Turismul literar, acel tip de turism asociat cu locuri care sunt în strânsă legătură cu personalitățile literare, e parte integrantă din turismul de patrimoniu și unul care atrage călătorii din cele mai vechi timpuri. Există o fascinație care nu poate fi negată, asociată cu scriitori sau operele lor și care i-a transformat pe oameni în adevărați pelerini, avizi de cunoașterea de dincolo de carte, dornici să vadă locul de naștere fie al scriitorului, fie al unuia sau altuia dintre personajele sale, de a vedea locurile care au inspirat opere faimoase sau de a păstra un moment de reculegere în fața unui mormânt sau monument comemorativ.

Oamenii sunt atrași iremediabil de astfel de locuri pe care, ca versați iubitori de literatură, le apreciază la justa lor valoare, dorind să dea formă exterioară tuturor trăirilor lor interioare, să atingă lucruri care au aparținut scriitorilor pe care-i iubesc sau să vadă obiecte care le-au aparținut acestora. Iar atunci când se pregătesc pentru întâlnirea mult-așteptată cu ficțiunea, ei cumpără de fapt așteptări care sunt îndeplinite sau întrecute, acest lucru fiind cel care face deliciul vizitatorilor.

Literatura a știut dintotdeauna cum să convertească spațiul și timpul într-o artă, iar turismul le-a transformat într-un produs de consum. Iar ca acestea să îndeplinească așteptările vizitatorilor, un pas vital este acela de a înțelege aceste așteptări.

Mai jos, vă prezentăm câteva locuri care au întrecut așteptări și care au îmbogățit experiența literară a atâtor și atâtor generații de cititori.

Restaurante literare sunt multe în lume și din cele mai extravagante. Budapesta se mândrește cu un spațiu inspirat din cele 20.000 de leghe sub mări ale lui Jules Verne, New York-ul ascunde un restaurant cu design somptuos și bazat pe romanul în versuri Evgheni Oneghin al lui Pușkin, iar Tokyo-ul reconstruiește Alice în Țara Minunilor într-un restaurant tematic unde fiecare cameră reamintește o scenă diferită din carte. Totuși, unul dintre cele mai cunoscute și mai încărcate de tradiții este Les Deux Magots din Paris, cafeneaua care i-a adăpostit sub același acoperiș pe Simone de Beauvoir, André Breton, Picasso și Sartre.

Restaurant Deux Magotes

Restaurant Deux Magotes

Turismul funerar este și el practicat de iubitorii de literatură și, de aceea, unul dintre cele mai vizitate obiective din Paris este cimitirul Père Lachaise. Printre cei care-și dorm somnul de veci acolo se află și Oscar Wilde, Marcel Proust sau Jim Morrison, cu morminte foarte căutate de turiștii cu drag de literatură.

Tururile literare sunt și ele un mod foarte reușit de a călca pe urmele scriitorilor sau ale personajelor lor. De la tururi prin pub-urile irlandeze, pe urmele unui Beckett sau a unui Yeats, tururi de cartiere (ca Mayfair-ul lui James Bond) și până la o incursiune în orașul Bath unde a locuit Jane Austen (și unde aceasta și-a plasat două dintre romane: Northanger Abbey și Persuasiune) și unde există şi un centru dedicat marei romanciere, tururile literare sunt o modalitate unică de a descoperi alte fațete ale scriitorilor și personajelor lor în compania altor literați.

Bucuriile turismului literar sunt multe: vizitatorul vede cum a fost influențat un scriitor sau altul de locurile unde a trăit, parcurge în realitate trasee pe care doar și le-a imaginat atunci când a citit cartea sau respiră puțin din viața pe care a trăit-o însuși autorul preferat. Mergând  pe urmele cărților care ne-au inspirat sau ale scriitorilor noștri favoriți, pornim totodată și într-o călătorie de explorare interioară, de regăsire a sinelui și de interogații care ne (re)aduc într-un sens pe care credeam că l-am uitat, dar care a fost doar pentru puțin timp rătăcit.