Nu ezităm să afirmăm că cea mai fastuoasă cină din viața noastră nu ar avea loc în compania unora dintre figurile emblematice ale prezentului, ci împreună cu personajele noastre iubite din cărți. Singurul inconvenient ar fi poate spațiul deoarece, la câți eroi din literatură îndrăgim, ne-am întinde mesele pe suprafețe de necuprins. Ne limităm însă azi și îți prezentăm pe cei mai cei dintre cei mai cei: cele zece personaje pe care le-am invita la cină fără a sta pe gânduri!

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăDeschidem cina cu nimeni altul decât…maestrul ei! O masă reușită trebuie să fie plină de bucate alese, așa că îl invităm pe Hassan Haji, cel ce avea să parcurgă drumul de la un bucătar indian la chef parizian de succes în „Madame Mallory și micul bucătar indian”. Abia așteptăm să vedem cu ce bunătăți ne va răsfăța, dar suntem la fel de curioși să îi ascultăm fascinanta poveste de viață, cu blândețea și respectul care îl caracterizează.

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăPe cine am putea pune alături de priceputul chef din Alpii francezi? Năzuim să dublăm magia gastronomică cu câteva vrăji ca la carte și o invităm să îi stea alături lui Hassan Haji pe…Plângăcioasa Myrtle din saga Harry Potter. Da, recunoaștem că suntem înclinați să o așezăm lângă unul dintre cei mai talentați chefi pe biata fată batjocorită de studenții de la Hogwarts pentru a putea servi, măcar o dată în viața ei, o masă de trei stele Michelin, dar avem și un motiv mai egoist: fiind vorba despre o fantomă, suntem convinși că Myrtle este un adevărat almanah de bârfe a la Hogwarts. Cineva trebuie să anime și conversația, nu?

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăPlângăcioasa Myrtle se poate dovedi sarea și piperul de la o masă îmbelșugată, dar, din experiența lui Harry Potter și a lui Cedric Diggory, personajele pentru care biata noastră fantomă a avut o slăbiciune la Hogwarts, știm că poate fi și ușor indiscretă. Suntem gata să îi contracarăm orice mișcare neadecvată plasând-o imediat în dreapta ei pe… Mary Poppins. Cea mai celebră guvernantă a tuturor timpurilor are experiență din plin cu copiii problematici și va fi capabilă să o țină în frâu atât pe Myrtle, dar și pe toți ceilalți oaspeți delicioși de la masa noastră. În plus, cu toții avem nevoie de un strop de rigoare englezească pe post de digestiv, nu?

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăNe ținem de cuvânt și aducem în scenă un alt reprezentant din galeria de personaje pe care am dori să le invităm la cină și care presupune…unele probleme de comportament, numai bune de a fi remediate de Mary Poppins. Katniss Everdeen este renumită pentru firea ei vulcanică, dar și pentru faptul că e capabilă să facă rost de cel mai bun vânat chiar și din despoticul Panem. Eroina din „Jocurile foamei” se va ocupa de friptură și ne va delecta, dacă va dori, cu poveștile fascinante din Districtul 12, oferindu-ne și câteva lecții de viitor regim distopic, numai așa, ca să alimentăm discuțiile aprinse despre problemele politice ale prezentului.

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăKatniss este, cu siguranță, un invitat fascinant și colorat la cina noastră, dar suntem conștienți de dificultatea de a-i găsi un comesean cu care să se înțeleagă. O invităm acum la masă pe Rachel Pizzarro, captivanta eroină a romanului „The Marriage of Opposites” de Alice Hoffman. Mama viitorului pictor impresionist Claude Pissarro e o femeie puternică, cu un spirit rebel, sclipitor, care nu a ascultat de reguli și a știut ce a vrut, a iubit pe cine a dorit și a trăit cu toată pasiunea. Povestea ei e una fascinantă și suntem sigure că va ști cum să o împărtășească cu cealaltă fată puternică de la masă, Katniss.

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăLe lăsăm pe Rachel și pe Katniss să aprindă conversațiile cu temeritatea și poveștile lor de viață și îi invităm să se așeze lângă ele pe…cei trei mușchetari și pe d’Artagnan. Pe lângă faptul că Athos, Porthos, Aramis și celebrul gascon deja amintit ar fi capabili să se înfrupte așa cum trebuie din bucatele alese pregătite de chef-ul nostru, ei ne-ar delecta și cu povești de capă și spadă, eventual (și după câteva pahare de vin) acceptând să ne facă și o demonstrație practică a abilităților lor de luptători.

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăEroii temerari de mai sus se pot dovedi ușor dificili, mai ales dacă ajung să se ambaleze un pic prea tare. Nu putem plasa alături de ei decât aventurieri cu care să țină pasul, dar cu care să nu intre în competiție. Tocmai de aceea, îmbogățim lista de personaje de invitat la cină cu Cireșarii. Protagoniștii lui Constantin Chiriță ne-au luminat copilăria cu iscusința, inteligența și curajul lor, sunt suficient de tineri și nevinovaţi pentru a nu deveni rivali ai Mușchetarilor și au parte de povești cel puțin la fel de bogate în peripeții.

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăE imposibil să nu cazi pradă farmecului unor povestitori antrenanți, care te absorb în aventurile lor incredibile, dar o masă îmbelșugată are nevoie și de filosofii ei. Lângă Cireșarii noștri îl vom plasa pe eruditul, sofisticatul și ușor decadentul Lord Henry Wotton, cel care, printre aforisme și replici suculente, l-a convins pe Dorian Grey să își vândă sufletul unui tablou. Suntem convinși că inocența copiilor de lângă îl va descuraja să devină prea îndrăzneț, și că astfel coloratul erou al lui Oscar Wilde ne va bucura doar cu limba sa ascuțită și darul vorbirii sale!

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăSingurul pericol la care ne supunem este ca ultimul personaj invitat de noi la cină să se plictisească, la un moment dat. Tocmai de aceea, invităm lângă el pe cineva cel puțin la fel de fascinant și de periculos. Îl poftim cu surle și trâmbițe la masa noastră pe Behemoth, pisica demonică, sarcastică, agresivă și îndrăgostită de filosofie din „Maestrul și Margareta”. Suntem siguri că se va înțelege de minune cu Lordul Wotton!

Zece personaje pe care am dori să le invităm la cinăÎncheiem lista de personaje invitate la cină cu cel care va alina, va potoli conflictele inerente și ne va struni pe toți sub atingerea magică a…dulciurilor sale. Suntem siguri că nu este nimic pe lume care să nu poată fi rezolvat de ciocolată, așa că ne lăsăm captivi în plasa talentatului Wille Wonka. Așteptăm să ne poarte pe râuri ciocolatii, să ne seducă cu bomboane și acadele fanteziste și să îngroape orice ceartă sub munți de prăjituri.

Tu ce părere ai despre lista noastră? Ce personaje din cărți ai invita la cina ta?