E una dintre puținele autoare care au primit de două ori merituosul premiu pentru Romanul romantic al anului din partea Romantic Novelists’ Association și nici măcar nu a fost recompensată pentru bestsellerurile sale. Jojo Moyes, căci despre ea este vorba, e dovada clară a faptului că persistența și talentul îți pot aduce succesul chiar și într-un domeniu extrem de spinos cum este literatura. Jurnalist de profesie, Moyes a scris pentru The Independent și The Daily Telegraph, dar marea sa pasiune a fost mereu cuvântul scris.

Precum o altă conațională celebră, J.K.Rowling, și autoarea noastră de azi a trimis mai multe cărți spre publicare editurilor, dar de fiecare dată a fost refuzată în mod dramatic. Situația avea să se schimbe în 2002, atunci când Moyes și-a promis că, dacă a patra carte scrisă avea să fie de asemenea respinsă, va renunța pentru totdeauna. Precum în povești, Sheltering Rain era publicată cu rezultate decente, dar nu extraordinare.

Gloria urma să izbucnească 10 ani mai târziu, când scriitoarea vindea către Penguin „Me before you” , ce urma să petreacă nu mai puțin de 19 săptămâni în topul New York Times, era ecranizată într-un film de succes cu Emilia Clarke (Daenerys Targaryen din „Urzeala tronurilor”) și Sam Claflin (Finnick Odair din „Jocurile foamei”). Moyes continua cu alte două sequels, „After You” (2015) și „Still Me” (2018), iar de aici și până la legendă nu mai era decât un pas. Azi, cărțile vechi ale autoarei au fost republicate, iar prestigiul său e în creștere. Enumerându-le pe Jane Austen, Barbara Kingslover, Nora Efron și Marian Keyes drept influențe, Moyes a obținut ceea ce și-a propus: e un nume cu greutate în literatura contemporană. Cu infuzii tandre de romantism, dar totodată concentrate pe personaje reale, profunde, cu situații limită și scene dramatice, operele semnate de ea reprezintă un antidot perfect la melancolia toamnei. Descoperă mai jos 8 cărți de Jojo Moyes pe care să le citești în întunecatul noiembrie!

Înainte să te cunosc” era anunțată cu surle și trâmbițe drept  „cea mai așteptată poveste de dragoste a anului” și nu dezamăgea câtuși de puțin! Povestea lui Lou Clark, tânăra englezoaică a cărei viață urmează un scenariu previzibil, și a lui Will Traynor, bărbatul cu succes fulminant și o existență trepidantă, a cărui viață îl lovește atât de imprevizibil, smulgea lacrimi cititorilor și lua cu asalt lumea literară. Întrebarea pe care cartea o pune e simplă: ce faci atunci când iubești pe cineva atât de tare încât te face să îți dorești o viață pe care nu o mai consideri demnă de a fi trăită? Cum împaci iubirea cu dorința de a dispărea? Lou e plină de culoare, în timp ce Will e imobilizat de la gât în jos în scaun cu rotile. De aici va rezulta o ecuație tragică, pe care te lăsăm să o rezolvi cum vrei tu. Romanul e poate cel mai bun remediu pentru atmosfera mohorâtă de noiembrie, dovedindu-ți că dragostea e capabilă să mute și munții din loc. să scuture existențe din temelii și să zgândărească și voințe implacabile.

Un hit fulminant, „Înainte să te cunosc” a fost succedată de alte două succese literare: „După ce te-am pierdut”, cartea a doua din serie și „Eu și totuși alta”. Nu îți divulgăm nimic din subiectul celor două sequels pentru că ne dorim să păstrăm suspansul, dar îți garantăm că Moyes nu își pierde nicio secundă talentul de a creiona personaje rotunde, pline de viață, regăsite în situații cel puțin dramatice.

