Noi considerăm că sintagma „viața bate filmul” are o aplicabilitate la fel de bună în domeniul literaturii, și anume „viața bate imaginația”. Deși ne vine greu să credem că se poate dovedi ceva mai antrenant, mai impresionant, mai șocant decât vastul domeniu al scrierilor, întâlnim povești extraordinare, autentice, integral bazate pe fapte reale care bat orice închipuire. Pe astfel de existențe cu totul ieșite din comun ne bazăm în rândurile de mai jos: 3 cărți cu povești de viață pur și simplu incredibile. Descoperă-le cu gura căscată, alături de noi!

Viața bate imaginaţia: 3 cărți bazate pe povești de viață autentice și extraordinareAdevărul este că ni se mai întâmplă chiar și acum, după ce am citit din scoarță în scoarță „Devil at My Heels” de Louis Zamperini, să ne frecăm la ochi și să ne întrebăm năuciți dacă extraordinarele evenimente din interiorul cărții nu sunt cumva rodul imaginației mult prea fecunde a unui autor înzestrat. În timp ce alții nu se pot lăuda cu nici măcar o faptă de magnitudinea celor din autobiografie în întreaga lor viață, Zamperini te-ar putea fermeca o zi întreagă cu ce a trăit și tot nu te-ai sătura. Copil-problemă, adolescent turbulent provenit dintr-o familie de americani de clasă mijlocie, de origine italiană, Louis a părut să își găsească menirea (și antidotul pentru zbuciumul intern) atunci când a descoperit cât de bine știe să alerge. Participant la Olimpiada din 1936, se pare că l-a impresionat inclusiv pe Hitler. A ajuns pilot în cel de-Al Doilea Război Mondial, acolo unde avionul din al cărui echipaj făcea parte s-a prăbușit în largul oceanului, iar Zamperini și încă doi supraviețuitori au plutit timp de 47 de zile pe apele nesfârșite, s-au lupta cu foamea, cu disperarea și cu rechinii. Când părea că i s-a încheiat chinul, americanul e capturat de japonezi și va petrece 2 ani ca prizonier de război, umilit, torturat, bătut, dar cu spiritul neînfrânt. Ajuns acasă, Zamperini trece printr-o perioadă tulbure în care coșmarurile și alcoolul par să îl coste căsnicia, dar credința este cea care îl va salva. Devenit misionar și speaker motivațional când această profesie nu fusese încă marcată pe harta joburilor, eroul își va petrece restul vieții propovăduind iertarea față de torționarii săi, făcând sport și va înceta din viață nonagenar fiind, nu înainte de a o fi impresionat și pe Angelina Jolie. Celebra actriță l-a făcut eroul filmului său Unbroken, iar unele voci afirmă chiar că a fost convertită de către Zamperini. Însă ceea ce frapează la prima carte bazată pe o poveste extraordinară este sinceritatea și umorul eroului, care nu pare nicio secundă să fie conștient de faptul că e un zeu printre oameni datorită rezistenței, curajului și spiritului său de neabătut. Revista People a apreciat că Devil at My Heels narează „una dintre cele mai incredibile vieți americane din secolul trecut” și nu am putea fi mai mult de acord.

Poate cea mai fidelă întruchipare a visului american rămâne unul dintre Părinții fondatori ai celei mai mărețe națiuni, Benjamin Viața bate imaginaţia: 3 cărți bazate pe povești de viață autentice și extraordinareFranklin. Simpla enumerare a realizărilor sale e concludentă: a fost scriitor, editor, politician, om de știință, inventator și diplomat. Sub numele său stau înscrise descoperiri importante, așa cum este paratrăsnetul și lentilele bifocale, dar este la fel de renumit pentru faptul că și-a eliberat sclavii și a devenit un susținător aprig al aboliționismului. Trăind timp de 84 de ani, într-o perioadă în care vârsta sa îl apropia de patriarhi și profeți, Fraklin a căutat să își învingă orice slăbiciune și a dorit pe tot cuprinsul vieții sale să dea dovadă că e capabil să manifeste cele mai înalte virtuți omenești, acceptând totuși că e supus greșelii. Din „Povestea vieții mele (autobiografia)”sa nu vei învăța numai despre atributele unui om de geniu, care a influențat istoria, ci și despre una dintre cele mai fascinante epoci ale umanității. Ceea ce e poate și mai remarcabil în cazul celui de-al doilea protagonist al unei cărți cu povești de viață extraordinare este că Franklin s-a născut ca fiu al unui lumânărar, bifând astfel în mod integral visul american al obârșiei deloc nobile, depășite însă de o fire cu totul și cu totul specială.

Viața bate imaginaţia: 3 cărți bazate pe povești de viață autentice și extraordinarePoveștile cu supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial sunt, cu siguranță, remarcabile prin faptul că exprimă mărturia asupra celei mai negre perioade a istoriei noastre. Dar puține titluri rezervate conflictului mondial sunt la fel de acaparatoare, fie ele opere de ficțiune sau nu, precum The Hiding Place: The Triumphant True Story of Corrie Ten Boom. Autoarea începe să își depene povestea într-un mod cât se poate de banal: e o fată bătrână care trăiește în Olanda alături de tatăl și de sora sa. În momentul când în Germania începe prigoana împotriva evreilor, cei trei consideră că este de datoria lor morală să adăpostească refugiații care curg peste granițe. Corrie va ajunge să activeze pe piața neagră, să se antreneze cu un ofițer de poliție pentru a deveni impenetrabilă în fața ofițerilor naziști, după ocupație, să fure, să înșele și să mintă pentru a-și proteja salvații. Deja trăind o viață extraordinară pentru o femeie de 50 de ani, Corrie e catapultată direct într-o existență remarcabilă atunci când un spion german o deconspiră și este arestată alături de întreaga sa familie. Cele două surori ajung în numeroase lagăre de concentrare, iar Betsie, sora mai mare, moare în cele din urmă. Întoarsă în Olanda după încheierea războiului, Corrie va descoperi că e singura membră a familiei sale care a rămas în viață. Autobiografia e plină de modestie și de umanitate, un exemplu clar al faptului că ascundem în noi puteri neștiute și că suntem în stare de lucruri extraordinare fără să ne dăm seama.

Tu ce părere ai despre cele 3 cărți cu povești de viață pe care ți le-am recomandat? Care dintre ele te-a atras cel mai tare? Ai citit vreunul dintre titlurile enumerate mai sus sau ai de gând să o faci?