Veneția este un oraș care fascinează și seduce vizitatorii așa încât nu este de mirare că apare frecvent în romane. Veneția literară este spațiul pe care-l putem frecventa oricând dorim și cu costuri minime – cât prețul unei cărți. Așa că, dacă ne este dor de atmosfera acestui oraș, dacă vrem să-i înțelegem mai bine istoria și misterele, putem oricând apela la literatură, la ficțiune sau nonficțiune, după preferințe. Vă invităm să facem o scurtă incursiune în Veneția literară, un spațiu al romantismului și cruzimii, deopotrivă.

Scriitoarea americană Donna Leon este îndrăgostită de Veneția, drept urmare, întreaga serie de romane care-l are ca protagonist pe inspectorul Guido Brunetti se petrece în Orașul plutitor. „Să mori din dragoste” este unul dintre romanele crime ale Donnei Leon care ne introduce în Veneția literară, un spațiu romantic, de o frumusețe ireală. Să nu ne lăsăm însă înșelați de titlul cărții. Donna Leon construiește o intrigă polițistă în care fiecare element pare să complice și mai mult acțiunea. E dificil de intuit cine este admiratorul secret al cântăreței de operă Flavia Petrelli, cel care o urmărește în fiecare oraș unde ține concerte și îi umple camera cu buchete enorme de trandafiri galbeni. Inspectorul Guido Brunetti o reîntâlnește pe Flavia după mulți ani, într-o seară, când merge cu soția la operă să vadă Tosca. Pe scenă, Flavia trebuie să ucidă unul dintre personaje, dar în viața reală ea este cea vânată. Inspectorul Brunetti declanșează o operațiune de depistare a fanului obsedat de Flavia, iar cântăreața ajunge să se convingă de pericolul în care se află abia după ce unul dintre partenerii de scenă este rănit.

Onorabila venețiană” scris de autoarea italiană Rosa Ventrella ne introduce în Veneția secolului al 16-lea prin povestea faimoasei curtezane Veronica Franco. Romanul este bine documentat, construit pe evenimente istorice reale. Scriitoarea le folosește însă doar ca fundal pentru narațiunea sa. Veronica Franco a fost una dintre celebrele curtezane venețiene, faimoasă pentru frumusețea, inteligența sclipitoare și pasiunea sa pentru artă – mai ales poezie. În Veneția acelor vremuri nu era ieșit din comun ca o „onorabilă” provenind dintr-o familie nobilă să devină curtezană – fie că era sau nu căsătorită. Ocupația sa îi asigura ascensiunea socială și îi rotunjea veniturile, iar de pe urma acestor avantaje profita și soțul. Căsătorită de foarte tânără cu un bărbat în vârstă, Veronica este inițiată în tainele artei iubirii de mama ei, tot curtezană, iar succesul pe care-l are e colosal. De la bărbații cei mai influenți ai Veneției și până la cei cu sânge albastru, Veronica reușește să-i cucerească și să-i manipuleze. Dar, chiar dacă a devenit o adevărată maestră în arta seducției, Veronica nu cunoaște iubirea împărtășită. Iar când o epidemie de ciumă izbucnește în Veneția, iar Inchiziția pornește o adevărată vânătoare de vrăjitoare, viața Veronicăi ia un curs total neașteptat.

„The Sunday Times” spunea despre cartea „Veneția” a lui Jan Morris că este cel mai bun volum despre orașul italian scris vreodată. Într-adevăr, istoricul galez, autor de cărți de călătorie oferă cititorilor o imagine cuprinzătoare a Veneției, care surprinde nu doar istoria Orașului plutitor, ci și obiceiurile și temperamentul locuitorilor, specificul de comportament al femeilor și bărbaților, arta și atmosfera orașului. Chiar dacă am văzut Veneția de mai multe ori și cu atât mai mult, dacă nu am văzut-o niciodată, cartea lui Jan Morris ne va ajuta să descifrăm tainele acestui oraș atât de frumos, dar cu o istorie foarte sângeroasă. Poveștile din trecut se împletesc cu cele din prezent și cu siguranță vom privi cu alți ochi Veneția dacă vom citi această carte.

Vouă vă place Veneția? Obișnuiți să citiți despre un oraș înainte de a-l vizita?