În primul rând, te felicităm pentru că ești pe punctul de a intra rândul proprietarilor cu acte în regulă și îți dorim să ai parte de cele mai frumoase momente în casa visurilor tale. A deveni stăpân al unei locuințe e cu siguranță o mare realizare în societatea complicată în care trăim azi! Tocmai de aceea, va fi necesar să te informezi și să consolidezi acele cunoștințe care să îți permită să iei cele mai bune decizii, de la casa pe care o cumperi la rata dobânzii pentru care optezi sau decorațiunile în care investești. Ca întotdeauna, noi suntem de părere că acest izvor nesecat de știință nu poate fi regăsit decât în operele scrise: îți recomandăm în rândurile de mai jos 3 cărți de citit pentru proprietari, prezenți sau viitori!

Vrei să îţi cumperi o casă? 3 cărți pe care să le citeştiAtunci când treci printr-un proces atât de complicat cum este cumpărarea primei tale case, ai nevoie de sfaturile unui expert. E cu atât mai bine că vei avea parte de vocea informată nu numai a unuia, ci a mai multora: nu mai puțin de 15 specialiști îți vor susura la ureche sfaturi avizate în primul titlu de pe lista noastră. De la brokeri la avocați, de la specialiști în credite ipotecare la inspectori, toți se vor da peste cap pentru a se asigura că iei cele mai bune decizii și că vei deveni un proprietar satisfăcut și fericit. Îi găsești pe toți în Nolo’s Essential Guide to Buying Your First Home de Ilona M. Bray. Ghidul e extrem de clar și concis, perfect organizat, așa că te vei trezi că te reîntorci la el de fiecare dată când ai nevoie să îți reîmprospătezi și să aplici una dintre cunoștințele predate. Cartea e concepută pentru piața americană, însă informațiile sunt general valabile, iar sfaturile, neprețuite. Nu rata nici secțiunea în care primește indicații de la un specialist care se ocupă cu studierea…vecinilor. Deși numai americanii puteau da naștere unei asemenea ocupații, trebuie să recunoaștem că ne-au fost mai mult decât utile recomandările din acest punct de vedere: până la urmă, vorbim despre oameni în vecinătatea cărora îți vei petrece o mare parte a vieții.

Vrei să îţi cumperi o casă? 3 cărți pe care să le citeştiSuntem sigure că, odată ce ți-ai cumpărat casa, vei dori să o știi pentru totdeauna imaculată, aerisită și…fericită. Da, e un deziderat normal pentru orice proprietar nou, dar câți dintre noi reușim cu adevărat să îl traducem în realitate? Prea puțini! La un moment dat, casa riscă să se transforme într-un muzeu care își atrage această titulatură nu datorită calităților sale artistice, cât mai degrabă prin prisma aglomerației de obiecte care îl populează. Este momentul să pleci urechea, pe calea literelor, la ceea ce ne învață celebra Marie Kondo în „Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”. Japoneza are un business extrem de apreciat în Tokyo, unde conduce o firmă de consultanţă specializată în misiunea de a-i ajuta pe oameni să își transforme locuințele haotice în spații serene, în care mintea, trupul și spiritul trăiesc într-o armonie perfectă. Metoda KonMari, așa cum și-a numit scriitoarea practicile, pleacă de la trei principii importante: simplifică, organizează și depozitează. Kondo te încurajează ca, atunci când te apuci să îi pui în practică sfaturile, să îți adresezi o singură întrebare: la ce servesc obiectele din jurul meu? Dacă nici nu te ajută, nici nu te fac fericit, poate că între voi ar trebui să intervină o atât de necesară despărțire. Metoda promulgă o legătură puternică cu spiritul, înțelegerea propriilor nevoie și a ființei, dar te învață în același timp și trucuri practice, cum ar fi împachetarea tricourilor pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în garderobă. Iar beneficiile, cel puțin cele pe care ni le promite autoarea și pe care le preamăresc clienții satisfăcuți, sunt imense. După metoda KonMari, nu numai că nu va mai trebui să faci curățenie niciodată ca la carte, ci doar să deretici și să alegi ce să păstrezi și ce să arunci, dar te vei bucura și de o uluitoare transformare din punct de vedere psihologic și emoțional. Clienții lui Marie Kondo mărturisesc că au scăpat nu numai de obiecte nefolositoare, dar și de relații care îi făceau nefericiți, de kilograme în plus care îi împiedicau să evolueze și de anxietate, stres, tensiune. „Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa” a fost și încă mai este un bestseller, fiind una dintre cele mai importante cărți de citit pentru proprietari.

Vrei să îţi cumperi o casă? 3 cărți pe care să le citeştiPoate că nu toți cititorii vor fi animați de dorința de a include următorul titlu pe lista de cărți de citit pentru proprietari, dar dacă o vei face, îți garantăm că vei avea parte de o experiență cel puțin inedită. The Amityville Horror a marcat generații întregi de cititori, fiind un clasic al genului horror. Încadrat la categoria nonficțiune spre oripilarea multora dintre cei care i-au deschis paginile, acest titlu spune povestea „vândută” ca fiind adevărată a familiei Lutz. În 1975, o familie alcătuită din 5 membri se muta într-o casă superbă, perfect echipată, ce fusese însă martora unei crime oribile. La scurt timp după, fiecare membru începea să experimenteze evenimente supranaturale, ceea ce urma să îi determine ca peste 28 de zile să părăsească îngroziți casa. Reverendul care le trecuse pragul la mutare povestea de asemenea îngrozit cum fusese izgonit de o voce neauzită de nimeni și cum tulburarea continuase să îl macine zile întregi. Jay Anson, autorul fenomenului, studia cazul câțiva ani mai târziu, reușind să obțină confesiuni de la membrii până atunci extrem de tăcuți ai familiei. Autorul afirmă cu tărie că, în măsura în care i-a fost permis, a verificat toate afirmațiile protagoniștilor săi și le confirmă. Fie că alegi să crezi sau nu în veridicitatea expunerii din The Amityville Horror, important este că această carte îți va da fiori. Chiar dacă te încadrezi însă printre cei sceptici, nu te aștepta ca opera să îți amintească de o operă de ficțiune: stilul jurnalistic, sec, conferă impresia că narațiunea e o relatare, nu produs al imaginației, ceea ce o face cu atât mai terifiant de citit într-o casă nouă.

Tu ce părere ai despre aceste titluri, numai bune de citit atunci când vrei să îți cumperi o casă? Care dintre cele 3 cărți de citit pentru proprietari se va regăsi și pe lista ta?