Cărțile horror sunt cu siguranță terifiante, dar știi ce este și mai înspăimântător? Să fii conștient că subiectul operei pe care o citești este bazat pe întâmplări reale. Simpla idee că evenimentele dătătoare de fiori care se te țin cu sufletul la gură este posibil să se fi desfășurat și în realitate va face experiența de zece ori mai captivantă. Este cazul și pentru titlurile de mai jos! Indiferent de părerea pe care o ai despre supranatural, vei recunoaște că multe dintre similitudinile de mai jos sunt cel puțin…sinistre. Chiar dacă la baza celebrelor aventuri de speriat nu stau întotdeauna povești cu fantome, pățaniile care i-au inspirat pe scriitori tot au o doză de înfricoșător. Azi îți povestim despre 4 cărți horror bazate pe întâmplări reale. Iată cu ce să te delectezi în apropierea Halloween-ului!

Viața bate Halloween ul: 4 cărți horror bazate pe întâmplări realeDacă trăiești cu impresia că cele mai întunecate cărți se nasc în imaginația debordantă a unui autor talentat, te înșeli: de fapt, cele mai atroce coșmaruri s-au petrecut în realitate și de aici au plonjat direct în ficțiune. Lovecraft Country este un titlu horror aparținându-i lui Matt Ruff și scris în tradiția romanelor lui H. P. Lovecraft. Spunând povestea unui afro-american care s-a întors din Coreea în anii 50 ca să afle că tatăl său a dispărut, Ruff ne înspăimântă cu tabloul violent al Americii scăldate în rasism. Lucru cu siguranță ironic, mai ales dacă iei în considerare faptul că Lovecraft a fost, conform contemporanilor săi, un rasist și un misogin convins. Căutându-și tatăl, eroul nostru atât de potrivit numit Atticus Turner pleacă din Florica în Chicago și este martor al abominaţiunilor realizate de oameni, dar și al chinurilor unor monștri imaginari născuți parcă în imaginația lui Lovecraft. Magie, întuneric, violență, dar și speranță, putere și dragoste, toate se amestecă într-una dintre cele mai viscerale cărți horror și dark fantasy. Și cum i se justifică titulatura „bazată pe fapte reale”? În anii 50 (și nu numai), în America existau așa numitele „sundown town” (tr.aprox. orașele asfințitului), în care persoanele de culoare nu aveau voie să pătrundă după asfințit. Ce nevoie mai avem de fantome când în spate ne șerpuiește propriul trecut horror?

Rasismul nu este singurul punct tragic din istoria noastră: condamnarea și executarea femeilor acuzate de vrăjitorie de acum câteva sute Viața bate Halloween ul: 4 cărți horror bazate pe întâmplări realede ani e un episod cel puțin la fel de atroce. De data aceasta nu vorbim despre vrăjitoarele din Salem, ci de procesele executate în același stil în Essex, Anglia, la jumătatea secolului al XVII-lea. În The Witchfinder’s Sister, romanul său de debut, Beth Underdown țese firul ficțiunii istorice cu cel al paranormalului și al magiei. Atunci când soțul său moare, Alice Hopkins este obligată să se întoarcă în orașul natal, acolo unde va locui alături de fratele său mai mic. În momentul în care realizează că băiatul vesel pe care îl cunoștea se transformase într-un bărbat puternic și avut, dar și crud și sângeros, Alice înțelege că trebuie să aleagă între loialitatea față de familia sa și sufletul său. Pentru că Matthew și-a asumat misiunea de a vâna și de a judeca vrăjitoare, iar procesele se încheie întotdeauna într-un singur fel: cu condamnarea femeilor. Realizând că este foarte probabil ca fratele său să fi ucis deja peste 100 de femei, Alice va căuta originea acestei sete de sânge și o va regăsi în trecutul familiei. Un secret care îți ridică părul pe tine și un roman de debut pe care nu îl vei putea lăsa din mână. Bonus? The Witchfinder’s Sister este bazat pe existența reală a lui Matthew Hopkins, așa că nici măcar nu te poți consola cu ideea că așa ceva nu s-ar fi putut întâmpla în realitate.

