Într-o lume în care schimbările climatice ne amenință tot mai mult, omenirea pare să se fi trezit în cele din urmă și, măcar din punct de vedere al tendințelor în călătorii, începe să prefere sălbăticia peisajelor încă nealterate de dezvoltare în fața orașelor aglomerate. E o atitudine pe care ne dorim să o vedem reflectată cât mai curând și în restul preocupărilor noastre, dar până atunci ne bucurăm să te informăm că pe lista celor mai hot destinații ale lui 2019 nu mai stau orașele eclectice și nici somptuoasele clădiri din Dubai, ci spații mult mai puțin sofisticate, dar cu siguranță cel puțin la fel de ofertante. De la o plajă care face ravagii acum la imensitatea Asiei și o singură țară europeană, află unde călătorim în 2019 în cel mai frumos mod: citind!

Unde călătorim în 2019? 4 ghiduri de călătorie către destinaţiile pe care să le bifezi în acest anPrima destinație de pe lista noastră a fost citată atât de Forbes, dar și de Lonely Planet ca fiind una dintre atracțiile de seamă ale anului 2019. Dacă nu îți plac mulțimile, atunci trebuie să te grăbești să prinzi un bilet către Belize, deoarece se pare că țara până acum ocolită de turiști devine din ce în ce mai populară. Motive? Uluitoarea viață marină, superbele porțiuni de junglă, dar și un sistem impresionant de peșteri. Plusuri: pe plaja Placencia se află un oraș de pescari cu case colorate și o populație pestriță ce devine cu viteza fulgerului una dintre principalele atracții turistice ale lumii! Bonus: guvernul are un program excelent de protecție eco, așa că această micuță țară din America Centrală ar trebui să reprezinte un exemplu pentru lumea întreagă. Cum o descoperi? Insight Guides Belize te ispitește cu poze incredibile, ce îți provoacă imaginația să zburde liberă și într-o zi cu deadline-uri îngrozitoare, alături de hărți colorate, dar și informații prețioase despre cultura și istoria locală. E un ghid turistic de neratat dacă te întrebi „unde călătorim în 2019”?

Unde călătorim în 2019? 4 ghiduri de călătorie către destinaţiile pe care să le bifezi în acest an

Sri Lanka se află pe primul loc în destinațiile pe care trebuie să le bifezi în 2019, conform editorilor de la Lonely Planet. Țara asiatică situată la numai câteva grade deasupra Ecuatorului și scăldată în apele calde ale Oceanului Indian e una dintre cele mai frumoase definiții ale expresiei „raiul pe pământ”. Cu plaje aurii care te îndeamnă la visare, cu bogății naturale care au atras interesul neguțătorilor medievali, dar și pe al turiștilor moderni, Sri Lanka îți oferă tot ceea ce vrei acum, fie că ești amator de welness și spa sau căutător al ultimelor minuni ale planetei. Susținând la rândul ei programe de protecție ecologică, țara marcată de un lung șir de conflicte civile farmecă de asemenea și prin firea deschisă, comunicativă a locuitorilor săi, care uimesc cu spiritul de supraviețuitor și cu bunătatea rămasă nealterată. Ce mai e de bifat? Uluitoarele temple, vestigiile istorice și religioase importante, călătoriile fascinante cu trenul, fauna și vegetația care îți taie respirația, dar și atracții precum plajele pentru surferi sau traseele pentru dependenții de adrenalină. Ce să mai spunem despre tentațiile culinare, un alt motiv important pentru a răspunde cu Sri Lanka la întrebarea „unde călătorim în 2019”. Ghidul turistic perfect pentru această țară este Sri Lanka – ghid turistic Berlitz, pe care e musai să îl strecori în buzunar în vacanța vieții tale.

Unde călătorim în 2019? 4 ghiduri de călătorie către destinaţiile pe care să le bifezi în acest anPână acum ceva ani, Muntenegru reprezenta doar o țară de tranzit către mult mai apreciata Croație, dar lucrurile par să se schimbe în 2019, când Forbes introduce statul european pe lista celor mai dorite destinații. Plaje încă nedescoperite, orașe cu monumente ce poartă marca UNESCO, dar și munți impunători și falnici, iată numai câteva dintre motivele pentru care să incluzi această părticică din Europa de Sud în călătoriile tale din acest an. Încă extrem de ofertantă și din punct de vedere financiar, Muntenegru începe să împace dorințele amatorilor de natură cu cele ale turiștilor ce caută luxul atunci când pleacă în vacanță, prin intermediul resorturilor exclusiviste construite în zone ce îți taie respirația, la prețuri încă accesibile, dat fiind faptul că Muntenegru nu se află încă pe marea hartă a atracțiilor turistice ale lumii. De remarcat este și insula Aman Sveti Stefan, cu atracții ce datează din secolul al XV-lea, unde nisipul roz ce ți se lipește mângâietor de picioare și spa-urile care te fac să uiți de orice grijă coexistă într-o armonie perfectă. Adaugă centrele unde poți face shopping de cinci stele din Regent Porto Montenegro, cluburile și porturile ce au un vibe a la Saint Tropez (dar nu și aceleași prețuri) și ai tabloul unei țări încă nedescoperite, dar cu siguranță pe radarul turiștilor. Nu uita de tentațiile culinare și de vinurile extraordinare. Lasă-te ispitit mai departe și prin intermediul ghidului turistic Berlitz Muntenegru, de citit atunci când visezi la următoarea vacanță.

Unde călătorim în 2019? 4 ghiduri de călătorie către destinaţiile pe care să le bifezi în acest an

Încheiem lista de ghiduri turistice pentru țările de vizitat în 2019 cu Frommer’s Panama. Remarcându-se prin faptul că livrează opere care nu conțin opiniile seci ale editorilor de travel, ci ale unor personalităţi care au petrecut timp suficient în țara descrisă, ultimul titlu de pe lista noastră îl invită pe jurnalistul Nicholas Gill, specialist în Panama de mai bine de 10 ani, să ne învețe cum să nu ratăm nicio experiență oferită de a doua țară a Americii Centrale aflată pe lista noastră. Marele merit al ghidului este că se adresează tuturor turiștilor, de la cei care călătoresc cu rucsacul în spate la cei care vor să descopere destinația alături de copii. Sfaturi financiare, recomandări culinare, informații prețioase despre istoria și cultura din Panama, topul atât de necesar al plajelor sau resorturilor din sălbăticie, tot ansamblul care constituie un ghid excelent e construit cu migală de Gill. De ce alegem totuși Panama în 2019? Deoarece Panama City împlinește 500 de ani de istorie, dar și pentru extraordinara biodiversitate tropicală, pentru celebrul Canal, pentru plajele albe pline de pace și pentru cultura indigenă: toate motive excelente pentru care cei de la Lonely Planet ne conving să ne schimbăm planurile de călătorie în 2019.

Acestea sunt numai câteva dintre destinațiile de bifat în acest an. Nu uita că turismul hrănește sufletul, mintea și spiritul, antrenează trupul și ucide stresul. Tu cum vei răspunde la întrebarea: „unde călătorim în 2019”?