Fără îndoială, literatura a influenţat constant alte forme de artă. În societatea contemporană, asistăm la o transformare treptată a formelor prin care artiştii îşi expun ideile. Melanjul dintre muzică, pictură sau literatură devine din ce în ce mai fin. Ba, mai mult, avem cazuri în care un concept expus într-o carte este preluat şi dus mai departe de muzicieni.

 David Bowie – „Diamond Dogs” 1974 / Muse – „The Resistance” 2009

Piesele „Big Brother” sau „1984” ne fac de la prima audiţie să ne ducem cu gândul la celebrul roman scris de George Orwell.

„Tematic, albumul a fost gândit ca un mariaj între romanul 1984 al lui George Orwell şi viziunea post apocaliptică asupra lumii a lui David Bowie”, explica managerul artistului pentru o publicaţie de specialitate.

O altă trupă pentru care romanul lui Orwell a stat la baza conceptului muzical este Muse. Cu această ocazie vă reamintim că britanicii ne vor vizita pentru prima oară în această vară.

Billy Idol – “Cyberpunk” 1993

Al şaselea album al solistului britanic a fost inspirat din cartea lui William Gibson numit „Neuromancer”. Despre autor se spune că a fost primul care a folosit termenul de “cyberpunk”, pentru a defini mai bine distopiile post industriale, în care societatea intră în conflict cu inteligenţa artificială şi mega-corporaţiile.

Între timp, Billy Idol şi William Gibson au devenit simbolurile acestui subgen artistic.

Pink Floyd – “Animals” 1977

Se pare că viziunea lui Orwell transpusă în cărţile sale se pretează perfect pentru stilul rock. Pink Floyd au schiţat conceptul albumului “Animals” plecând de la romanul distopic “Ferma Animalelor”.  Albumul ascunde un puternic mesaj adresat societăţii contemporane britanice, criticând aspru şi mediul politic al perioadei în care a fost lansat.

Lou Reed – “The Raven” 2003

Albumul concept lansat de Lou Reed în urmă cu 13 ani nu se referă la o carte anume. Artistul a cules cele mai bune scrieri ale lui Allan Edgar Poe şi le-a transformat în note muzicale. “Prăbuşirea casei Uhser”, “Inima care-şi spune taina”, “Hruba şi Pendulul”, “Corbul” şi multe altele au stat la baza conceptului. Cu invitaţi precum David Bowie, Steve Buscemi sau Amanda Plummer, acest album va rămâne un etalon în istoria albumelor concept.

Mastodon – „Leviathan” 2004

Bonus, am păstrat la urmă o trupă foarte apreciată de ascultătorii heavy metal. Romanul „Moby Dick” scris de Herman Melville a fost principala influenţă a conceptului schiţat de cei patru muzicieni. Un album ce i-a propulsat direct în elita mondială a celor mai bune trupe. Totodată, a primit premiul pentru cel mai bun album al anului.

Vouă care v-a plăcut?