O nouă lună a anului vine cu o nouă listă de lectură și cu achiziții noi. Iar odată cărțile așezate pe noptieră sau în zona de noutăți din bibliotecă, trăim un sentiment de confort și mulțumire: promisiunea unor seri pe care le vom petrece în compania unor autori cunoscuți sau pe care-i vom descoperi și care ne dorim să ne surprindă. Ce cărți ne-am dori să citim în octombrie? După o scurtă raită prin librăria virtuală am ales câteva titluri care ne-au stârnit curiozitatea, câte o carte pentru fiecare săptămână.

Orașul fetelor de Elizabeth Gilbert

Cine a citit „Mănâncă, roagă-te, iubește” a rămas probabil cu o slăbiciune față de scriitoarea americană, astfel încât fiecare nou roman al ei apărut la noi nu are cum să nu-i atragă atenția. Cu o acțiune plasată în New York-ul anilor 40, „Orașul fetelor” o are ca protagonistă pe Vivian Morris, o tânără de 19 ani, care în urma unui eșec la studii este trimisă să trăiască în metropola americană, la mătușa ei, proprietară a unui teatru. Eroina lui Elizabeth Gilbert ne aduce aminte de alte personaje feminine din romanele autoarei prin spiritul său liber (până ajunge libertin), dorința de a încerca toate tentațiile vieții, iar când lucrurile merg prost din cauza alegerilor făcute are capacitatea de a se reinventa. Scris la persoana I, romanul este conceput sub forma unei scrisori pe care Vivian, ajunsă la bătrânețe, o trimite fiicei unui bărbat care a avut o semnificație deosebită în viața ei. Autoarea recreează atmosfera strălucitoare și oarecum frivolă a New York-ului acelor ani, care se resimte încă mai puternic la teatrul de varietăți Lily Playhouse, deținut de Peg, mătușa lui Vivian. Aici tânăra cunoaște afirmarea profesională, dar și o viață glamouroasă, în care sexul neîngrădit și petrecerile sunt o parte importantă. Elizabeth Gilbert urmărește destinul eroinei sale până când acesta ajunge pe o pantă descendentă, dar și după aceea, pentru că în romanele autoarei americane personajele feminine au întotdeauna resurse să o ia de la capăt.

 „Alo? Albert Einstein la telefon” de R.J. Gadney

Romanul despre care Ian McEwan spunea că este „o nestemată literară” care împletește adevărul istoric cu unul imaginat a apărut postum, după moartea lui R.J. Gadney. Pătrunzând dincolo de imaginea publică și legenda celebrului om de știință, scriitorul și pictorul englez creează un portret al omului Albert Einstein, bazându-se pe date reale ale biografiei acestuia. Pretextul cărții îi constituie o greșeală de număr de telefon. O tânără de 17 ani, Mimi Beaufort, îl apelează din greșeală pe savant, însă conversația nu se încheie imediat, după scuzele de rigoare. Einstein tocmai împlinește 75 de ani în acea zi și simte că a primit un cadou minunat la aniversare: o problemă filozofică interesantă. Pentru tânăra Mimi numărul de telefon apelat era greșit, dar pentru Einstein era cel corect. Astfel începe povestea unei prietenii neconvenționale, care ne oferă prilejul de a-l descoperi pe savant așa cum a fost de fapt: un om care a căutat toată viața să înțeleagă misterele universului, plin de umor și dificil totodată, uneori depresiv, iubitor de prieteni, nonconformist și genial. Este interesant faptul că romanul este ilustrat cu fotografii din diverse momente ale vieții lui Einsten și cuprinde multe dintre celebrele sale aforisme.

 „Fericire” de Aminatta Forna

Romanul scriitoarei britanice ne poate dărui multe momente de delectare literară în acest început de toamnă. Cartea este mai mult decât o poveste de dragoste, o explorare a traumelor, a sentimentului de apartenență, a conflictului dintre natură și civilizație și a tuturor acelor încercări depășite, care cultivă reziliența și te fac să iubești viața, așa cum este ea. Protagoniștii romanului sunt Attila Asare, un psihiatru din Ghana specializat în traume de război și tulburări de stres. Munca sa l-a purtat în toate colțurile lumii, unde a fost martorul unor tragedii greu de imaginat. Jean Turane este o cercetătoare americană sosită la Londra ca să observe comportamentul vulpilor care și-au format un habitat în aglomerația urbană. Un moment de neatenție, o ciocnire accidentală pe Waterloo Bridge este întâmplarea care va schimba viețile celor doi pentru totdeauna. „Fericire” nu este însă doar cartea acestor două personaje. Autoarea creează o galerie interesantă de portrete și povești de viață, unele emoționante, altele dure, în care trecutul se împletește cu prezentul și deschide posibilitatea unei noi conexiuni.

„Eugenia” de Lionel Duroy

Romanul scriitorului francez are ca sursă de inspirație „Jurnalul” lui Mihai Sebastian, scriitor pe care îl admiră și cu care simte că are multiple afinități. Lionel Duroy folosește însă ca naratoare a cărții personajul Eugenia, o tânără de 18 ani, care trăiește o poveste de dragoste cu scriitorul român. Această iubire reprezintă pretextul de a evoca evenimente petrecute în România anilor 1930 –1940 și atmosfera antisemită, care uneori izbucnea în conflicte violente. În romanul scriitorului francez apar multe personalități culturale. Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt unii dintre aceștia, dar se fac referințe și la Nae Ionescu, cel care a scris prefața cărții „De două mii de ani” a lui Sebastian. Crescută într-o familie antisemită, influențată până la un punct de mentalitatea acestora, Eugenia se îndrăgostește de un evreu român, care va asista cu o oarecare blazare la tensiunile etnice ale acelor ani, spre deosebire de ea. Romanul debutează cu episodul tragic al accidentului lui Mihail Sebastian, care i-a provocat moartea, pentru ca eroina să depene apoi o poveste de dragoste dramatică petrecută pe fundalul unor evenimente istorice sângeroase.

Voi ce cărți ați vrea să citiți în octombrie? Pe care dintre cele prezentate o veți include în lista voastră?