O metodă eficientă prin care părinții pot împușca doi iepuri deodată – să cultive dragostea pentru cărți a celor mici și să le stârnească curiozitatea de a descoperi lumea – este prin intermediul enciclopediilor adaptate vârstei copiilor. Conținând doar informațiile esențiale, cu ilustrații bogate și atractive, enciclopediile răspund la întrebările copiilor curioși și pun bazele cunoștințelor de cultură generală, pe care vor avea ocazia să le completeze ulterior. Continuăm așadar seria recomandărilor de enciclopedii pe care copiii trebuie să le citească. Suntem convinși că, după lectura unui astfel de volum, întrebările copiilor care încep cu „De ce?” se vor diminua simțitor. Le vor lua locul însă cele de tipul „Tu știai că…?”. Dar lucrul acesta nu poate fi decât îmbucurător.

O enciclopedie Larousse recomandată copiilor cu vârste între 7 și 10 ani este „Spune-mi despre mitologie” alcătuită de Anne Royer. Structurată în patru mari secțiuni referitoare la zei și zeițe, aventuri mitologice, eroi, animale și creaturi care populează mitologia, această enciclopedie oferă răspunsuri la foarte multe întrebări care ar putea veni din partea celor mici: „Care era calul cu aripi?”, „Cui aparținea Excalibur?”, „Ce le lipsea ciclopilor?” și altele de acest tip. Prin intermediul enciclopediei Larousse, copiii pot afla noțiuni de bază despre principalele mitologii – cea greacă și egipteană, hindusă, vikingă și multe altele. Ilustrată cu desene sugestive, enciclopedia ilustrată de Anne Royer are avantajul de a pune în discuție personaje sau aventuri mitologice pe care copiii le vor întâlni mai târziu la școală. Multe dintre personajele mitologice se regăsesc și în cultura populară, în blockbustere și seriale, așa încât este recomandat ca cei mici să aibă informațiile de bază dintr-o sursă sigură, înainte de a vedea într-un film sau serial aventurile romanțate ale eroilor din mitologie. Bonus pentru cei care parcurg enciclopedia sunt și autocolantele cu care cei mici se pot juca apoi, în cunoștință de cauză.

Un set de enciclopedii cu ajutorul cărora copiii pot învăța să citească mai bine și să înțeleagă conținutul – fără să-și dea seama că în tot acest timp învață – sunt cele „4 volume National Geographic Kids: Citesc și descopăr lumea!” Recomandate copiilor cu vârste de la 5 la 10 ani, aceste enciclopedii conțin informații despre animalele din Africa, despre „Cum trăiesc furnicile”, „Atacul rechinilor” și „Migrația elefanților”. Conținutul de informație al enciclopediilor este structurat pe niveluri diferite de complexitate. Astfel, numărul de cuvinte crește treptat de la un volum la altul, la fel și gradul de complexitate al informației. În primul volum sunt folosite doar cuvinte din vocabularul de bază, pentru ca treptat, până la cel de-al patrulea volum să fie incluși și termeni științifici sau expresii literare. Enciclopediile conțin jocuri și diferite activități care urmăresc o bună înțelegere a informației, ajungându-se până la chestionare inspirate din textul citit. Într-o lume în care înțelegerea corectă a sensului cuvintelor și informațiilor dintr-un text scris a devenit o problemă destul de mare, enciclopediile care folosesc o astfel de structură pot fi foarte utile.

Personalități care au marcat cultura lumii”, enciclopedie alcătuită de Dan Butcă, reunește informații despre 89 de personalități, din diferite domenii culturale, ale căror creații, idei sau personalitate reprezintă repere importante în cultura lumii. Enciclopedia alcătuită de Dan Butcă este un volum util, care poate fi consultat de copii și chiar de adolescenți de câte ori vor să afle informațiile esențiale despre o personalitate a artei, literaturii, spiritualității, cinematografiei, muzicii și a altor domenii din peisajul cultural universal. De la Homer, Eschil și Socrate, la David, Milton, Dali sau personalități mai apropiate de vremurile noastre, precum Fellini, enciclopedia oferă o sinteză a ideilor și operelor esențiale ale personalităților la care se face referință, oferind detalii și despre rolul lor în marea cultură universală.

O enciclopedie care îi va ține pe micii cititori foarte cuminți, cu privirile cufundate în carte este „5000 de lucruri uimitoare (despre orice!)” realizată de specialiștii de la National Geographic Kids. Realizarea grafică a acestui volum este de excepție, cu ilustrații foarte bogate și informații despre orice – cum, de altfel, ni se spune și în titlu. De la informații interesante și amuzante despre ciocolată și culturi eco, la lucruri care trebuie făcute pentru a salva lumea, enciclopedia oferă, așa cum promite, 5000 de informații referitoare la 114 teme de interes pentru copiii curioși să descopere lumea, în toată complexitatea ei. Vom descoperi „lucruri minunat de ciudate” din toate colțurile planetei, detalii uimitoare despre animale, despre structura corpului uman și multe alte informații care pot surprinde uneori chiar și adulții (oare toată lumea știe că șarpele își folosește limba pentru a mirosi?).

Sperăm ca printre următoarele enciclopedii din biblioteca celor mici să se numere și unele dintre cele recomandate de noi. Enciclopediile ni se par lecturi foarte potrivite cu aceste vârste. Voi ce părere aveți? Obișnuiți să citiți enciclopedii cu cei mici?

Photo by Max Goncharov on Unsplash