Călătoriile și lecturile: iată două dintre cele mai mari plăceri ale existenței! Ce bucurie mai mare decât să le aduci laolaltă? Atunci când îți plănuiești o expediție nouă, ghidurile de călătorie reprezintă cărțile cele mai aproape de suflet. Și, în cazul în care nu ți-ai planificat încă ce minune a lumii vei descoperi în vara 2018, noi îți recomandăm în rândurile de mai jos destinațiile alese drept favorite în sezonul cald. Descoperă-le la pas sau, dacă nu îți este la îndemână, trece-le pe listă! Noi îți recomandăm cele mai bune ghiduri turistice, pe care să le incluzi în bagaj spre aceste ținte de vis!

ghiduri turisticeȚările nordice au devenit în ultima perioadă destinații imbatabile printre turiști: cum ar fi să înlocuiești canicula specifică țării noastre cu vremea superbă din Danemarca? Dacă nu știi unde să mergi în vara 2018, Copenhaga e un răspuns perfect. Civilizație scânteietoare, gazde primitoare aparținând poporului considerat a fi cel mai fericit al lumii, natură spectaculoasă și decoruri de poveste, parcă decupate din basmele lui Hans Christian Andersen. Pentru o călătorie de neuitat, ai nevoie și de Top 10. Copenhaga. Ghid turistic ilustrat, apărut la celebra editură Dorling Kindersley. De la statuia Micuței Sirene la feeria din Grădinile Tivoli, prin muzee și galerii celebre și, bineînțeles, în cele mai îmbietoare restaurante, acest ghid turistic îți spune tot ce trebuie să știi despre fermecătoarea capitală a Danemarcei. Conceput sub forma topurilor 10 – cele mai bune restaurante, cele mai bune cafenele și baruri, cele mai frumoase atracții turistice, cartea care deschide lista noastră de azi te va transforma într-un turist cu profil de expert. Foarte utile, pe lângă sfaturile de genul unde să mănânci și ce să vizitezi, sunt însă și listele cu „așa nu”, care ne ajută întotdeauna în călătoriile noastre. Iar hărțile detaliate de pe coperțile rabatabile vor fi răsfoite continuu, cu frenezie de degetele tale lacome. Bon voyage!

Dacă îți dorești o vară fantastică, pe lângă orașele pline de cultură are Europei, ai nevoie și de o călătorie exotică, fabuloasă, cu impresii ghiduri turisticecât să îți ajungă pentru o viață întreagă. Este exact ceea ce îți propune ghidul turistic Insight Guides: Tanzania and Zanzibar. Țara africană mai mare decât Germania și Franța la un loc te va vrăji cu peisajele ce îți taie respirația, cu fauna și vegetația mărețe, cu fotografiile pur și simplu superbe. Cartea plusează și cu incursiuni în cultura și obiceiurile locale, ceea ce o îndepărtează de ghidurile banale de buzunar. Te vei pierde printre imaginile lucioase evocatoare ale unei alte lumi, pentru a te regăsi apoi pe plajele cu nisip alb, fremătător din insula Zanzibar. Ghidul turistic cuprinde cele mai importante atracții turistice ale țării, de la safari la centrele medievale, fotografiile extraordinare pe care le lăudam mai sus și hărți detaliate, de care vei avea cu siguranță nevoie în sălbăticie. Mai mult, opera e o lecție de cultură despre Tanzania și e scrisă de un autor african, ceea ce îi atestă autenticitatea. Tips & tricks nu lipsesc nici ele, asigurându-te că vei avea parte de vacanța vieții tale în acest tărâm exotic, diferit de tot ceea ce ai văzut până acum.

ghiduri turisticeNoi sperăm să bați tot Globul la picior, dar să nu uiți totuși de meleagurile autohtone. Propune-ți măcar o destinație pe an și din pitoreasca Românie și nu vei regreta. Romania – Rough guides conține o listă irezistibilă a celor „30 de locuri pe care nu trebuie să le ratezi”, de la sperăm noi incitanta capitală la copleșitoarele Chei ale Bicazului. Atuul suprem al celui de-al treilea titlu de pe lista noastră de ghiduri turistice este că e scris de doi britanici, care se detașează de micile noastre conflicte interioare și au cea mai obiectivă perspectivă asupra frumuseților locale. Norm Longley și Tim Burford sunt pasionați de Balcani și nu s-au înhămat la misiunea de a prezenta România lumii fără o pregătire de excepție. Ghidul turistic nu reprezintă doar o listă a celor mai bune spații de cazare, a celor mai delicioase restaurante și a celor mai selecte baruri, ci și o incursiune în istoria, cultura și chiar politica locală. Nu rata secțiunea dedicată vieții la sat, de care cei doi englezi sunt pur și simplu fascinați, și descoperă prin ochii unui străin ceea ce noi am ignorat din păcate atâta vreme: tradițiile din mediul rural, superstițiile, imaginarul popular, credințele și practicile religioase, cum se întrevăd ele din pitorescul Maramureș până la poalele munților și în bisericile pictate ale Bucovinei.

Te-ai săturat ca toți prietenii să îți recomande Barcelona și nu mai vrei să auzi niciun cuvânt despre orașul catalan, dar în același timp ghiduri turisticeparcă nu ai refuza o călătorie în încântătoarea Peninsulă Iberică? Află că Portugalia a fost inclusă de cei de la Lonely Planet printre cele mai râvnite destinații ale verii. Misiunea celei mai autoritare voci în travel din lume este să incite călătorii să descopere planeta în destinații unice, gustate din toată inima, iar Portugalia e considerată acum ca făcând parte din top 3! Ascultă fado în Lisabona, gustă un vin în Porto și fă surf în Algarve: iată care sunt cele trei sfaturi oferite de autorii Lonely Planet. Dar Lonely Planet Portugal conține numărate alte sfaturi, care te vor ajuta să economisești bani și timp descoperind bijuteriile locale ascunse ochilor turiștilor, alături de hărți bine puse la punct, review-uri oneste, itinerarii geniale, fotografii minunate. Așa cum te așteptai de la niște experți impecabil informați, vei afla tot ce trebuie să știi despre cultura, istoria, religia, politica, viața socială, arta, gastronomia Portugaliei, rămânând ca tot ce nu a fost scris să fie…descoperit.

Tu ce părere ai despre destinațiile selectate de noi? Cu care dintre ele te-ai delectat și care se află pe lista ta în vara 2018? Vei lua cu tine în bagaj vreunul dintre cele 4 ghiduri turistice pe care ți le-am recomandat?