Se spune, și nu degeaba, că J.K.Rowling a dat naștere unei noi generații de cititori. Aventurile epice ale micuțului vrăjitor Harry Potter au fermecat milioane de copii într-o perioadă în care nu era la modă nici să scrii despre magie, nici să ai un erou băiețel. Așa cum însăși geniala scriitoare de origine britanică spune, Rowling a sfidat de la bun început regulile și a creat astfel cea mai de succes serie de cărți a epocii moderne. Autoarea a demonstrat că lectura nu moare nici la început de mileniu nou, în ciuda funestelor preconizări, iar succesul a fost deplin: milioane de dolari din încasări, filme cu lipici la box-office, o întreagă industrie dedicată fenomenului. Atât de mare este dragostea pentru Harry Potter încât la la 10 ani de la apariția ultimului volum din serie, Rowling redeschidea cufărul magic al poveștilor sale și ne invita din nou în lumea vrăjitorilor, de data aceasta cu franciza „Fantastic Beasts”. Azi se vorbește și despre un serial pe baza aventurilor „băiatului care a trăit”, așa că putem afirma fără teamă că iubirea e nestinsă.

Dar poate și mai extraordinar decât faptul că J.K.Rowling a învățat micuții să citească este că a pus umărul la crearea unei noi generații de scriitori, împărtășind și multiplicând magia. Multe dintre numele sonore de azi din literatură mărturisesc că au crescut cu Rowling și că scrierile lor sunt inspirate de epopeea lui Potter. De aceea, considerăm că nimeni nu ne poate învăța mai bine decât cel mai bogat scriitor din lume cum să concepem povești nemuritoare, să conturăm personaje incredibile și să ne transformăm visele în realitate! Descoperă mai jos 5 lecții de scris de la J.K.Rowling, așa cum ni le-a împărtășit chiar autoarea pe blogul personal https://www.jkrowling.com.

Înainte de a trece la treabă, Rowling ne avertizează că nu există o rețetă a succesului, că regulile sunt făcute ca să fie încălcate, cuvinte cu atât mai întemeiate cu cât vin din partea unei scriitoare care a avut parte de glorie după ce a distrus câteva dintre cele mai adânc înrădăcinate concepții ale anilor 1990: „Protagoniștii masculini nu mai sunt la modă. Internatele sunt anatemă. Nicio carte pentru copii nu ar trebui să fie mai lungă de 45000 de cuvinte.”. Reguli peste reguli distruse cu scântei odată cu lansarea „Harry Potter și Piatra filosofală”.

Odată ce stabilește că nu deține adevărul în materie, Rowling ne spune însă care sunt „atributele”de care are nevoie orice viitor scriitor!

Lectura

Mai ales dacă ești tânăr, e imperios necesar să citești mult. Astfel vei observa ce îți place și ce nu, ce face o carte să funcționeze și ce o distruge. La început e posibil să îți imiți inconștient autorii preferați, ceea ce nu e un lucru rău, insistă celebra scriitoare.

Disciplina

Dacă ai impresia că scrisul va semăna cu o frenezie creativă în care fiecare cuvânt seamănă cu o mină de aur abia descoperită, te înșeli. Deși recunoaște că există momente de „pură inspirație”, Rowling insistă că sunt rare și că mai mult decât inspirația contează „transpiraţia”, respectiv disciplina și munca susținută. Mai ales atunci când simți că nu ai nici cel mai mic chef de a te așeza la masă și de a așterne cuvinte pe hârtie.

Rezistență și umilință

Sunt perechea care îndrumă pe calea cea bună orice scriitor. Deși pot părea termeni contradictorii și aparent incompatibili, în realitate îți pot pava calea către succes și te pot menține pe ea într-un mod exemplar. Rowling te avertizează că în viața unui scriitor, respingerile și critica vor fi singura constantă. De asemenea, autoarea ne sfătuiește să învățăm să facem față criticului interior, cel mai acerb și mai mușcător, deoarece poate ucide din fașă opere mărețe.

Curaj

E evident că atunci când ești deja „amenințat” cu eșecurile și cu respingerile, trebuie să ai o doză consistentă de curaj. Frica de a da greș e unul dintre cele mai puternice motive pentru care alegem să stăm pe loc și să ne oprim pentru a admira peisajul, pentru a ne trage sufletul și pentru a…rămâne acolo. Rowling povestește că a trimis „Harry Potter” spre publicare atunci când simțea despre ea că este o catastrofă completă, pentru că, în teorie, nu mai avea nimic de pierdut. Așa că ia-ți inima în dinți și împarte acea carte a ta și cu restul lumii.

Independență

Ne place mult că ultimul sfat din seria de lecții de scris de la J.K.Rowling e acela de a nu le urma pe niciunul dintre predecesoarele. Trebuie să stabilești singur care este drumul tău și care sunt pașii care te pot aduce mai aproape de scriitorul care știi că poți fi. Nu urma neapărat un drum bătătorit și, în loc să citești obsesiv sfaturi pentru tinerii scriitori, alege să fii independent și să dai dovadă de originalitate: prospețimea e mai necesară ca oricând în această societate în care pare că s-a spus totul și s-a încercat totul.

Tu ce părere ai despre cele 5 lecții de scris de la J.K. Rowling? Ți-a mers vreunul dintre ele la suflet?