorită a actriței americane este „Munții ca niște elefanți albi” cuprinsă în volumul „Zăpezile de pe Kilimanjaro și alte povestiri”. „Este o povestire scurtă, de doar câteva pagini, care conține unul dintre cele mai puternice dialoguri pe care le-am citit vreodată” spunea Danes. Povestirea conține un instantaneu de viață obișnuită. Asistăm la un dialog al unui cuplu aflat în așteptarea trenului și nu vom zăbovi alături de ei nici măcar o oră. Este surprinzător cum Hemingway a concentrat într-un scurt schimb de replici tensiunea psihologică și încercarea celor doi iubiți de a păstra aparența firescului. „Îți dai seama că e vorba despre un avort pe care ea ar trebui să-l facă. Dar de fapt nu vorbesc deschis despre aceasta. Este o povestire care-ți frânge inima. Este despre oameni care își dau seama despre distanța creată între ei – o povestire foarte provocatoare pentru un actor, pentru că drama constă în ceea ce nu-și spun”.

În top 3 cărți preferate de Claire Danes se regăsește și „Cronica păsării-arc” a lui Haruki Murakami, lucru care nu ne miră. La fel ca în multe alte colțuri ale lumii, scriitorul japonez este foarte iubit și apreciat și în Statele Unite. Iată ce crede actrița americană despre acest roman: „Pornește de la o premisă asemănătoare celei din Alice în Țara Minunilor: un bărbat caută pisica dispărută. Murakami descrie acestea experiențe domestice, chiar banale, dar treptat alunecă spre o poveste halucinantă. E un fel de vrajă – să transformi magia în ceva obișnuit, firesc și viceversa. Este o poveste foarte sensibilă: un om aflat în căutarea unei pisici și, prin extensie, a unei vieți. Această sarcină îl conduce pe protagonist într-o călătorie labirintică” e de părere Claire Danes.

Voi ce credeți despre cărțile favorite ale actriței americane? Ce alte cărți ați adăuga topului realizat de Claire Danes?