Există două extreme în rândul cititorilor: pe de o parte sunt privilegiații capabili să își amintească chiar și cele mai mărunte detalii din toate cărțile pe care le-au citit, iar pe de alta nefericiții care știu că au parcurs conținutul unui text, dar nu mai sunt în stare să lege nici măcar 5 propoziții despre subiectul acestuia. Firește, între ei ne aflăm noi, marea masă, ce putem discuta în voie despre o carte care ne-a plăcut, dar nu reușim, nici în ruptul capului, să ne amintim despre ce e vorba în „Război și pace” (altceva în afară de faptul că e vorba despre un război și o pace și că pe undeva, cumva, apare și Napoleon). Dacă te întrebi cum ții minte ce ai citit, te afli în locul potrivit.

La prima vedere, fenomenul de a uita ce se întâmplă în cărțile pe care le-am citit demult e unul normal, omenesc. Un cititor consacrat îl va considera extrem de neplăcut, mai ales atunci când îl ține departe de o carte pe care a adorat-o. Adevărata tragedie se petrece în momentul în care uităm mult prea repede, eventual chiar cuvintele lecturate săptămâna trecută. Fie că te afli în situația disperată de a uita aproape tot ce ai citit, fie că visezi să ai memoria lui Napoleon (dacă tot nu ți-l mai amintești din capodopera lui Tolstoi), sfaturile de mai jos te pot ajuta.

Allison Preston, profesor asociat de psihologie și de neuroștiință la University of Texas, a descoperit metoda pe care experții o consideră a fi cea mai bună pentru a-ți aminti tot ceea ce citești. Conform specialiștilor, nu e suficient să te așezi confortabil în pat sau în fotoliul preferat și să devorezi pagină după pagină, ci e musai să respecți un scenariu.  Află cum ții minte ce ai citit!

Începe prin a identifica, pe măsură ce citești, cele mai importante puncte ale intrigii sau ale conținutului unei cărți. E de asemenea recomandat ca înainte de a te apuca de o lectură să ai o viziune de ansamblu asupra sa. Acest fapt e cu precădere util în cazul nonficțiunii: parcurge lista de capitole a unei opere precum „Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking și îți vei aminti din ea mai mult decât că este o carte despre fericire.

Notează! Știm, pare că te trimitem la școală, dar astfel vei reține nu doar subiectul fascinant al romanului care te-a captivat, dar și conținutul manualului de business pe care ești dator să îl citești. Poți nota pe marginea cărții (experții consideră că, deși pare un sacrilegiu, acesta este gestul-emblemă care te va ajuta să memorezi orice precum un geniu), poți folosi funcțiile eBook reader-ului sau poți apela la varianta cu foaia de hârtie și stiloul sau pixul. Nu nota tot, e evident, ci doar ideile cele mai importante, numele protagoniștilor sau diverse conexiuni dintre personaje (util mai ales în cazul uriașelor romane cu mii de apariții, cum e cazul „Urzelii tronurilor”).

Încearcă să discerni toate ramificațiile și conexiunile dintre personaje sau fire narative în ansamblu. De multe ori, atunci când citim, mai ales dacă am plonjat în brațele unei cărți extrem de interesante, ne transformăm într-un public fidel și nu mai reflectăm asupra conținutului. E adevărat, dacă îți rezervi câteva minute pentru a analiza în profunzime tot ce se întâmplă într-un thriller psihologic, de exemplu, este posibil să îți strici șocul de la final și să descoperi criminalul, dar reușita ta te va face mai deștept și îți va îmbunătăți memoria. Nu crezi că aplicând această tactică ai fi realizat singur întorsătura de situație din finalul „Fetei din tren”?

Fă legătura dintre ceea ce citești și viața personală. O carte citită poate fi uitată, dar una trăită, nu. Gândește-te la personaje ca la cunoștințe, întreabă-te ce ai fi făcut tu în locul lor sau găsește conexiuni cu experiența ta. Astfel, nu doar că nu vei mai uita ce ai citit, dar vei evolua pe plan emoțional și psihologic. Nu vei fi doar un cititor, dar și un om mai bun.

Cele 4 practici, îngemănate, îți asigură, în perspectiva specialiștilor, o memorie mai bună și te țin departe de fenomenul uitării. Mai jos îți sugerăm și alte măsuri cu potențial verificat!

Citește cu glas tare și vizualizează lectura ta. Antrenează-ți și auzul, nu doar văzul, atunci când lecturezi. Implicarea mai activă a creierului e de asemenea prețioasă: nu doar că vei reține mai mult, dar îți vei dezvolta imaginația și creativitatea.

Citește când ești odihnit. Te vei bucura de abilități superioare de concentrare, iar memoria va funcționa la cote optime.

Elimină orice factor care te-ar putea distrage. Nu îți verifica notificările de pe Facebook în timp ce citești. Mai mult, încearcă să scapi nu doar de tentația online, dar și de sursele de disconfort: evită să citești când ți-e foame, când te doare ceva sau când ți-e foarte frig. Lectura e o alinare, dar cărțile care îți stau aproape la greu nu sunt răsplătite de memorie cu aceeași considerație.

Citește în format fizic. Cercetătorii de la University of Oregon au descoperit că uităm mai repede ceea ce am citit online. Explicația poate consta în faptul că ne lipsim de gestul de a frunzări paginile: excluzând aportul simțului tactil, sărăcim calitatea experienței.

Împărtășește cu alții ce ai citit. Fie că povestești celor dragi despre cartea care te-a fascinat sau îi faci o recenzie online, faptul că discuți despre ea te va ajuta să reții mai bine ce ai citit.

Citește ceea ce îți place. Poate că nu e o problemă cu memoria ta, ci pur și simplu creierul tău a decis să elimine informațiile inutile dintr-o carte pe care ai detestat-o. Dacă nu mai ești la școală, nu îți pierde timpul cu lecturi pe care nu le apreciezi. Sunt suficiente 50 de pagini pentru ca o carte să te captiveze. În cazul în care ești curios care e finalul, poți oricând să „trișezi” și să îl descoperi în ultimele pagini.

Te întrebai cum ții minte ce ai citit? Specialiștii consideră că acestea sunt cele mai bune metode! Tu ce părere ai?