Sunt puțini cititorii care să nu își dorească să vadă cartea preferată transformată într-un film. Nici nu e greu de înțeles de ce: oricât de bogată ar fi imaginația noastră, nu poate reda ceva atât de complex precum o peliculă cinematografică, cu actorii portretizând rolul perfect, decorurile scoase din poveste, costumele și machiajul ce aduc lumea virtuală în realitate. Însă mare este surprinderea noastră atunci când constatăm că adaptarea cinematografică își asumă anumite libertăți și schimbă conținutul cărții noastre de suflet. Pe unele le înțelegem, în timp ce altele ne lasă mască: vezi mai jos cele mai importante diferențe între cărți și filme!

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeUna dintre cele mai iubite cărți pentru copii, „Hobbitul”, de J.R.R.Tolkien a fost transformată de către regizorul Peter Jackson într-o epopee pentru adulți, ce are mai multe în comun cu seria cinematografică de succes „Stăpânul inelelor” decât cu cartea din care s-a inspirat. Printre cele mai notabile diferențe sunt preschimbarea completă a piticilor din făpturi colorate, care cântă, în personaje mult mai serioase și complexe. De asemenea, extinzând cartea de dimensiuni reduse, regizorul a fost nevoit să adauge conflicte și personaje noi: Radagast, vrăjitorul care îi arată lui Gandalf toate schimbările din pădure, este doar unul dintre ele.

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeIT” a fost unul dintre cele mai mari succese cinematografice ale anului trecut, însă nu a scăpat nici el de obiceiul peliculelor de a omite sau de a schimba detalii din carte. Personajul Beverly este protagonista câtorva dintre ele: filmul îi „elimină” mama, o obligă să își taie părul și îndulcește relația cu tatăl care o agresează sexual. Dar regizorul Andrés Muschietti a fost autorul altor diferențe considerabile dintre carte și film: perioada acțiunii este mutată din anii 50 în anii 80 (probabil ca urmare a succesului înregistrat de „Stranger Things”), iar modul în care Pennywise este învins implică mai multă acțiune și mai puțină psihologie ca în opera literară.

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeVrăjitorul din Oz” a fost una dintre cele mai frumoase cărți ale copilăriei noastre, iar filmul a făcut aceeași impresie pozitivă. Cu toate acestea, există câteva diferențe notabile între ele. Trecem peste faptul că pantofii lui Dorothy nu mai sunt argintii, ci roșii, și ne referim exclusiv la cele mai semnificative schimbări. În film, aventurile lui Dorothy nu sunt reale, ci un vis, o proiecție a imaginației ei; de partea cealaltă, cartea nu sugerează nicidecum o asemenea interpretare. Nu în ultimul rând, în opera literară, Dorothy e o fată cu voință și curaj, ce își salvează prietenii, mărturie a viziunii progresiste a lui L.Frank Baum, în timp ce în filme e mai degrabă prototipul „domniţei la ananghie”.

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeTrebuie să recunoaștem că e o sarcină uriașă să traduci 4175 de pagini în circa 20 de ore de film, dar sunt câteva omisiuni pentru care ne e greu să iertăm filmele „Harry Potter”. Printre cele mai importante, ne întrebăm de ce năstrușnicul Peeves a trebuit să fie lăsat pe dinafară, ceea ce s-a întâmplat și în cazul unor detalii esențiale despre frații Dumbledore și natura conflictuală a personajului Albus, cu precădere. Ne deranjează la fel de tare faptul că aproape întreaga poveste a lui Voldemort, un element central al cărții a șasea din serie, a fost „uitată” în film și că același lucru s-a întâmplat și cu descoperirea adevăratului Prinț semipur. Nici nu mai vrem să amintim de toate personajele magice pe care Rowling le-a creat cu atât de mult talent!

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeHoțul de cărți” e la fel de emoționant, de tragic și de sfâşietor și pe ecran și pe pagină, dar sunt câteva diferențe importante între film și carte. Pelicula renunță să îi mai includă pe cei doi copii adulți ai lui Hans și Rosa Hubermann și „îndulcește” incidentul care are loc între bărbat și ofițerul nazist care îl surprinde oferind o bucată de pâine unui evreu. În carte, Rudy află despre Max, evreul prizonier în pivnița lui Hans, mult mai târziu decât în film. De asemenea, adaptarea cinematografică renunță și la visele lui Max de a deveni boxeur și exclude cu totul scenele în care acesta își imaginează cum îl confruntă pe Hitler în ring.

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeStăpânul Inelelor” e considerată de mulți critici și fani ca fiind cea mai bună adaptare cinematografică a tuturor timpurilor, așa că o mare parte a diferențelor dintre carte și film nu ne deranjează. Dimpotrivă, apreciem că Arwen deține un rol important, precum și faptul că Eowyn are o poveste mult mai incitantă, accentul fiind pus mai mult pe curajul ei. Dat fiind faptul că Tom Bombadil e un personaj atât de controversat, mai degrabă simbol al credinței lui Tolkien decât element de fantasy, înțelegem și excluderea sa din film. Însă nu putem avea aceeași apreciere pentru faptul că moartea lui Saruman este în întregime trecută cu vederea, iar liderii armatelor lui Sauron sunt mult mai succint portretizați decât în carte.

27 de diferențe între cărți și adaptările lor cinematograficeÎncheiem lista noastră de diferențe dintre cărți și filme cu una dintre cele mai apreciate pelicule ale anului 2018, respectiv Ready Player One. Opera lui Ernest Cline a fost adusă pe marele ecran de Steven Spielberg, una dintre cele mai importante surse de inspirație ale scriitorului, iar acest fapt e evident în grija cu care creativitatea, referințele din cultura pop și per total filosofia lui Cline este tradusă pe peliculă. Cu toate acestea, există diferențe notabile între carte și film. De exemplu, protagonistul Wade petrece mai puțin timp în lumea reală în film, spre deosebire de roman, iar misiunile sale pierd elemente importante în desfășurare. Relația cu Aech e accelerată în adaptarea cinematografică, ceea ce îi afectează oarecum veridicitatea, dar, per total, așa cum am spus, Ready Player One continuă să fie o ecranizare destul de fidelă sursei sale.

Tu ce părere ai despre aceste diferențe dintre cărți și filme? Cu ce alte exemple ai putea completa lista concepută de noi?

SaveSaveSaveSaveSaveSave