Khaled Hosseini este unul dintre cei mai iubiți și citiți scriitori contemporani, în România, ca și în multe alte țări ale lumii. Romanele sale, vândute în mai mult de 55 de milioane de exemplare la nivel mondial, i-au adus scriitorului cititori fideli, care abia așteaptă publicarea unei noi cărți cu numele lui Khaled Hosseini pe copertă. „Vânătorii de zmeie”, „Splendida cetate a celor o mie de sori”, „Și munții au ecou” (cartea preferată a lui Hosseini dintre cele pe care le-a scris) și „Rugă către mare” sunt romanele prin care cititorii de la noi au ajuns să-l cunoască pe scriitorul american de origine afgană, fost medic specialist în medicină internă. Khaled Hosseini este însă și un cititor pasionat. Recunoaște că citește de plăcere, dar și pentru a învăța de la alți scriitori. Are și un obicei prost – după cum consideră el – citește mai multe cărți deodată. Să aflăm astăzi ce volume fac parte din Top 3 – cărțile preferate ale lui Khaled Hosseini.

Zgomotul lucrurilor în cădere”, roman scris de autorul sud-american Juan Gabriel Vasquez, este una dintre cărțile preferate ale lui Hosseini. Scriitorul american originar din Afganistan a mărturisit că a fost fascinat de „Zgomotul lucrurilor în cădere”, roman pe care-l ținea pe noptieră, pentru a mai reciti unele pasaje din când în când. Cartea autorului sud-american este și una dintre preferatele lui Jonathan Franzen, iar Mario Vargas Llosa considera că Juan Gabriel Vasquez este una dintre cele mai originale voci ale literaturii sud-americane contemporane. Construit pe mai multe planuri, în care se intersectează diferite voci narative, „Zgomotul lucrurilor în cădere” poate fi considerat deopotrivă un roman istoric și de suspans, al cărui fundal îl constituie Bogota sângeroasă și violentă de pe vremea lui Pablo Escobar. După ce citește o știre despre un hipopotam scăpat din grădina zoologică deținută pe vremuri de „regele” columbian al drogurilor, Pablo Escobar, lui Antonio Yammara, profesor la Facultatea de Drept, îi revin în minte evenimente trăite de el însuși în acele timpuri. Luptele dintre cartelurile drogurilor și forțele guvernamentale au umplut străzile Bogotei de violență și teroare, iar printre victime s-a numărat și Antonio, care și-a văzut un prieten ucis chiar sub ochii lui. Tragedia, în urma căreia și Antonio a fost rănit, i-a lăsat acestuia răni sufletești nevindecate nici la ani distanță. Căsnicia sa este în declin și aproape nu mai dorește să iasă din casă. Când Maya, fiica prietenului ucis, îl invită pe Antonio la o fermă din afara Bogotei, acesta acceptă fără să ezite. Este un prilej de a rememora istoria recentă, de a-și aminti de prietenul său, Ricardo. Dar în același timp, sub influența magnetică a Mayei, este și un drum către sine, prin intermediul amintirilor.

O altă carte aflată în top 3 realizat de Khaled Hosseini este „O hologramă pentru rege” de Dave Eggers. Khaled Hosseini pare să prefere romanele cu eroi complecși, care, din diverse motive, s-au înstrăinat de ei înșiși, iar destinul îi aduce la un moment dat în punctul de a alege ce cale să urmeze mai departe. Acesta este și cazul lui Alan Clay, un agent de vânzări de 54 de ani, trimis de firma la care lucrează să facă o afacere importantă în Arabia Saudită. Alan trebuie să-i prezinte monarhului saudit un sistem de comunicare la distanță care folosește hologramele. Însă regele întârzie să apară, iar Alan își petrece timpul într-un hotel luxos, apoi pe șantierul din deșert. Cu o fostă soție care îl urăște, o fiică studentă căreia trebuie să-i plătească studiile și mai multe afaceri eșuate la activ, Alan nu trăiește cea mai roză perioadă a vieții lui. Eroul lui Dave Eggers provine dintr-o societate în care oamenii par să se fi golit de esență astfel încât au ajuns ca proiecțiile unor holograme. În deșertul saudit, Alan experimentează o cu totul altă viață, care îl determină să reflecteze la nevoile sale cele mai profunde. Și chiar dacă Alan încearcă multe angoase, autorul romanului echilibrează tonalitatea printr-o suficientă doză de umor. Cartea nu este una statică, nici predominant reflexivă, pentru că cititorii vor experimenta tot felul de aventuri saudite alături de protagonist, unele aproape suprarealiste.

Din top 3 cărți preferate de Khaled Hosseini face parte și „Dragă viață”, volum semnat de câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură Alice Munro. Scriitoarea canadiană a primit importanta distincție literară pentru modul revoluționar al structurii povestirilor sale, pe lângă un premiu Man Booker pentru întreaga carieră. Cititorii care nu sunt neapărat amatori de povestiri scurte își vor schimba părerea după ce vor citi volumul scris de Alice Munro. Fiecare povestire are structura unui mic roman. Personajele sunt puternic conturate, iar în doar câteva zeci de pagini ajungem să descoperim esența lor. Scriitoarea se oprește în povestirile ei asupra unor întâmplări din viețile oamenilor obișnuiți. Realizează un stop-cadru asupra unui moment al existenței acestora, astfel încât ajungem să-i cunoaștem, dincolo de aparențe, cu calitățile, mentalitățile și obiceiurile lor, uneori stranii. Toate povestirile din volum constituie laolaltă un mozaic al unor întâmplări de viață, pe care autoarea nu le judecă, ci le prezintă cu detașare. Despre ultimele patru povestiri din carte, printre care și cea care dă tilul volumului, „Dragă viață”, autoarea ne spune că sunt „autobiografice în spirit”, un bun prilej de a ajunge în intimitatea uneia dintre marile povestitoare ale secolului nostru.

Nouă ni se pare excelentă selecția de cărți preferate de Khaled Hosseini. Voi ce părere aveți?