„Harry Potter și copilul blestemat” este, poate, una dintre cele mai așteptate apariții literare ale anului, cu atât mai mult cu cât nici nu este, de fapt, o carte de sine stătătoare, ci scenariul unei piese de teatru în două părți care se joacă deja la Londra.

Harry Potter si copilul blestematÎn engleză, Harry Potter and the Cursed Child”  s-a vândut deja în peste 2 milioane de exemplare în primele două zile de la lansarea în America și Canada, conform editurii Scholastic. Cifrele sunt fabuloase având în vedere că vorbim despre o versiune adaptată a unei piese de teatru, dar deloc surprinzătoare ținând cont de enormul succes de care s-a bucurat seria de șapte romane scrisă de J. K. Rowling despre cel mai iubit ucenic vrăjitor, care s-au vândut în peste 450 de milioane de exemplare la nivel mondial.

Textul piesei a fost publicat în varianta scrisă la presiunea fanilor deoarece nu toți dintre ei au posibilitatea de a ajunge la Londra pentru a urmări piesa.

Acțiunea cărții are loc la 19 ani de la acțiunea ultimului volum Harry Potter și îl surprinde pe personajul său principal ca angajat la Ministerul Magiei și tată a trei copii. În timp ce Harry încearcă să facă pace cu trecutul, fiul său, Albus, se luptă cu o moștenire de familie și o faimă pe care nu știe cum să le gestioneze și pe care nu și le-a dorit vreodată. Trecutul și prezentul se întâlnesc, iar tatăl și fiul vor avea de învățat o lecție grea: uneori, întunericul vine din cele mai neașteptate locuri. Principalele personaje ale piesei sunt Albus Potter și Scorpius Malfoy, fiul lui Draco, intens explorată fiind relația dintre copii și părinți.

Piesa a fost scrisă de către Jack Thorne pe baza unei povești concepute de el împreună cu J.K Rowling și regizorul John Tiffany. Piesa de teatru va fi jucată pe tot parcursul anului 2017 și a primit deja critici pozitive. Așa cum apare în manuscris, există flashback-uri care amintesc de scene întâmplate în Piatra filosofală sau Pocalul de Foc, dar nu toate includ dialogurile originale scrise de J.K. Rowling. La premiera piesei, scriitoarea britanică a confirmat faptul că aceasta este ultima carte din seria Harry Potter și că nu va mai scrie nicio altă carte despre ucenicul vrăjitor sau familia sa în viitor.

Este important de știut că, fiind un manuscris pentru o piesă de teatru, descrierile sunt scurte atunci când vine vorba de textul dintre dialoguri, de aceea este important ca cititorul să fie familiarizat cu unele locuri sau personaje.

Cartea este deja disponibilă pentru comandă. 

Tot anul acesta, J.K. Rowling va debuta ca scenaristă și ca producătoare, la sfârșitul lunii noiembrie fiind programat să se lanseze filmul  Animale fantastice” – unde putem regăsi o incursiune în aceeași lume magică cu care ne-a obișnuit autoarea în seria Harry Potter.