Mai e foarte puțin până la Paște, cea mai importantă sărbătoare creștină a umanității. Este perioada în care, indiferent de credințele personale sau de biserica în care te rogi (sau nu), e indicat să încerci să fii mai bun, să îți depășești limitele, să îi ajuți pe cei care au primit mai puține daruri decât tine. Sunt exact valorile pe care Maica Tereza, una dintre cele mai proeminente figuri ale istoriei, le-a lăsat moștenire lumii. Admirată și contestată, deopotrivă, o figură adulată sau controversată, Maica Tereza a înfăptuit realizări mărețe, dincolo de puterea evident limitată a unei simple călugărițe romano-catolice, fiind omagiată cu numeroase distincții umanitare, dintre care cea mai importantă e premiul Nobel pentru pace primit în 1979. Canonizată pe 4 septembrie 2016, Maica Tereza a încetat din viață pe 5 septembrie 1997, la cinci zile după una dintre persoanele cu care a colaborat intens, Lady Di. Poate cuvintele care o descriu cel mai bine îi aparțin fostului Secretar General al Națiunilor Unite, Javier Pérez de Cuéllar, care a spus: „Ea este Națiunile Unite. Ea e pacea în lume”. Indiferent de credința pe care o ai, iată 3 cărți despre Maica Tereza care te pot ajuta să fii mai bun!

Vrei să afli mai multe despre Maica Tereza? 3 cărți în care o vei redescoperiÎn 1950, Maica Tereza fonda ordinul Misionarilor Carității, compus din membri al căror scop era acela de a-și dedica viața alinării celor mai săraci dintre săraci. Începând cu bolnavi de HIV, lepră sau tuberculoză, Maica Tereza a dovedit că era capabilă să aducă o mică rază de speranță și de confort celor aflați pe pragul morții în urma unei îndelungate suferințe. Desigur, de aici au răsărit și numeroase critici, dar ceea ce ne interesează pe noi acum sunt cuvintele cu care Maica a reușit să liniștească sufletele tulburate ale acestor oameni. „Maica Tereza. Cuvântul trăit” conține o colecție de citate, texte biblice, rugăciuni, adunate de surorile Eileen si Kathleen Egan și rostite în ceasuri de mare cumpănă de către călugărița de origine albanezo-indiană. Aducând în centrul atenției și întrebări profunde precum „ce a spus Iisus despre săraci?” sau „suntem pregătiți să facem față propriei sărăcii din viața noastră?”, de orice natură ar fi aceasta, primul titlu de pe lista noastră de cărți despre Maica Tereza va constitui un îndreptar spiritual, o călăuză care să te ajute să fii mai bun în această perioadă.

Vrei să afli mai multe despre Maica Tereza? 3 cărți în care o vei redescoperi

Dacă Maica Tereza este recunoscută pentru un lucru, acela e abilitatea de a-și practica credința mai degrabă decât de a propovădui despre ea. Înclinația unei mari părți a clerului de a vorbi mult și de a înfăptui puține a determinat îndepărtarea multor credincioși de biserică, dar, oricâte critici i-ai aduce Maicii Tereza, de un lucru putem fi siguri: în ciuda îndoielilor ei, a făcut tot posibilul pentru a pune în practică lucrurile în care credea. E exact moștenirea pe care o lasă în No Greater Love, Mother Teresa of Calcutta, o colecție de citate din vorbele pline de înțelepciune ale călugăriței. Te vei delecta cu părerile Maicii despre creștinătate, dragoste, generozitate, rugăciune, dar și despre sărăcie și provocările credinței. Intimă, caldă, extrem de autentică, relatarea exprimă perfect concepția simplă pe care Maica Tereza o avea asupra catolicismului, o religie a dragostei și nu o credință închistată în norme și reguli, cum apare a fi de multe ori. Rememorând citate celebre precum „Sfințenia nu este un lux pentru cei puțini; e o simplă datorie, deoarece atunci când învățăm să iubim învățăm să fim sfinți”. No Greater Love, Mother Teresa of Calcutta ne-a cucerit însă și datorită tonului amuzant, optimist pe care îl are de multe ori protagonista sa, ce nu se codește nici să glumească afectuos pe seama credinței sale: o perspectivă revigorantă care a transformat-o într-unul dintre cei mai iubiți învățători spirituali ai lumii.

Vrei să afli mai multe despre Maica Tereza? 3 cărți în care o vei redescoperiÎncheiem lista de cărți despre Maica Tereza de citit în această perioadă cu autobiografia sa autorizată, Mother Teresa: An Authorized Biography de Kathryn Spink. Marele merit al cărții este că reușește să treacă mai departe de suprafața strălucitoare, de renumele femeii considerate sfinte încă din timpul vieții, recompensată pentru munca și sacrificiile sale cu un Premiu Nobel și cu cele mai înalte distincții în India și în America, dar și în alte state ale globului. Spink reușește să dea dovadă de o extraordinară obiectivitate, cu atât mai impresionantă cu cât a avut acces apropiat la viața Maicii Tereza și la cercul ei intim de apropiați. Evitând să fie melodramatică sau prea sentimentală, autoarea prezintă realizările celei considerate acum sfântă a Bisericii Catolice într-o manieră organizată, ce are la bază o cercetare amănunțită și extrem de bine realizată. De asemenea, cartea încearcă să înțeleagă și motivele pentru care Maica Tereza și-a devotat viața săracilor, pentru rezistența și uluitoarele ei realizări, iar explicația e mai complexă decât credința că e vorba despre o misiune lăsată de Dumnezeu. Dacă îți dorești un ghid care să te ajute să înțelegi această figură aproape legendară a istoriei recente, Mother Teresa: An Authorized Biography este cartea perfectă.

Tu ce părere ai despre figura Maicii Tereza? Vei încerca să redescoperi ființa reală din spatele mitului cu ajutorul celor 3 cărți despre Maica Tereza recomandate de noi? Abia așteptăm să auzim părerea ta!