Viața bate Halloween ul: 4 cărți horror bazate pe întâmplări realeUna dintre cele mai terifiante cărți horror bazate pe întâmplări reale trebuia să îi aparțină lui Stephen King. Este vorba despre „Cimitirul animalelor”, considerată de mulți ca fiind cea mai înspăimântătoare carte a lui Stephen King. Louis Creed e un doctor din Chicago care se mută în pitorescul orășel Ludlow, în Maine. La început, totul pare perfecte, singura sursă de neplăcere fiind camioanele care trec prea repede pe lângă casa protagoniștilor. Temându-se pentru soarta motanului familiei, Church, Louis află că dincolo de casa lor se află un cimitir al animalelor, pe care copiii din oraș îl folosesc pentru a-și îngropa mult iubiții prieteni necuvântători. Dacă ți se pare deja terifiant, află că și mai departe de acest loc dătător de fiori se află un alt cimitir, de această dată ridicat de indieni, un spațiu dintr-o altă lume despre care locuitorii din Ludlow cred că poate aduce morții la viață. Te lăsăm să ghicești singur ceea ce urmează să se întâmple, tot ceea ce îți spunem este că subiectul cărții i-a fost inspirat lui King de descoperirea unui adevărat cimitir al animalelor, despre a cărui existență a aflat pe când ocupa postul de profesor de creative writing la Universitatea din Maine. Lăsăm în seama maestrului groazei să dezvolte acest amănunt într-una dintre cele mai terifiante cărți horror bazate pe întâmplări reale.

Firește că nu am fi putut concepe acest articol fără cel mai controversat exemplu în istoria cărților horror bazate pe întâmplări reale. Viața bate Halloween ul: 4 cărți horror bazate pe întâmplări realeEste vorba, bineînțeles, despre The Amityville Horror de Jay Anson. Publicată în 1977, cartea a devenit legendară mai ales după ce autorul său, Anson, a afirmat că nu e nici pe departe vorba despre produsul imaginației sale, ci de o operă de nonficțiune. Ce s-a întâmplat cu adevărat în controversata poveste a „casei bântuite” din Amityville? În 1974, Ronald DeFeo Jr. și-a ucis toți cei 6 membri ai familiei și a fost apoi arestat și condamnat pe viață. Un an mai târziu, George și Kathy Lutz, alături de cei trei copii ai lor, se mută la reședința din 12 Ocean Avenue, Long Island, New York. Ceea ce pare a fi afacerea vieții lor se transformă într-un coșmar când, 28 de zile mai târziu, familia părăsește casa mărturisind că a fost victimă a unor întâmplări paranormale. Firește, cartea devenea hit instantaneu, iar controversele curgeau. Mărturiile din The Amityville Horror erau negate pe rând de vecini, de preoți și de comunitatea locală de nativi americani. Cu toate acestea, într-un interviu acordat mai târziu, în 1980, Părintele Pecoraro admitea că a fost martor al unor experiențe supranaturale, iar soții Lutz reușeau amândoi să treacă testele cu detectorul de minciuni în 1979. Firește că toate aceste amănunte contradictorii nu au făcut decât să toarne și mai mult gaz pe foc în cazul celei mai celebre cărți horror bazate pe întâmplări reale. În momentul în care renunți să mai cauți explicații, însă, te poți delecta cu un roman bine scris, într-un stil aparent obiectiv care provoacă fiori și care a stat la baza unora dintre cele mai terifiante filme produse vreodată.

Tu ce părere ai despre aceste cărți horror bazate pe întâmplări reale? Ai citit vreunul dintre aceste titluri?

Photo by m wrona on Unsplash