Din motive financiare sau pentru că, pur și simplu, viața le-a oferit un alt parcurs față de cel clasic, mulți dintre marii scriitori ai lumii nu au absolvit o facultate, iar unii nici măcar liceul. Din diferite motive, scriitori care au câștigat Nobelul pentru literatură sau Premiul Pulitzer nu au reușit să termine ultimii ani de liceu. Tudor Arghezi nu a reușit să susțină niciodată examenul de bacalaureat din cauza situației financiare a familiei. Se întreținea singur încă de la vârsta de unsprezece ani.

Ei mă cred o haimana şi sunt siguri că nu voi ajunge nimic. Am să le pregătesc o surpriză!“ spunea Mircea Eliade, eruditul istoric al religiilor care a absolvit și liceul, și facultatea magna cum laude, deși nimeni nu ar fi crezut aceasta în anul când avea corigențe la română, franceză şi germană. Toți acești scriitori au ceva în comun – au citit enorm și, chiar dacă mulți nu au terminat măcar liceul, le-a fost foarte clar ce voiau să realizeze în viață. Să cunoaștem cinci dintre autorii celebri care nu au absolvit liceul sau facultatea.

Viețile neștiute ale scriitorilor   5 autori celebri care nu au absolvit liceul sau facultatea

Câștigător al Premiului Pulitzer pentru „O parabolă” și „Hoțomanii” și al Premiului Nobelpentru contribuția artistică puternică și unică la romanul american modern”, William Faulkner este unul dintre numele de referință al literaturii americane, iar romanele, povestirile și nuvele sale sunt cunoscute și apreciate de cititori de pe toate continentele. „Zgomotul și furia”, „Sartoris” sau trilogia Snopes (din care fac parte romanele „Oraşul”, „Cătunul” și „Casa cu coloane”) au adus în literatură nu numai un stil inovator și rafinat, ci și personaje puternice, memorabile, care pun în discuție marile probleme ale naturii umane. Câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură, Faulkner, nu a absolvit însă niciodată liceul. Ca elev, a avut rezultate spectaculoase în primii ani de școală, când a reușit să parcurgă chiar și doi ani de studiu într-un an, însă, treptat, Faulkner și-a pierdut interesul pentru materiile de studiu și s-a concentrat doar asupra propriilor pasiuni. Astfel, a fost nevoit să repete clasa a unsprezecea, iar ultimul an de liceu nu l-a mai terminat niciodată. Prea scund ca să se înroleze în aviația americană, Faulkner și-a încercat norocul cu cea canadiană, cu un an înainte de încheierea primului război mondial. Faulkner a lucrat ca librar și la oficiul poștal înainte de a publica primele sale poezii, la vârsta de 27 de ani.

Viețile neștiute ale scriitorilor   5 autori celebri care nu au absolvit liceul sau facultatea

Charles Dickens, scriitorul britanic care a încântat copilăria și adolescența multora dintre noi cu „Poveste de Crăciun”, „David Copperfield” sau „Marile speranțe” a intuit încă de la vârsta de opt ani că va ajunge o celebritate. Și-a dorit foarte mult să meargă la școală, însă familia lui nu a avut în plan lucrul acesta în ce-l privește. Părinții lui Charles Dickens au ales să-i plătească studiile muzicale surorii scriitorului, Fanny. Cât despre Charles Dickens, studiile lui s-au oprit la vârsta de doisprezece ani, când, după ce tatăl său a ajuns la închisoarea datornicilor, scriitorul a trebuit să se angajeze la o fabrică de cremă de ghete. Deși experiența l-a marcat profund pe Dickens și arareori amintea de acea perioadă a vieții sale, în romane a folosit-o intens. De altfel, Fagin, personajul din „Oliver Twist”, este inspirat de un prieten cu același nume pe care l-a cunoscut la fabrica unde a lucrat în copilărie.

Viețile neștiute ale scriitorilor   5 autori celebri care nu au absolvit liceul sau facultatea

Autorul cărților „Prinț și cerșetor” și „Aventurile lui Tom Sawyer”, Mark Twain, a fost și el nevoit să renunțe la școală la vârsta de doisprezece ani ca să-și poată procura hrana, după ce tatăl său a murit. La cincisprezece ani scria deja articole pentru ziarul fratelui său. Mai târziu, după ce s-a mutat la New York, a lucrat o vreme tipograf și timp îndelungat, pe o navă cu aburi. De altfel, pseudonimul său, Mark Twain, este inspirat de termenii specifici folosiți pentru această muncă. „Părintele literaturii americane” a devenit jurnalist la aproape treizeci de ani și a publicat volumele care l-au consacrat după vârsta de 40 de ani.

Viețile neștiute ale scriitorilor   5 autori celebri care nu au absolvit liceul sau facultatea

Autorul romanelor „Mic dejun la Tiffany” și „Cu sânge rece”, Truman Capote a avut o copilărie destul de nefericită și a fost frecvent abandonat de părinții lui, care au divorțat pe când el avea doar patru ani. Crescut de rudele din partea mamei, Capote, un copil excentric și plăpând, a știut de la vârsta de 11 ani că vrea să devină scriitor. Mutat frecvent de la o școală la alta, Truman Capote a reușit să termine liceul în 1943, la 19 ani și atunci se încheie și studiile sale. Însă, imediat după absolvirea liceului, scriitorul a fost angajat de „The New Yorker”. Truman Capote avea 41 de ani când a scris „Cu sânge rece”, primul mare roman de nonficțiune al literaturii americane, o cutremurătoare cronică a unei crime care a șocat America.

Viețile neștiute ale scriitorilor   5 autori celebri care nu au absolvit liceul sau facultatea

Creatorul universului distopic din „Fahrenheit 451”, Ray Bradbury nu a urmat nici el facultatea. De fapt, nici nu a luat în considerație vreodată acest lucru. Bradbury, care a început să câștige primii bani din scris încă de la vârsta de paisprezece ani (a fost angajat la o celebră emisiune radiofonică, „Burns and Allen”) a declarat pentru „The New York Times”: „Nu cred în facultăți și universități. Cred în biblioteci, pentru că mulți studenți nu au niciun ban”. Ray Bradbury se referea, desigur, la propria sa experiență de viață. Provenea dintr-o familie foarte săracă, obligată să trăiască multă vreme la limita subzistenței. Însă Bradbury a știut întotdeauna că vrea să devină scriitor așa încât își petrecea mult timp în biblioteci, citind autori ca H. G. Wells, Jules Verne sau Edgar Allan Poe. La vârsta de 11 ani a început să scrie propriile sale povestiri, de multe ori pe singurele bucăți de hârtie disponibile în casă – cele în care erau împachetate alimentele.

Care este scriitorul pe care-l admirați cel mai mult dintre aceștia?