O carte frumoasă poate fi ca o vacanţă la care poţi apela de câte ori simţi nevoia. Cu decor idilic, cărţile a căror acţiune se desfăşoară la ţară reprezintă o desfătare intelectuală la fel de plăcută precum o vizită pe meleagurile pe care am copilărit. Lista de mai jos reprezintă o colecţie fermecătoare pentru orice cititor, şi te va ajuta să iei o pauză binemeritată în orice moment ala anului: cărţi despre viaţa la ţară, cu acţiunea desfăşurată într-un decor de poveste!

Viaţa la ţară:  cărţi a căror acţiune se desfăşoară în cel mai fermecător decorPoate cea mai frumoasă carte din literatura română, cu siguranţă cea care evocă cu cea mai dulce nostalgie viaţa la ţară, „La Medeleni” a fermecat copilăria multora dintre noi. Fie că ne regăseam în dulcea Monica, în poetul Dănuţ sau în fermecătoarea Olguţa, cu toţii ne-am lăsat o parte din suflet pe meleagurile moşiei situate în judeţul Iaşi. Întinderile verzi, curtea cu pomi plini de poezie, conacul boieresc, dulceţurile degustate pe timp de arşiţă, jocurile copilăriei, satul ce revenea la viaţă odată cu reîntoarcerea familiei Deleanu, toate ne-au convins că ne dorim şi noi un loc la ţară care să fie la fel de plin de dragoste idilică precum Medelenii. Dacă reuşeşti să uiţi că viaţa îşi cere dreptul şi chiar şi dragii copii ai Medelenilor cresc, „Hotarul nestatornic”, primul volum al lui Ionel Teodoreanu, va reprezenta pentru totdeauna un moment de respiro de la agitaţia cotidiană, un crâmpei de rai ascuns exact în jungla oraşului, într-o bibliotecă uitată de timp, ce mai miroase încă a copacul din care a fost făurită.

Viaţa la ţară:  cărţi a căror acţiune se desfăşoară în cel mai fermecător decor

Dacă mulţi critici l-au considerat pe Teodoreanu mai mult poet decât narator, acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre A Month in the Country de J.L:Carr. Nominalizată la Booker Prize şi lansată în anii 80, cartea vorbeşte despre moarte, pierderea credinţei, dezamăgiri, toate reuşind însă să fie măcar parţial alinate de un decor idilic de ţară. Tom Birkin e un veteran din Primul Război Mondial, al cărui mariaj s-a încheiat dramatic, care nu mai crede în nimic şi care acceptă slujba de a restaura o pictură veche imaginând Apocalipsa dintr-o biserică localizată în Oxgodby, un sătuc din Yorkshire. Birkin trăieşte în clopotul bisericii, înconjurat de natura splendidă a verii, numai cu traumele sale, şi descoperă că, într-un loc încărcat de spiritualitate, se poate vindeca. A Month in the Country, deşi încărcată de melancolie şi de nostalgie, redă exact pacea, liniştea asociate vieţii la ţară, alinând sufletul încărcat de drame şi mici tragedii.

Viaţa la ţară:  cărţi a căror acţiune se desfăşoară în cel mai fermecător decorRenunţăm la nostalgia romanelor de mai sus şi te tentăm acum cu o carte „numai un zâmbet”, „Madame Mallory şi micul bucătar indian” de Richard C. Morais. Amuzantă, delicioasă precum un periplu gastronomic, fără să se ia prea tare în serios, dar totuşi reuşind să fie plină de profunzime, epopeea lui Hassan Haji, indianul care îşi părăseşte ţara natală pentru a se muta cu familia sa în Franţa, unde devine un chef parizian de succes, e plină de surprize. Cartea e ca o îmbinare artistică între condimentele arzătoare ale bucătăriei indiene şi rafinamentul „de la cuisine francaise”, ca un balsam pentru suflet. Atmosfera idilică din micul orăşel din Alpi, botezat sugestiv Lumiere, e de-a dreptul încântătoare: aşteaptă-te la pasaje fermecătoare ce descriu natura locală, bucuria de a trăi şi de a găti în comuniune cu peisajele fantastice din jur, pacea atemporală. Bineînţeles, nu strică nici un strop de acţiune: atunci când familia lui Hassan deschide un restaurant care ameninţă localul sofisticat, cu stele Michelin, al lui Madame Mallory, iar dragostea îşi face simţită prezenţa, lucrurile se complică. Al treilea titlu de pe lista de cărţi despre viaţa la ţară poate fi degustat şi pe micul ecran, în adaptarea cinematografică cu Helen Mirren şi Charlotte Le Bon, ce i-a avut ca producători pe Steven Spielberg şi Oprah Winfrey.

Viaţa la ţară:  cărţi a căror acţiune se desfăşoară în cel mai fermecător decor

Ne reîntoarcem la superbele peisaje de ţară britanice! O ţară cu o atmosferă citadină cenuşie, în care ploile sunt mai frecvente decât razele rătăcitoare, e de la sine înţeles că Anglia fascinează cu ţinuturile rurale strălucitoare, cu vegetaţie idilică şi cer senin. Dintre toţi scriitorii ce au evocat aceste tărâmuri aproape fantastice, Jane Austen e cu siguranţă cea mai faimoasă. Austen şi-a petrecut aproape toată viaţa în mediul rural, aşa că nu e de mirare că şi eroinele ei împărtăşesc aceeaşi dragoste pentru ritmul secular al vieţii la ţară, pentru schimbarea anotimpurilor şi a sezoanelor în agricultură. Una dintre cele mai fermecătoare scene descrise de Austen are loc în „Mândrie şi prejudecată”, atunci când Lizzie străbate câmpurile pentru a ajunge la Netherfield Park, unde Jane zace bolnavă. Sărind vioaie peste bălţi cristaline, cu gleznele tremurânde, încălţările murdare şi faţa strălucind în urma exerciţiului fizic, Elizabeth e mai atrăgătoare ca niciodată în ochii lui Darcy şi exercită asupra lui acea fascinaţie pe care numai vibranta viaţă la ţară o poate avea asupra eclecticului, dar adesea banalului ritm citadin.

Tu ce părere ai despre cele patru cărţi despre viaţa la ţară? Alături de ce opere literare părăseşti oraşul, în căutarea păcii idilice din mijlocul naturii?