Pe 14 septembrie 2008, acum mai bine de 10 ani, americanca Suzanne Collins publica distopia Young Adult care avea să ia lumea literaturii prin surprindere: The Hunger Games. După o perioadă bună în care cărțile pentru tineri jonglaseră în principal cu vampiri (saga Twilight) sau cu vrăjitori („Harry Potter”), o nouă influență părea să se consolideze: aceea a cărților serioase, a lumilor postapocaliptice cu protagoniste curajoase, de fier. Încă de la publicare și în ciuda acuzațiilor de plagiat, operele din seria „Jocurile foamei” se bucurau de un succes extraordinar: cărțile vindeau numai în Statele Unite peste 65 de milioane de ediții, erau traduse în mai mult de 51 de limbi și petreceau peste 260 de săptămâni consecutive pe lista de bestsellers a The New York Times.  Astfel, „Jocurile foamei” și sequel-urile „Sfidarea” și „Revolta” schimbau practic direcția în literatura Young Adult, atrăgând după sine un val de distopii cu reușite la fel de notabile („The Maze Runner” – „Labirintul” și „Divergent” fiind cele mai notabile dintre ele). Și acum, la peste 10 ani de la scânteie, Suzanne Collins ne dă o nouă veste bună: se întoarce la The Hunger Games și va scrie un prequel la „Jocurile foamei”.

Ideea nu e nouă, și, dacă ne raportăm la ceea ce s-a petrecut în ultima perioadă, nu ne miră deloc. În 2013, americanca anunța că avea să lanseze o nouă serie de cărți, dar de atunci și până acum nu a mai publicat decât o autobiografie, Year of the Jungle. De partea cealaltă, concomitent cu aparenta sa lipsă de inspirație, lumea din „Jocurile foamei” continua să strălucească: în 2017 era construit un parc tematic în Dubai, iar în acest an urmează să fie deschis unul în China. Într-o lume în care distopiile par să aibă mai mult succes ca niciodată, nu e deloc de mirare că ne reîntoarcem la Katniss Everdeen, în căutarea unei eroine care să ne salveze.

Ce știm până acum despre mult-așteptatul prequel la „Jocurile foamei”? În primul rând, cartea va fi lansată în mai 2020, mult mai curând decât ne-am fi așteptat. Conform editurii, acțiunea se va petrece în perioada de reconstrucție numită „Zilele întunecate” (Dark Days), imediat după războiul civil izbucnit între cele 13 districte și Capitoliu. Soldat cu înfrângerea districtelor și cu aparenta eradicare a Districtului 13 de pe harta lumii (în realitate, locuitorii săi au continuat să își ducă existența în subteran), conflictul a dat naștere Jocurilor Foamei, în urma cărora tineri cu vârstele cuprinse între 12 și 18 ani urmau a se bate pe viață și pe moarte într-un show televizat. Cu alte cuvinte, povestea o știi deja, ceea ce rămâne va fi să aflăm cum am ajuns la ea.

Prin urmare, acțiunea prequel-ului va avea loc cu circa 64 de ani înainte ca Katniss Everdeen să se ofere voluntară pentru a participa la Jocurile foamei. E suficient să avem în minte această specificație temporală pentru a realiza că, dintre protagoniștii seriei originale, numai Președintele Snow și Mags, tributul din Districtul 4, pot apărea pe post de personaje. Cu toate acestea, reprezentanții lui Suzanne Collins au refuzat să precizeze dacă vreunul dintre cei doi își va face simțită prezența și în prequel.

Nu putem să nu observăm corelația cu epoca actuală, în care reconstrucția, salvarea, necesitatea de unitate după diverse catastrofe e tot mai pregnantă. Collins însăși afirma în comunicatul de presă care anunța publicarea prequel-ului care au fost motivele ce au determinat-o să își plaseze acțiunea în această perioadă. „Cu această carte, am vrut să explorez starea naturii, cine suntem noi și ce percepem ca fiind necesar pentru supraviețuire. Perioada de reconstrucție la 10 ani de după război (…), pe când Panem-ul se luptă pentru a se repune pe picioare – oferă un tărâm fertil pentru ca personajele să se agațe de aceste întrebări și să definească prin urmare concepțiile lor despre umanitate”.

Mai avem o veste bună, dacă ești fan al adaptărilor cinematografice. Dat fiind faptul că cele 4 filme din franciza „Jocurile foamei”, care au făcut-o celebră pe Jennifer Lawrence, s-au bucurat de încasări de peste 3 miliarde de dolari, compania de producție Lionsgate a afirmat deja că este mai mult decât încântată să cumpere și drepturile de ecranizare ale prequel-ului. Nu ne mai rămâne decât să sperăm că noua carte se va bucura de la fel de mult succes precum seria originală, cu atât mai mult cu cât de la „Jocurile foamei” încoace încasările din industria publicisticii Young Adult au fost tot mai scăzute.

Tu ce părere ai despre vestea că Suzanne Collins va scrie un prequel la „Jocurile foamei”? Aștepți cu nerăbdare noua lansare sau te lasă mai degrabă indiferent? Ești entuziasmat de aventuri noi în lumea distopiei din Panem?