Cine nu își dorește să citească mai mult? Dat fiind faptul că te numeri printre prietenii noștri, sperăm că dorința de a te regăsi mai des în compania unei cărți este prezentă și în sufletul tău. Mai mult, studiile spune că una dintre cele mai răspândite rezoluții de Anul Nou este aceea de a citi mai mult. Oameni de pe tot cuprinsul globului, din societăți și medii diferite, se regăsesc în jurul unei povești nemuritoare și considerăm că acest fapt este unul dintre cele mai frumoase daruri ale existenței. Cu toate acestea, tot știința ne spune și că numărul celor care citesc și timpul acordat lecturii au scăzut mult în ultima vreme, așa că trebuie să acționăm imediat. Cum? Aplicând un truc ca să citești mai mult, despre care îți vom vorbi în rândurile de mai jos!

Tot oamenii de știință sunt cei care oferă și soluția pentru a lupta împotriva acestui întunecat coșmar, acela al unei lumi care nu mai citește. Conform acestora, cel mai bun truc ca să citești mai mult este acela de a forma o rutină, un obicei.

Dacă ridici deja neconvins din umeri pentru că ți se pare că „e prea ușor ca să fie adevărat”, află că tocmai simplitatea acestei metode este cea care îi asigură rata ridicată de reușită. Importantă însă este percepția corectă a ceea ce presupune un obicei, și anume repetiția.

Creierul uman adoră să traseze rute bine stabilite și atunci când este angrenat adesea într-o anumită activitate o va face să fie tot mai ușoară și mai accesibilă. Este același mecanism ca în cazul exercițiilor fizice: același element al repetiției care face ca sesiunea de jogging din fiecare dimineață să devină dintr-un chin o necesitate va crește și numărul de pagini pe care le parcurgi zilnic.

Ce mai este de asemenea esențial? Să menții aceleași circumstanțe. Obiceiul nu înseamnă că atunci când plouă afară tu îți deschizi cartea, deoarece lipsa de control asupra acestei situații face ca acțiunea ta să fie mai degrabă întâmplătoare. Nu poți anticipa când plouă, așa că repetiția gestului nu va conta prea mult. Obiceiul care contează însă poate fi reprezentat de cele câteva pagini pe care le devorezi înainte de culcare sau de cartea cu care te întâlnești în fiecare dimineață în mijlocul de transport în comun.

Cu alte cuvinte, citește o dată și va fi ceva nou, citește de două ori și vei căpăta un strop de antrenament, citește în fiecare zi și deja nu va mai exista nicio greutate, nici necesitatea de a te încuraja, creierul tău te va împinge singur să îți respecți obiceiul.

Experți explică cum funcționează la nivel al chimiei creierului acest truc ca să citești mai mult. Astfel, atunci când faci ceva ce îți place, creierul secretă o substanță chimică numită dopamină, respectiv un neurotransmițător care trimite informații nervoase, creând o conexiune între contextul în care te afli (de exemplu, în pat, citind) și ceea ce faci, activitate pe care o percepe ca pe o recompensă. Pe măsură ce conexiunea devine mai profundă, creierul deja nu mai percepe valoarea recompensei, ci se formează obiceiul, mult mai puternic și mai stabil.

Ipoteza a fost lansată de Wendy Wood, autoarea cărții „Good Habits, Bad Habits”, care a conturat de asemenea și un ritual care te va ajuta să fii mai aproape de menirea ta de a citi mai mult. Cum arată rutina câștigătoare? În primul rând, favorizează această activitate. Așează cartea care îți place la îndemână, eventual pe mânerul fotoliului tău preferat sau pe noptiera patului. Nu uita să ai întotdeauna o carte cu tine în geantă.

Mai departe, descurajează eventualele gesturi care ar putea împiedica lectura. Ține la distanță telefonul, alegând să îl lași în afara dormitorului, sau închide televizorul și mută telecomanda undeva unde nu o poți atinge.

Vrei să beneficiezi și mai mult de cel mai bun truc ca să citești mai mult? Promulgă acest obicei prețios în defavoarea altora (doar va trebui să îi faci loc în programul tău). Noi te sfătuim să „sacrifici” timpul petrecut pe rețelele sociale. Dacă ai constatat că de fiecare dată când ai câteva momente libere te întinzi către telefon, salvează cartea pe care o citești și pe smartphone și ține-o la îndemână: așa funcționează magia.

Nu în ultimul rând, menține întotdeauna caracterul plăcut al lecturii. Dacă o anumită carte nu îți place, nu te forța să o citești. Chiar și în cazul în care ești nevoită să îi cunoști subiectul, „trișează” cu rezumatele sau recenziile online. Lectura trebuie să rămână mica ta plăcere, nu o obligație ce va ajunge curând intolerabilă.

Noi te încurajăm să faci tot posibilul pentru a aplica cel mai bun truc ca să citești mai mult! Nu uita care sunt beneficiile lecturii: îmbogățește cultura, îmbunătățește funcționarea creierului și conexiunile neuronale, intensifică empatia și abilitatea de a-i înțelege pe ceilalți, armonizează ritmul cardiac și ușurează tensiunea, fiind un inamic perpetuu al stresului. Află și care sunt schimbările prin care treci când citești mai mult!

Abia așteptăm să ne povestești cum a funcționat și pentru tine cel mai bun truc ca să citești mai mult, cel recomandat de oamenii de știință. Ai reușit deja să transformi lectura într-un obicei?

Dacă tot ai descoperit cum să transformi lectura într-un obicei, asigură-te că nu ratezi Cartea anului 2019, „Acolo unde cântă racii”.

Sursa foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 764695903