De St. Patrick’s Day am dat o fugă până în Irlanda în căutarea aurului ascuns de spiriduşi. Aur n-am găsit, aşa că ne-am mulţumit cu o bere neagră şi câteva volume scrise de autorii irlandezi. Autori sunt destui, dar aşteptăm recomandări şi din partea voastră.

James Joyce – Ulise (1922)

uliseRomanul este o capodoperă în sine prin modul de abordare, cu referinţe ancorate în Odiseea lui Homer.  În prezent, romanul este urcat în topul celor mai importante lucrări din literatura modernă, chiar dacă în trecut a fost interzis în SUA şi Anglia. Mai mult, imaginea lui Joyce a avut de suferit, fiind acuzat de blasfemie.

Chiar dacă stilul este dificil, ales în mod intenţionat de autor, nu putem trece cu vederea modul ironic prin care societatea irlandeză este portretizată, cu ajutorul metaforelor şi ghicitorilor.

Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray (1890)

oscarEste singurul roman publicat de Oscar Wilde şi poate cea mai cunoscută lucrarea a sa, chiar dacă în portofoliul său găsim o serie de povestiri, poeme şi eseuri. Lucrarea de faţă a avut parte de o ecranizare, romanul este mult mai bun prin atmosfera şi intriga pe care o creează cititorului.

Este o operă de artă potrivită pentru fiecare generaţie. “Portretul lui Dorian Gray reflectă mult din mine însumi: Basil Hallward este ceea ce cred eu că sunt, lordul Henry ceea ce crede lumea că sunt, iar Dorian reprezintă ceea ce aş vrea să fiu în alte vremuri”, Oscar Wilde.

Bram Stocker – „Dracula” (1897)

draculaChiar dacă nu a inventat vamprii, este responsabil de promovarea lor în cultura mainstream.  Poate că am fost atât de mult bombardaţi cu filme despre vampiri, întrucât cartea a fost lăsată la urmă sau a scăpat necitită.

Cartea descrie cu lux de amănunte tărâmul lui Dracula, ceea ce nu întâlnim prin filme. Cu atât mai interesant este că avem ocazia să vedem ce îşi imaginau occidentalii că se întamplă în aceea perioadă pe meleagurile noastre.

C.S Lewis – Cronicile din Narnia. Leul, vrăjitoarea şi dulapul (1950)

narniaEste prima carte din seria de aventuri „Cronicile din Narnia”, un frumos şi fascinant tărâm fermecat imaginat de autorul din Irlanda, bun prieten cu J.R.R Tolkien. Cei doi au fost profesori de literatură la Universitatea din Oxford şi membri în grupul literar Inklings.

Aşa cum întâlnim în toate basmele, avem de-a face cu lupta dintre bine şi rău, purtată pe tărâmul îngheţat Narnia. Chiar dacă întâlnim  elemente tipice precum vrăjitoare, animale care vorbesc şi multe altele, cartea ne impresionează prin firul narativ. Dar spre deosebire de Tolkin, Lewis  işi lasă amprenta personală asupra mesajelor subtile prin elementele creştine înserate în punctele cheie ale cărţii.

Samuel Beckett – Molloy (1951) 

molloyS-a născut în Dublin, dar în 1937 a decis să se mute la Paris, unde a fost şi profesor o bună perioadă din viaţă. După 32 de ani, Samuel Beckett a fost distins cu premiul nobel pentru literatură. Deşi stilul său îmbină umorul negru cu felul său analitic, citiorul se alege cu un puternic sentiment de durere şi înfrângere.

Cartea face parte dintr-o trilogie alături de „Malone murind” şi „Nenumitul”.