În 2013, la numai un an de la „Înainte să te cunosc”, Moyes lansa „Fata pe care ai lăsat-o în urmă”. De această dată, scriitoarea britanică ne tenta nu cu una, ci cu două povești de dragoste cu substrat istoric încărcat. Sophie Lefèvre rămâne singură după ce soțul său iubit, Édouard, e obligat să plece pe front pentru a lupta în Primul Război Mondial. Moyes descrie cu o acuratețe tragică toate umilințele și dramele de zi cu zi experimentate în timpul ocupației, dar redevine pictorița tragediilor sentimentale atunci când comandantul german cantonat în orășelul lui Sophie dezvoltă o obsesie pentru aceasta, pornind de la un tablou ce o reprezintă, pictat de soțul său. La aproape un secol distanță, Liv Halston primește portretul lui Sophie de la soțul său, chiar înainte de tragica sa moarte, și va descoperi curând valoarea sa extraordinară, atât materială, cât și sentimentală. Urmează un proces și aceeași desfășurare de forțe imprevizibilă a la Jojo Moyes.

Atunci când „Înainte să te cunosc” ajungea pe firmamentul celor mai iubite opere literare, Jojo Moyes își vedea întreaga carieră reaprinsă. Iar „Ultima scrisoare de dragoste”, cartea publicată în 2010, era readusă în centrul atenției. Eroinele noastre sunt din nou două femei despărțite de timp, de această dată de aproape o jumătate de veac. Jennifer se trezește după un accident cu o formă de amnezie și nu își poate aminti cine e misteriosul „B”, care a semnat o scrisoare în care îi cerea să își părăsească soțul. Peste aceeași dovadă de dragoste dă Ellie în 2003, și, sperând că îi va revitaliza cariera de jurnalistă și o va ajuta să își rezolve dilemele din viața sentimentală, o dă publicității. De aici numai Jojo Moyes o mai putea scoate la capăt.

Continuăm galeria celor 8 cărți de Jojo Moyes care să spulbere melancolia de toamnă cu „Silver Bay”. Publicată pentru prima dată în 2007, cartea se bucura de o reeditare în lumina faimei „Înainte să te cunosc”. De data aceasta, avem o singură protagonistă, dar mai multe perspective naratoriale. Liza McCullen trăiește alături de fiica sa Hannah într-un orășel mic, Silver Bay, care gravitează în jurul vietăților marine impresionante ce sunt protejate de locuitori. Pentru protagonistă, tot ce contează sunt balenele și fiica sa, dar lucrurile se schimbă atunci când în peisaj apare Mike Dormer, un englez manierat ce o pune pe jar. Moyes jonglează după bunul obicei cu drame familiale, cu răsturnări de situație și cu multă dragoste. Special pentru melancolia de toamnă.

Nu ne mai săturăm de cărțile lui Jojo Moyes și nu putem decât să ne bucurăm că au văzut lumina tiparului și în România! „În căutarea unui destin” se inspiră de această dată din experiența de familie a autoarei. Bunica sa pleca după al Doilea Război Mondial din Australia pentru a-și întâlni soțul englez cu care se căsătorise în timpul conflictului. Moyes profită de această uluitoare poveste și construiește un scenariu în care 4 tinere călătoresc cu un portavion către soții de care se legaseră cu ani în urmă, în timpul războiului, plutind deasupra continentelor alături de 1000 de alți bărbați. Unele nedorite, altele prea dorite, fetele sunt protagoniste ale unor scenarii marca Moyes, care impresionează din nou cu abilitatea sa de a creiona personaje la care ajungi să ții.

Încheiem lista de cărți de Jojo Moyes cu „Un bărbat și o femeie”. Poate cea mai romantică operă a acesteia, cartea jonglează cu sensibilități ațâțătoare într-o seară rece de noiembrie, dar și cu o radiografie rece a societății. Jess Thomas are doi copii și două slujbe, fiind obligată să facă față vieții dure după ce a fost părăsită de soț. Fiica ei mai mică e un geniu în matematică, dar lipsa de fonduri a mamei o ține departe de performanțe. Fiul e un inadaptat social bătut cu violență la școală pentru că nu se poate integra. Atunci când în vieților lor pătrunde un străin chipeș și mult prea binevoitor, viaţa pare să surâdă cu un ochi și să se încrunte cu altul, iar firele lui Jojo Moyes devin și mai complicate.

Tu ce părere ai despre aceste 8 cărți de Jojo Moyes? Crezi că te vor ajuta să treci cu bine peste ultima lună dinaintea sărbătorilor? Descoperă-le pe toate în pachetul special oferit de Editura Litera!